Ga direct naar inhoud

Kraamzorg

Na de bevalling heb je recht op kraamzorg. In het ziekenhuis, het kraamcentrum of thuis. Hoeveel kraamzorg je krijgt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Je verloskundige of arts stelt hiervoor de indicatie vast. Na de bevalling kan het aantal uren worden aangepast, bijvoorbeeld als blijkt dat je meer zorg nodig heeft dan verwacht. In sommige aanvullende verzekeringen is extra kraamzorg opgenomen.

Wat krijg vergoed in 2021?

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering max. 10 dagen
Wij vergoeden kraamzorg vanuit de basisverzekering. Je betaalt voor kraamzorg altijd een eigen bijdrage. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Aanvullende verzekering:
Start Vergoeding wettelijke eigen bijdrage € 100,-
Extra Vergoeding wettelijke eigen bijdrage € 150,-
Compleet Vergoeding wettelijke eigen bijdrage € 175,-
Comfort Vergoeding wettelijke eigen bijdrage 100% *
Top Vergoeding wettelijke eigen bijdrage 100% *
Combi Geen vergoeding

Extra kraamzorg als het medisch noodzakelijk is

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering Geen vergoeding
Aanvullende verzekering:
Start 5x3 uur
Extra 5x3 uur
Compleet 5x3 uur
Comfort 5x3 uur *
Top 5x3 uur *
Combi Geen vergoeding

Kraamzorg na ziekenhuisopname

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering Geen vergoeding
Aanvullende verzekering:
Start 15 uur
Extra 15 uur
Compleet 15 uur
Comfort 15 uur *
Top 15 uur *
Combi Geen vergoeding

Kraamzorg bij adoptie van een kindje jonger dan 6 maanden

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering Geen vergoeding
Aanvullende verzekering:
Start 3x3 uur
Extra 3x3 uur
Compleet 3x3 uur
Comfort 3x3 uur *
Top 3x3 uur *
Combi Geen vergoeding

* Let op: Deze verzekering kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan geldt bovenstaande vergoeding.

Eigen bijdrage

Voor kraamzorg die uit de basisverzekering wordt vergoed betaal je een wettelijke eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van waar u de kraamzorg krijgt.

  • Krijg je kraamzorg thuis, dan is de wettelijke eigen bijdrage in 2021 € 4,60 per uur.
  • Verblijf je poliklinisch in een ziekenhuis, geboortehotel of geboortecentrum zonder medische noodzaak? Dan betaal je in 2021 een wettelijke eigen bijdrage van € 18,50 per dag voor de moeder en € 18,50 per dag voor een kind. Als je zorgverlener een hoger bedrag declareert dan het wettelijke tarief van € 219,- per dag dan betaal je het hogere bedrag als eigen bijdrage.
  • Verblijf je poliklinisch in het ziekenhuis met medische noodzaak dan betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.

Kijk hier voor meer informatie over de wettelijk eigen bijdrage voor sommige zorg uit de basisverzekering.

Heb je een aanvullende verzekering, dan is het mogelijk dat je een vergoeding krijgt voor de eigen bijdrage. Hierboven, op deze pagina, zie je onder het kopje ‘Kraamzorg in het ziekenhuis, kraamcentrum of thuis zonder medische noodzaak?' de vergoeding van de aanvullende verzekering. 

Eigen risico

Je hebt geen eigen risico.

Waar kun je terecht?

Je kiest zelf je ziekenhuis, kraamcentrum of kraamverzorgster. Normaal gesproken is dit een zorgverlener bij jou in de buurt. Vind een zorgverlener bij je in de buurt. Je vindt daar ook informatie over de kwaliteit van de zorg van verschillende ziekenhuizen of kraamzorginstellingen. Wil je de kraamzorg afnemen van een zelfstandig werkende kraamverzorg(st)er? Dan wordt dit alleen vergoed als deze werkt/indiceert conform het Landelijk Indicatie Protocol en beschikt over een AGB-code en een KCKZ-registratie (KennisCentrumKraamZorg).

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kies je voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%.

Kies je voor een zorgverlener waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde zorgverlener), dan heeft dit geen gevolgen voor wat je vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wat je verder moet weten

  • Kraamzorg moet je uiterlijk vijf maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum regelen. Neem daarvoor contact op met het kraamcentrum van jouw keuze. Je zoekt eenvoudig een kraamcentrum in de buurt met onze Zorgvergelijker. Gebruik de zoekterm ‘Kraamzorg’.
  • Heb je jouw kraamzorg geregeld? Of ben je onlangs overgestapt naar Nationale-Nederlanden en heb je binnenkort kraamzorg nodig die je al via je oude zorgverzekeraar geregeld hebt? Vraag dan een gratis kraampakket online aan via Kraampakket aanvragen of via telefoonnummer 013 593 82 25.
  • Wil je gebruikmaken van extra kraamzorg? Dit wordt vergoed als dit is opgenomen in je aanvullende verzekering. Ook moet deze kraamzorg medisch noodzakelijk zijn en de moeder moet bij Nationale-Nederlanden verzekerd zijn. De extra kraamzorg moet aansluitend zijn op de reguliere kraamzorg.
  • Wil je gebruikmaken van kraamzorg na een ziekenhuisopname? Dit wordt vergoed als dit is opgenomen in je aanvullende verzekering. De moeder moet minimaal veertien dagen opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis. Hiervoor moet je vooraf toestemming aanvragen.

Heb je nog vragen? Stel deze dan aan de medewerkers van Nationale-Nederlanden Geboortezorgadvies via telefoonnummer 013 593 82 25.

Zwanger? Zo zorg je dat je zorgverzekering up-to-date is

Met de komst van een kleintje is het goed om je zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen. Want naast het aanschaffen van luiers en het interieur van de babykamer maak je ook extra zorgkosten voor jezelf en je baby. Daarvoor is een goede zorgverzekering natuurlijk wel zo handig. We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij,

Zorg dat je zorgverzekering up-to-date is

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij je helpen?