Ga direct naar inhoud

Elastische kousen - vochtafdrijving

Elastische kousen geven druk op de benen. De elastische kous is voor mensen met klachten aan hun benen, bijvoorbeeld spataderen of een wond die moeilijk geneest. Je komt in aanmerking voor vergoeding voor elastische kousen en de aan- en/of uittrekhulp als je een medische diagnose hebt van je arts.

2024

Vergoeding elastische kousen - vochtafdrijving in 2024

Bekijk de vergoeding vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering.

Wat vergoedt je basisverzekering?

De vergoeding hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met jouw zorgverlener. Bekijk hieronder hoeveel je vergoed krijgt vanuit je basisverzekering:

Vergoeding elastische kousen - vochtafdrijving Zorg Vrij (combinatiepolis) Zorg Voordelig (naturapolis)
Zorgverlener met contract 100% 100%
Zorgverlener zonder contract 100% Max. 70% van de rekening en nooit meer dan het maximumtarief

Wat vergoedt je aanvullende verzekering?

Er is geen vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen.

Heb ik een eigen bijdrage?

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Lees meer over de eigen bijdrage.

Heb ik een eigen risico?

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2024 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. In Mijn NN Zorgverzekering zie je de stand van jouw eigen risico. Lees meer over het verplichte en vrijwillige eigen risico.

Waar kun je terecht?

Je kiest zelf je leverancier. Vind een leverancier bij jou in de buurt via de Zorgvergelijker. Je kunt jouw selectie verfijnen op: elastische kousen.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en de tarieven. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je altijd 100% vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan hangt de hoogte van de vergoeding af van je basisverzekering. Lees meer over niet-gecontracteerde zorg.

Als je naar een leverancier gaat waar Nationale-Nederlanden een overeenkomst mee heeft, dan ben je verzekerd van:

 • Een erkende leverancier. De gecontracteerde leveranciers zijn, erkend conform de Erkenningsregeling Therapeutische Elastische Kousen.
 • Gediplomeerde leveranciers. Alle leveranciers van elastische kousen zijn in het bezit van de relevante kennis, vaardigheden en diploma's.
 • Een kwalitatief goed hulpmiddel. De geleverde hulpmiddelen voldoen aan de geldende kwaliteitseisen.
 • Een snelle levering. De maximale levertijd voor confectiekousen en aan- of uittrekhulpen bedraagt 6 werkdagen. Voor maatwerk duurt het 12 werkdagen.
 • Een uitvoerige instructie bij de eerste aflevering door een ervaren, speciaal daarvoor opgeleide medewerker van de leverancier.

Wat moet je verder weten?

 • Elastische kousen met drukklasse 1 vergoeden wij niet.
 • Voor een kousen aan- en uittrekhulp is een aparte vergoeding mogelijk.
 • Kost de aan- en uittrekhulp minder dan € 145,-? Dan mag een gecontracteerde leverancier deze direct leveren. Je hebt geen voorschrift nodig.
 • Kost de aan- en uittrekhulp meer dan € 145,- (zoals bijvoorbeeld de Orto-mate)? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.
 • Voor de aanvraag van een akkoordverklaring heb je een voorschrift nodig van jouw behandelend arts.
 • Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan is altijd een akkoordverklaring noodzakelijk. Je doet dit door de medische diagnose van jouw arts samen met een offerte van de leverancier in te sturen naar:

Nationale-Nederlanden
t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4016
5004 JA Tilburg

Wat krijg je vergoed bij vervanging?

Jouw leverancier krijgt een vergoeding voor een periode van 12 maanden, gerekend vanaf de leveringsdatum van de eerste kous of het eerste paar kousen. Dit is niet een vergoeding voor alleen die ene kous of dat ene paar, maar ook voor eventuele nieuwe kousen binnen die 12 maanden. Dit betekent dat je recht hebt op een geschikt aantal kousen, minimaal 2 stuks of 2 paar per jaar. Het tweede paar wordt geleverd nadat is vastgesteld dat jouw 1e paar goed functioneert.

 • Voldoen jouw elastische kousen niet meer? Neem dan contact op met jouw leverancier. Een gecontracteerde leverancier beoordeelt of je in aanmerking komt voor vergoeding van een nieuw paar kousen.
 • Kies je voor een leverancier die geen contract heeft met ons? Dan moet de vervanging aangevraagd worden. De leverancier zal deze aanvraag bij ons indienen. Aan- en uittrekhulpen mag je pas vervangen als de arts dit nodig vindt.

2023

Vergoeding elastische kousen - vochtafdrijving in 2023

Bekijk de vergoeding vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering.

Wat vergoedt je basisverzekering?

