Ga direct naar inhoud

Je keuzemogelijkheden

Ga je binnenkort met pensioen? Dan valt er het een en ander te kiezen. Bijvoorbeeld of je een hoger partnerpensioen wilt of juist meer ouderdomspensioen. Ook kun je kiezen om de eerste jaren van je pensioen wat meer uit te laten keren en later wat minder of andersom. Of laat je alles zoals het is? Zorg voor een goed onderbouwde keuze. Voor een pensioen dat bij jou past.

Hoger ouderdoms- of partnerpensioen?

Binnen je pensioenregeling bouw je behalve ouderdoms- meestal ook partnerpensioen op. Dat is bedoeld om je eventuele partner verzorgd achter te laten als je overlijdt. Maar op de pensioendatum kun je de waarde hiervan onder voorwaarden ook gebruiken om je ouderdomspensioen te verhogen. Dat kan overigens alleen als je partner hiermee instemt. Ben je alleenstaand? Dan beslis je zelf.

Heb je wel een partner en wil je dat hij of zij na je overlijden wat meer te besteden heeft? Dan is het ook mogelijk een deel van het ouderdomspensioen te gebruiken om je partnerpensioen te verhogen.

Eerder of later met pensioen?

Wil je eerder met pensioen gaan? Dat kun je in veel gevallen zelf beslissen.

Als je eerder met pensioen gaat, valt het pensioenbedrag lager uit. Je bouwt namelijk minder op en ontvangt langer pensioen. Je kunt je pensioendatum ook uitstellen. Je ontvangt dan later een hoger pensioenbedrag.

Wil je eerder stoppen of langer doorwerken, overleg dit dan met je werkgever of neem contact op met het pensioenfonds of de verzekeraar dat/die je pensioenregeling uitvoert.

Deeltijdpensioen

Soms is het mogelijk vóór je officiële pensioendatum al een deeltijdpensioen te ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je met je werkgever afspreekt dat je in deeltijd gaat werken. Je werkt dan deels en ontvangt daarnaast pensioen voor de dagen die je niet meer werkt. Of dat ook kan binnen jouw pensioenregeling, kun je navragen bij je pensioenuitvoerder.

Variatie in de hoogte van je pensioen

Binnen bepaalde grenzen is het mogelijk om met de hoogte van je ouderdomspensioen te variëren.

Het is mogelijk om de eerste paar jaar na ingang van het pensioen een hoger pensioen te ontvangen. En na die paar jaar een lager bedrag. Dat is bijvoorbeeld handig als je verwacht dat je direct na pensionering meer inkomen nodig hebt dan wanneer je ouder bent. Bijvoorbeeld omdat je nog studerende kinderen of hypotheeklasten hebt.

Andersom kan ook, als je bijvoorbeeld een jongere partner hebt die nog werkt. Het variëren in de hoogte van het pensioen wordt de hoog-laag-constructie genoemd.

Bedrag ineens ontvangen op je pensioendatum

Binnenkort heb je mogelijk een nieuwe keuze als je met pensioen gaat. Je kunt dan een deel van je ouderdomspensioen in een keer ontvangen: een ‘bedrag ineens’. Met dat geld mag je doen wat je wilt. Maar als je kiest voor een bedrag ineens, wordt je levenslange pensioenuitkering wel lager. Waarschijnlijk gaat deze nieuwe keuzemogelijkheid in op 1 januari 2025. Dat hangt af van wanneer de wet die dit regelt precies wordt aangenomen.

Hoe werkt dit precies en waar moet je rekening mee houden? En kun je al kiezen voor een bedrag ineens als je binnenkort met pensioen gaat? We vertellen je er alles over op de pagina Een bedrag ineens ontvangen van je pensioen.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur