Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering bij een huurhuis

 • Al vanaf een paar euro per maand, extra korting als je niet rookt
 • Makkelijk online af te sluiten
 • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Overlijdensrisicoverzekering: ook als je huurt

Je woont samen in een huurwoning. Met zijn tweeën kunnen jullie de huur en andere vaste lasten prima betalen, maar wat als jij of je partner overlijdt? Kan de ander dan wel blijven wonen waar jullie nu wonen? Kun jij de huur, verzekering, gas, water, licht en de belasting betalen als je partner er niet meer is? Houd je dan nog voldoende geld over om van rond te komen?

Veel mensen sluiten een ORV af bij het kopen van een huis, maar ook bij een huurhuis is het slim om over een overlijdensrisicoverzekering na te denken. Met deze verzekering laat je je nabestaanden financieel verzorgd achter.

Rekenvoorbeeld huurwoning
De kinderen van Karel (52) en Greta (49) zijn al uit huis. Na het overlijden van een goede vriend maakte het stel zich zorgen over wat er zou gebeuren als een van hen iets overkomt. Kan de overgebleven partner wel alleen de huur en vaste lasten betalen?

Een overlijdensrisicoverzekering geeft hen die financiële zekerheid. Ze hebben gekozen voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering van € 150.000,- met een looptijd van 15 jaar. Daarna is Karel 67 en ontvangt hij pensioen. De uitkering bij overlijden in het eerste jaar is € 150.000,-, en dit bedrag daalt tot € 10.000,- in het laatste jaar van de looptijd. Ze betalen € 35,- per maand (dit is inclusief niet-rokerskorting).

Kenmerken van een overlijdensrisicoverzekering

 • Keert uit als je binnen de looptijd overlijdt
 • De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf
 • Je kiest zelf het soort verzekering en de looptijd
 • Is bedoeld om een wegvallend inkomen op te vangen
 • Is niet hetzelfde als een uitvaartverzekering

Bereken je premieKan mijn partner of gezin in onze huurwoning blijven wonen als ik overlijd?

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je ervoor zorgen dat je partner de woonlasten kan blijven betalen als jij er niet meer bent. Of je partner of gezin in jullie huurwoning kan blijven wonen na jouw overlijden is niet alleen afhankelijk van geld. Ook is het belangrijk wie er op het huurcontract staat en wat jullie relatie is. Over het algemeen gelden onderstaande regels, maar kijk altijd zelf wat er in jouw huurcontract staat over het overlijden van de huurder:

 • Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap?
  Dan kan jouw partner gewoon in het huurhuis blijven wonen. Het huurcontract loopt gewoon door na overlijden.
 • Staat je partner als medehuurder op het huurcontract?
  Dan zijn jullie beide huurder. Ook als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben. Als de een overlijdt, dan loopt het huurcontract gewoon door voor de ander.
 • Ben je niet getrouwd, heb je geen geregistreerd partnerschap en staat alleen jouw naam of de naam van je partner op het huurcontract?
  Dan heeft de ander niet automatisch het recht om in de woning te blijven wonen. Overlijdt degene die op het huurcontract als huurder staat vermeld? Dan mag de partner in eerste instantie nog zes maanden in de woning blijven wonen, maar moet hij of zij daarna de woning verlaten. Er kan wel een verzoek worden gedaan bij de verhuurder of rechter om het huurcontract over te nemen, maar het indienen van zo’n verzoek en de bijkomende onzekerheid is waarschijnlijk wel het laatste waar je op zo’n moment op zit te wachten. Zorg er dan ook voor dat je je niet alleen financieel verzekerd bent, maar dat je ook alles contractueel goed geregeld hebt.
 • Bij volwassen kinderen die nog bij de ouders inwonen geldt het volgende:
  Staan de kinderen al als medehuurder op het contract bij overlijden, dan loopt het huurcontract gewoon door. Is dit niet het geval, dan kunnen ze bij de verhuurder of kantonrechter een verzoek indienen om het huurcontract over te nemen.
 Hoe kies ik de hoogte van het bedrag?