De vergoeding hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met jouw zorgverlener. Bekijk hieronder hoeveel je vergoed krijgt vanuit je basisverzekering:

Vergoeding elastische kousen - vochtafdrijving Zorg Vrij (combinatiepolis) Zorg Voordelig (naturapolis)
Zorgverlener met contract 100% 100%
Zorgverlener zonder contract 100% 70%

Wat vergoedt je aanvullende verzekering?

Klik hieronder je basisverzekering aan. Bekijk daarna hoeveel je vergoed krijgt vanuit je aanvullende verzekering:

Zorg Vrij (combinatiepolis)
Aanvullende verzekering Vergoeding
Alle aanvullende verzekeringen Geen vergoeding
Zorg Voordelig (naturapolis)
Aanvullende verzekering Vergoeding
Alle aanvullende verzekeringen Geen vergoeding

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2023 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van je zorg of van jouw hulpmiddel betaal je eerst zelf via het verplicht eigen risico. Heb je in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoef je het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Je basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico?  Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. Je betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat je bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet je hoeveel er nog over is van jouw eigen risico?  In Mijn NN Zorgverzekering regel je online al jouw verzekeringszaken. Daar zie je ook de stand van jouw eigen risico.

Waar kun je terecht?

Je kiest zelf je leverancier. Vind een leverancier bij jou in de buurt. Je kunt jouw selectie verfijnen op: elastische kousen.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kies je voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Als je naar een leverancier gaat waar Nationale-Nederlanden een overeenkomst mee heeft, ben je verzekerd van:

 • een erkende leverancier. De gecontracteerde leveranciers zijn, erkend conform de Erkenningsregeling Therapeutische Elastische Kousen;
 • gediplomeerde leveranciers. Alle leveranciers van elastische kousen zijn in het bezit van de relevante kennis, vaardigheid en diploma's;
 • een kwalitatief goed hulpmiddel. De geleverde hulpmiddelen voldoen aan de geldende kwaliteitseisen;
 • een snelle levering. De maximale levertijd voor confectiekousen en een-/uittrekhulpen bedraagt 6 werkdagen en voor maatwerk 12 werkdagen;
 • een uitvoerige instructie bij de eerste aflevering door een ervaren en speciaal daartoe opgeleide medewerker van de leverancier.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je altijd 100% vergoed. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan hangt de hoogte van de vergoeding af van je basisverzekering. Bekijk hieronder het verschil:

Zorg Vrij (combinatiepolis)
Wij vergoeden de zorg 100%. Het maakt niet uit of deze zorg wordt geleverd door een gecontracteerde of door een niet-gecontracteerde zorgverlener. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Zorg Voordelig (naturapolis)
Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Kies je voor een zorgverlener waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde zorgverlener)? Dan vergoedt Nationale-Nederlanden 70% van de rekening, maar niet meer dan het maximumtarief.

Wat je verder moet weten

Elastische kousen met drukklasse 1 vergoeden wij niet.

Voor een kousen aan/uittrekhulp is een aparte vergoeding mogelijk. Kost de aan- en uittrekhulp minder dan € 145,-? Dan mag een gecontracteerde leverancier deze direct leveren. Je hebt geen voorschrift nodig. Kost de aan- en uittrekhulp meer dan € 145,- (zoals bijvoorbeeld de Orto-mate)? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Voor de aanvraag van een akkoordverklaring heb je een voorschrift nodig van jouw behandelend arts. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan is altijd een akkoordverklaring noodzakelijk. Je doet dit door de medische diagnose van jouw arts samen met een offerte van de leverancier in te sturen naar:

Nationale-Nederlanden 
t.a.v. Medische Beoordelingen 
Postbus 4016 
5004 JA Tilburg

Wat krijg je vergoed bij vervanging?

Jouw leverancier krijgt een vergoeding voor een periode van 12 maanden, gerekend vanaf de leveringsdatum van de eerste kous of het eerste paar kousen. Dit is niet een vergoeding voor alleen die ene kous of dat ene paar, maar ook voor eventuele nieuwe kousen binnen die 12 maanden. Dit betekent dat je recht hebt op een adequaat aantal kousen, minimaal 2 stuks of 2 paar per jaar. Het tweede paar wordt geleverd nadat is vastgesteld dat jouw 1e paar goed functioneert.

Voldoen jouw elastische kousen niet meer? Neem dan contact op met jouw leverancier. Een gecontracteerde leverancier beoordeelt of je in aanmerking komt voor vergoeding van een nieuw paar kousen.

Kies je voor een leverancier die geen contract heeft met ons? Dan moet de vervanging aangevraagd worden. De leverancier zal deze aanvraag bij ons indienen. Aan- en uittrekhulpen mag je pas vervangen als de arts dit nodig vindt.

layc3ad90d0d9614f69a43804ee552d1f46

Terug naar het overzicht van vergoedingen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact