Wat krijg je van wie en wanneer

Krijg je straks pensioen uit meerdere pensioenregelingen? Hoe regel je dat? En wat krijg je wanneer van wie? Belangrijk om te weten, is dat het pensioen voor de meeste Nederlanders bestaat uit drie zogenoemde pijlers. Wij zetten voor jou op een rij hoe het werkt.


Pijler 1: AOW

De uitkering van de Algemene Ouderdomswet (AOW) ontvang je van de Sociale verzekeringsbank (SVB). Dat is de uitvoeringsinstantie die je AOW-pensioen uitbetaalt. Een half jaar vóór je AOW-leeftijd krijg je een brief van de SVB. Daarmee kun je AOW aanvragen. Je ontvangt het bedrag rond de 21ste van elke maand op je bankrekening. Het kan zijn dat je de eerste keer niet een volledig maandbedrag ontvangt. Je had dan nog niet sinds de eerste van die maand recht op AOW. De jaarlijkse vakantie-uitkering krijg je in de maand mei.


Pijler 2: aanvullend (ouderdoms)pensioen

Het (aanvullende) pensioen dat je bij je voormalige werkgever hebt opgebouwd, krijg je van je pensioenuitvoerder. Je hoort ruim op tijd van je pensioenuitvoerder welke keuzemogelijkheden je hebt en hoe je het pensioen kunt aanvragen. Ga je over een aantal maanden met pensioen en heb je nog geen bericht ontvangen? Neem dan contact op met je pensioenuitvoerder. Heb je een pensioenregeling bij Nationale-Nederlanden? Dan informeren we je zes maanden van tevoren over jouw mogelijkheden.

Heb je een premie- of kapitaalovereenkomst? Dan koop je op je pensioendatum met je pensioenkapitaal een pensioen aan. Je beslist zelf bij welke pensioenuitvoerder je dat doet. Je moet zich dan wel houden aan de afspraken die staan in je pensioenregeling. Is je regeling bij Nationale-Nederlanden ondergebracht? Dan krijg je zes maanden van tevoren per brief alle informatie die je nodig hebt. Ook ontvang je een formulier waarop je jouw voorkeuren kunt aangeven. Op basis daarvan krijg je één maand vóór de pensioendatum een offerte met een akkoordverklaring. Daarop kun je precies aangeven op welke manier je jouw pensioen wilt ontvangen.

Heb je bij verschillende pensioenuitvoerders een aanvullend pensioen opgebouwd? Dan ontvang je mogelijk geld van meer partijen. Weet je niet of je verschillende regelingen hebt en bij wie? Op Mijnpensioenoverzicht.nl zie je een overzicht van je pensioenregelingen.


Pijler 3: wat je zelf hebt geregeld

Misschien heb je zelf iets extra’s geregeld voor later, bijvoorbeeld via een lijfrente. Dat bedrag krijg je niet ineens op je rekening gestort. Eerst moet je zelf een lijfrente-uitkeringsproduct kopen waarin je in één keer het vrijgekomen lijfrentekapitaal stort. Daaruit ontvang je vervolgens periodiek een uitkering als aanvulling op je pensioen. Je krijgt dan per maand een bedrag gestort van de uitkerende instantie (verzekeraar of bank) die je zelf hebt uitgekozen. In dat geval bepaal je ook wanneer de uitkeringen starten en wanneer ze eindigen (binnen de voorwaarden van het lijfrenteproduct).