Ga direct naar inhoud

Reactie van het Investment Office van Nationale-Nederlanden Bank op de recente ontwikkelingen in Oekraïne

24 februari 2022

Het zal niemand zijn ontgaan dat Rusland vannacht een militaire actie is begonnen tegen Oekraïne. Het Investment Office van Nationale-Nederlanden Bank houdt alle ontwikkelingen en de impact op de financiële markten nauwgezet in de gaten. In dit bericht delen we graag onze visie op de actuele situatie en de (mogelijke) gevolgen.

Rusland valt verschillende doelen aan

De situatie in Oekraïne is geëscaleerd. Rusland heeft vannacht de aanval op het buurland ingezet. De militaire actie tegen een soeverein land wordt door de internationale gemeenschap sterk veroordeeld. Nieuwe zwaardere sancties tegen Rusland worden voorbereid.

Reactie op de financiële markten

Op de financiële markten zijn aandelenkoersen in eerste reactie over een breed front gedaald. De rente is gedaald waardoor obligatiekoersen zijn gestegen. De olie- en gasprijzen zijn sterk opgelopen vanwege de vrees voor aanvoerproblemen. Dit zal op termijn leiden tot een hogere inflatie, dit kan de economische groei afremmen. De goudprijs is gestegen naar het hoogste niveau in anderhalf jaar. Goud wordt in tijden van geopolitieke spanningen als veilige haven beschouwd. Dit is de reden dat wij in de modelportefeuilles van Beheerd Beleggen al langere tijd goud hebben opgenomen.

Hoofd koel houden en blik op de lange termijn

De onzekerheid is op dit moment groot. De afloop en de duur van dit conflict vallen niet te voorspellen. De beweeglijkheid op de beurzen zal voorlopig hoog blijven. Het is belangrijk om in dit soort situaties het hoofd koel te houden. Wij zien voor (Basis) Beheerd Beleggen nu geen reden om beleggingen te verkopen en onze modelportefeuilles aan te passen. Beleggen doe je voor de lange termijn. We hebben in het verleden gezien dat geopolitieke spanningen meestal een tijdelijk effect hebben op de financiële markten. Wij blijven de situatie in Oekraïne nauwgezet volgen.


Pim van Tilburg, Senior Investment Manager