Ga direct naar inhoud

Uw keuzemogelijkheden

Gaat u binnenkort met pensioen? Dan valt er het een en ander te kiezen. Bijvoorbeeld of u een hoger partnerpensioen wilt of juist meer ouderdomspensioen. Ook kunt u kiezen om de eerste jaren van uw pensioen wat meer uit te laten keren en later wat minder of andersom. Of laat u alles zoals het is? Zorg voor een goed onderbouwde keuze. Voor een pensioen dat bij u past.

Hoger ouderdoms- of partnerpensioen?

Binnen uw pensioenregeling bouwt u behalve ouderdoms- meestal ook partnerpensioen op. Dat is bedoeld om uw eventuele partner verzorgd achter te laten als u overlijdt. Maar op de pensioendatum kunt u de waarde hiervan onder voorwaarden ook gebruiken om uw ouderdomspensioen te verhogen. Dat kan overigens alleen als uw partner hiermee instemt. Bent u alleenstaand? Dan beslist u zelf.

Heeft u wel een partner en wilt u dat hij of zij na uw overlijden wat meer te besteden heeft? Dan is het ook mogelijk een deel van het ouderdomspensioen te gebruiken om uw partnerpensioen te verhogen.

Eerder of later met pensioen?

Wilt u eerder met pensioen gaan? Dat kunt u in veel gevallen zelf beslissen.

Als u eerder met pensioen gaat, valt het pensioenbedrag lager uit. U bouwt namelijk minder op en ontvangt langer pensioen. U kunt uw pensioendatum ook uitstellen. U ontvangt dan later een hoger pensioenbedrag.

Wilt u eerder stoppen of langer doorwerken, overleg dit dan met uw werkgever of neem contact op met het pensioenfonds of de verzekeraar dat/die uw pensioenregeling uitvoert.

Deeltijdpensioen

Soms is het mogelijk vóór uw officiële pensioendatum al een deeltijdpensioen te ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u met uw werkgever afspreekt dat u in deeltijd gaat werken. U werkt dan deels en ontvangt daarnaast pensioen voor de dagen die u niet meer werkt. Of dat ook kan binnen uw pensioenregeling, kunt u navragen bij uw pensioenuitvoerder.

Variatie in de hoogte van uw pensioen

Binnen bepaalde grenzen is het mogelijk om met de hoogte van uw ouderdomspensioen te variëren.

Het is mogelijk om de eerste paar jaar na ingang van het pensioen een hoger pensioen te ontvangen. En na die paar jaar een lager bedrag. Dat is bijvoorbeeld handig als u verwacht dat u direct na pensionering meer inkomen nodig heeft dan wanneer u ouder bent. Bijvoorbeeld omdat u nog studerende kinderen of hypotheeklasten heeft.

Andersom kan ook, als u bijvoorbeeld een jongere partner heeft die nog werkt. Het variëren in de hoogte van het pensioen wordt de hoog-laag-constructie genoemd.

Bedrag ineens ontvangen op uw pensioendatum

Binnenkort heeft u mogelijk een nieuwe keuze als u met pensioen gaat. U kunt dan een deel van uw ouderdomspensioen in een keer ontvangen: een ‘bedrag ineens’. Met dat geld mag u doen wat u wilt. Maar als u kiest voor een bedrag ineens, wordt uw levenslange pensioenuitkering wel lager. Waarschijnlijk gaat deze nieuwe keuzemogelijkheid in op 1 januari 2023. Dat hangt af van wanneer de wet die dit regelt precies wordt aangenomen.

Hoe werkt dit precies en waar moet u rekening mee houden? En kunt u al kiezen voor een bedrag ineens als u binnenkort met pensioen gaat? We vertellen u er alles over op de pagina Een bedrag ineens ontvangen van je pensioen.