Om de juiste keuze voor een overlijdensrisicoverzekering te kunnen maken, is het goed om je af te vragen wat jouw overlijden of dat van je partner betekent voor jullie financiële situatie. Kun je met één inkomen de vaste lasten prima betalen of kom je dan in financiële problemen. Helpt het als huur wordt betaald of is er meer nodig? Heb je bijvoorbeeld meer hulp in huis nodig, extra kinderopvang of een potje voor de studie van de kinderen? En hoe is dat over tien, twintig of dertig jaar? Dit alles samen vormt een goed vertrekpunt om te kijken wat bij jouw situatie past.  

 Je kunt ervoor kiezen om de dekking over de hele looptijd gelijk te houden. Dit is het geval bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Heb je na verloop van tijd minder financiële middelen nodig, bijvoorbeeld omdat de kinderen dan op eigen benen staan? Dan is een dalende verzekering een optie. Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan kan je altijd advies vragen aan een verzekeringsadviseur van Nationale-Nederlanden of een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Houd wel rekening met advieskosten. 

Op wie sluit ik een ORV af?

Je kunt de verzekering afsluiten voor je eigen overlijden. Of voor het overlijden van iemand anders, zoals je partner. Sluit je de verzekering af voor jezelf en je partner samen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.   

 • Twee verzekerden op één polis 

Je kunt ervoor kiezen om jullie beiden als verzekerden op één polis op te nemen. Overlijdt een van jullie? Dan krijgt de ander direct het afgesproken bedrag. We betalen het bedrag in een keer. Daarna stopt de verzekering. De overgebleven persoon is dan niet meer verzekerd. Overlijden jullie tegelijkertijd, dan wordt er maar één keer een bedrag uitgekeerd.   

 • Twee losse polissen 

Je kunt ook kiezen voor twee losse polissen waarop jullie wisselend als verzekeringnemer en verzekerde staan. Overlijdt één van jullie, dan wordt het afgesproken bedrag uitgekeerd en blijft de verzekering van de ander doorlopen. Overlijden jullie beiden? Dan keert de verzekering twee keer uit. De premie is wel hoger. Deze manier van afsluiten kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn als jullie voor verschillende bedragen verzekerd willen zijn.  

 Op wie je de polis afsluit, heeft ook invloed op het mogelijk verschuldigd zijn van erfbelasting.  

Waarom is een medische vragenlijst of medische keuring nodig?

Om de hoogte van je premie te kunnen bepalen, hebben we als verzekeraar meer informatie nodig over je gezondheid.

Meer over de medische beoordeling

Bekijk alle veelgestelde vragen

Welke vorm kies ik bij een huurwoning?

Gelijkblijvende ORV

Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering keert altijd hetzelfde bedrag uit, ongeacht of je op de eerste dag of de laatste dag van de looptijd overlijdt.

Altijd dezelfde dekking

Lineaire dalende ORV

Het verzekerde bedrag neemt bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering jaarlijks gelijkmatig af tot nul aan het eind van de looptijd. Deze vorm wordt vaak gekozen als later minder geld nodig is.

Als je later minder nodig hebt

  Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

  Stap 1: Aanvragen

  Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

  Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

  We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

  Stap 3: We beoordelen je aanvraag

  We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

  ORV berekenen en aanvragen

  Handige documenten

  Brochure overlijdensrisicoverzekering

  In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

  Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

  In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

  Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

  In deze voorwaarden lees je wat je van ons kunt verwachten en wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we
  uitkeren en wanneer niet.

  Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

  In deze voorwaarden lees je in welke gevallen je recht hebt op een uitkering als de verzekerde overlijdt vóórdat de verzekering ingaat.

  Dienstverleningsdocument

  In het dienstverleningsdocument staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

  Verzekeringskaart

  De Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars helpt je de Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

  Verzekeringskaart

  Gerelateerde informatie

  Wat kost een ORV?

  Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand.
  Met korting als je niet rookt.

  De kosten

  Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

  Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

  Ontdek de voordelen

  Gezondheidsverklaring

  Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts.

  Over de gezondheidsverklaring