Ga direct naar inhoud

Betalingsachterstand

U betaalt premie voor uw verzekering. Betaalt u de premie niet op tijd? Dan ontstaat een betalingsachterstand. Een betalingsachterstand kan gevolgen hebben voor uw levensverzekering.

Heeft u een betaling gemist? Dan herinneren we u hieraan. Dat doen we op verschillende manieren. Hoe we u benaderen hangt af van de gegevens en voorkeuren die u hebt doorgegeven. We sturen u mogelijk een brief of een e-mail . Ook kunnen we een SMS sturen met een betaallink. Of we nemen telefonisch contact met u op. U wordt dan gebeld door een medewerker, of automatisch via de computer. U kunt daarna eenvoudig alsnog betalen of contact met ons opnemen.

Als u een betalingsachterstand heeft proberen we regelmatig met u in contact te komen. Dat doen we minimaal vijf maanden, maar de precieze periode hangt af van uw polisvoorwaarden.

We helpen u graag als u een betalingsachterstand heeft. Bijvoorbeeld met een betalingsregeling.

Gevolgen

Wat zijn de gevolgen voor uw levensverzekering?

De gevolgen van een betalingsachterstand verschillen per soort levensverzekering. In de polisvoorwaarden van uw verzekering leest u meer over de gevolgen van betalingsachterstand voor uw levensverzekering.

1. De uitkering bij overlijden is lager of vervalt

Heeft u een levensverzekering waarbij we een bedrag uitkeren bij overlijden? Bij een betalingsachterstand kan de uitkering bij overlijden lager zijn dan u misschien had verwacht. Het kan ook zijn dat de uitkering bij overlijden vervalt. Of dat we de verzekering stoppen.

2. U haalt mogelijk uw doel niet

Met uw levensverzekering bouwt u waarde op. U heeft uw levensverzekering afgesloten met een bepaald doel. Bijvoorbeeld voor het aflossen van uw hypotheek of voor (een aanvulling op) uw pensioen. Bij een betalingsachterstand van vijf maanden of langer passen we de verzekering aan. De uitkering van uw levensverzekering is dan lager dan u misschien had verwacht.

3. We informeren uw geldverstrekker

Is uw levensverzekering gekoppeld aan uw hypotheek? Dan moeten we uw geldverstrekker informeren over uw betalingsachterstand. Een betalingsachterstand kan gevolgen hebben voor het aflossen van uw hypotheek. Dit is ook een risico voor de geldverstrekker. De geldverstrekker kan de lening opeisen en eventueel loonbeslag leggen op uw inkomen.

4. We passen de verzekering aan of stoppen de verzekering

Heeft u een betalingsachterstand? En reageert u niet op onze herinneringen? Dan zijn er meerdere mogelijkheden:

 • we kopen de verzekering af
 • we maken de verzekering premievrij
 • we stoppen de verzekering zonder uitkering


Welke situatie voor u geldt staat in uw polisvoorwaarden.

Lees meer over stopzetten (afkopen)

Lees meer over stoppen met premie betalen (premievrij maken)

Wat kunt u doen?

Wat zijn de mogelijkheden bij een betalingsachterstand?

We informeren u als u uw premie niet op tijd betaalt. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact met ons op. We helpen u graag. U kunt bijvoorbeeld de betaling laten uitstellen of een betalingsregeling met ons afspreken.

 • Uitstel van betaling. We spreken met u af wanneer u het openstaande bedrag betaalt.
 • Betalingsregeling. U betaalt het openstaande bedrag in termijnen voor een bepaalde datum. U betaalt daarnaast de premie voor uw verzekering zodat er niet opnieuw een betalingsachterstand ontstaat.

Betalingsachterstand voorkomen

U kunt betalingsachterstand voorkomen door de premie automatisch af te laten schrijven. En te zorgen dat er genoeg saldo op uw rekening staat.

 • Betaalt u via een periodieke overboeking? Dan kunt u ervoor kiezen om de premie via een automatische afschrijving te betalen. Zo voorkomt u dat u de premie te laat betaalt. Wilt u de premie via automatisch incasso betalen? Lees dan de informatie op de pagina Overstappen naar automatische incasso.
 • Betaalt u al via een automatisch incasso? Misschien is het saldo op uw rekening te laag op het moment dat we de premie automatisch afschrijven. Zorg ervoor dat er genoeg saldo op uw rekening staat.

Wat kunt u zelf doen?

 • Wilt u weten of u 'geldfit' bent? Doe de test op Geldfit.nl en ontvang persoonlijk advies met tips waar u direct mee aan de slag kunt.
 • Laat een rekening in ieder geval nooit liggen.
 • Vraag advies aan een schuldhulpverlener of neem contact op met de gemeente waar u woont.
 • Heeft u inzicht nodig in je inkomsten en uitgaven? Met het Nibud Persoonlijk Budgetadvies ontdekt u hoeveel u uitgeeft en krijgt u bespaartips.
 • Neem contact op met de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Kijk op www.nvvk.nl.
 • Ga naar www.wijzeringeldzaken.nl.

Premie aanpassen

U kunt ook de premie van uw levensverzekering aanpassen.

 • Premie verlagen. U kunt ervoor kiezen om minder premie te betalen voor uw levensverzekering. Dat heeft onder andere gevolgen voor de hoogte van het bedrag dat we uitkeren op de einddatum of bij overlijden. Lees meer over premie van de verzekering verlagen.
 • Stoppen met premie betalen. U kunt in overleg met ons stoppen met het betalen van premie. Dat noemen we premievrij maken. Uw verzekering blijft bestaan. De uitkering bij leven en de uitkering bij overlijden wordt dan lager. Lees meer over stoppen met premie betalen.
uniqueid

Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen

Kunnen wij u helpen?

  NN Levensverzekering
  OHRA Overlijdensrisicoverzekering
  RVS Levensverzekering
  RVS Overlijdensrisicoverzekering (afgesloten voor 2017)

 • 088 663 00 00
 • Contactformulier