Ga direct naar inhoud

Bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie

Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van je eigen verloskundige, zonder medische indicatie.

Wat krijg je vergoed in 2021?

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering 100%
Wij vergoeden voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie vanuit de basisverzekering maximaal € 225,-. Je betaalt voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie altijd een eigen bijdrage. Zie voor meer informatie 'Eigen bijdrage'.
Aanvullende verzekering:
Start max. € 100,- vergoeding van de eigen bijdrage
Extra max. € 150,- vergoeding van de eigen bijdrage
Compleet max. € 175,- vergoeding van de eigen bijdrage
Comfort 100% vergoeding van de eigen bijdrage *
Top 100% vergoeding van de eigen bijdrage *
Combi Geen vergoeding

* Let op: Deze verzekering kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan geldt bovenstaande vergoeding.

Eigen bijdrage

Voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak in het ziekenhuis geldt een eigen bijdrage per dag. De hoogte daarvan is afhankelijk van het tarief dat het ziekenhuis in rekening brengt. De eigen bijdrage is het verschil in het tarief poliklinische bevalling zonder medische indicatie en de maximale vergoeding van € 225,- vanuit de basisverzekering. Je kunt deze bijdrage gedeeltelijk vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekeringen Start (max. € 100,-), Extra (max. € 150,-), Compleet (max. € 175,-) of volledig vanuit de Comfort en Top.

Wil je weten wat een ziekenhuis voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak rekent? In onze tarieventool kun je eenvoudig de tarieven terugvinden en weet je wat je eigen bijdrage is. Ga naar ‘Zoek op omschrijving’ en vul daar 'bevalling' in. Kies voor ‘Poliklinisch bevallen zonder medische reden met begeleiding tijdens de bevalling’. Kies daarna het ziekenhuis of zoek op jouw ziekenhuis of op plaatsnaam. Voor een poliklinische bevalling in een geboortecentrum zonder medische indicatie krijg je maximaal € 225,- vergoed (voor moeder en kind samen) en geldt in 2021 een vaste eigen bijdrage van € 369,40.

Eigen risico

Je hebt geen eigen risico.

Waar kun je terecht?

Op zoek naar een ziekenhuis of geboortecentrum dat een contract met ons heeft? Vind een ziekenhuis. Zoek op ‘bevalling' of op 'geboortecentrum'. Je vindt hier ook kwaliteitsinformatie.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kies je voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Kies je voor een zorgverlener waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde zorgverlener), dan heeft dit geen gevolgen voor wat je vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wat je verder moet weten

Je kiest in overleg met je verloskundige het ziekenhuis. Heb je nog vragen? Stel deze dan aan de medewerkers van Nationale-Nederlanden Kraamzorgservice via telefoonnummer 013 593 82 25.

Zwanger? Zo zorg je dat je zorgverzekering up-to-date is

Met de komst van een kleintje is het goed om je zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen. Want naast het aanschaffen van luiers en het interieur van de babykamer maak je ook extra zorgkosten voor jezelf en je baby. Daarvoor is een goede zorgverzekering natuurlijk wel zo handig. We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij, zodat jouw verzekeringspakket precies aansluit op jullie behoeften

Jouw zorgverzekering up-to-date

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij je helpen?