Ga direct naar inhoud

Wat als je werknemer ziek wordt, maar jij niet verzekerd bent?

Van sportblessures tot burn-outklachten: de kans dat je werknemers (langdurig) ziek worden, is altijd aanwezig. Als werkgever kun je je voor dit risico verzekeren. Dat is niet verplicht en bepaal je dus helemaal zelf. Maar wat als je werknemer ziek wordt en jij geen verzekering hebt?

Het klinkt hard, maar het is wel een feit: een zieke werknemer kost geld. Om precies te zijn tussen de € 250,- en € 300,- per dag. Dat blijkt uit cijfers van MKB Servicedesk. Voor een deel van die kosten kun je je als werkgever verzekeren. Maar dat hoeft niet.

Welke kosten komen er allemaal op je af als je werknemer ziek wordt? En waar moet je nog meer rekening mee houden als je niet verzekerd bent? Een overzicht:

1. Je betaalt het loon van zieke werknemers door

Allereerst ben je verplicht het loon van je zieke werknemer door te betalen. Tijdens de eerste twee ziektejaren is dat minimaal 70%. Is het bedrag lager dan het minimumloon? Dan moet je dit tijdens het eerste ziektejaar aanvullen tot het minimumloon.

Verzuimverzekering of niet?

Veel werkgevers kiezen voor een verzuimverzekering om deze loonkosten op te vangen. Daarvoor betaal je premie. Ook als je géén zieke werknemers hebt.

Ben je niet verzekerd? Dan betaal je ook geen verzekeringspremie. Maar let op: je bent dan zelf verantwoordelijk voor de kosten als een werknemer ziek wordt. Het is aan jou om te bepalen of je die zelf kunt opvangen.

Zelf de kosten opvangen

Over het algemeen kunnen grotere bedrijven verzuimkosten makkelijker zelf opvangen dan kleinere organisaties. Ga maar na: in een organisatie met tien werknemers is het ziekteverzuim bij één zieke werknemer al 10%. Heel anders dan wanneer je 75 of meer mensen in dienst hebt.

Moet je op zoek naar vervanging? Daalt je omzet bij verzuim? Dat kost allemaal geld.

    Wel heeft de overheid maatregelen genomen om het doorbetalen van loon bij ziekte makkelijker en goedkoper te maken voor kleinere bedrijven. De mkb verzuim ontzorgverzekering is een van die maatregelen.

    Ga ook voor jezelf na: Moet ik op zoek naar vervanging? En wat is de invloed op mijn omzet of productie als een werknemer wegvalt? Je kunt bijvoorbeeld nieuwe klanten mislopen als een succesvolle salesmedewerker langdurig ziek is. Allemaal factoren die invloed hebben op de verzuimkosten. En op de vraag of je die kosten zelf kunt opvangen.

    Ziekteverzuim 2021

    Het ziekteverzuimpercentage in Nederland was in het eerste kwartaal van 2021 4,8%. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn 48 ziektedagen per 1.000 werkdagen.

    2. Je begeleidt werknemers bij hun re-integratie

    Als werkgever ben je samen met je zieke werknemers verantwoordelijk voor hun re-integratie. Dat staat in de Wet verbetering poortwachter en in de Arbowet. En re-integreren kost tijd en geld.

    Verplichtingen als werkgever

    Zo heb je verschillende administratieve verplichtingen. Denk aan het schrijven van een re-integratieplan of het bijhouden van een re-integratiedossier. Ook zijn er misschien aanpassingen op de werkvloer nodig. En kunnen werknemers niet meer in jouw organisatie aan de slag? Dan moet je hen begeleiden naar een werkplek bij een andere werkgever.

    Verzekering met arbodienstverlening als optie

    Bij de re-integratie moet je verplicht ondersteund worden door een gecertificeerd verzuimbedrijf. Verschillende werkgevers kiezen daarom voor een verzuimverzekering met arbodienstverlening.

    Heb je die niet? Dan moet je zelf op zoek naar een arbodienst. Het kan dan langer duren voordat je professionele hulp krijgt als je werknemer ziek wordt. Bij een verzekering met arbodienstverlening heb je meestal een vaste contactpersoon, zoals een casemanager. Die kan direct aan de slag met het begeleiden van je werknemer en jou. Daardoor is de kans op sneller en duurzamer herstel groter. Fijn voor jou én voor je werknemer.

    Ook is een casemanager op de hoogte van belangrijke regels en wetten. Deze persoon neemt jou dus een hoop werk uit handen. Zonder verzekering moet je je zelf goed verdiepen in alle verplichtingen en regels.

    Re-integreren: een serieuze zaak

    Het is belangrijk dat je de re-integratie serieus aanpakt. Kun je als werkgever niet aantonen dat je genoeg hebt gedaan aan de re-integratie? Dan kan het zijn dat je ook tijdens het derde ziektejaar loon door moet betalen. Bovendien heeft niemand er iets aan als een werknemer onnodig lang thuiszit.

    Hoe gaat het als?

    Soms kun je ziekteverzuim niet voorkomen. Dat is niet alleen vervelend voor je werknemer, maar ook voor jou. Hoe gaat het als het toch een keer mis gaat? Dan zetten we alle middelen en specialisten in die nodig zijn om mensen weer in hun kracht te zetten.

    Met deze ervaringen en tips verkorten en voorkomen we verzuim

    3. Je hebt extra kosten bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid

    Het kan gebeuren dat je werknemer langdurig uit de running is. Na twee jaar ziekte kan een werknemer in aanmerking komen voor een WGA-uitkering. Als werkgever ben je nog tien jaar lang verantwoordelijk voor de kosten daarvan.

    Professionele begeleiding

    Voor de kosten van een WGA-uitkering ben je standaard verzekerd bij UWV. Je kunt ook kiezen voor WGA Eigenrisicodragen. In dat geval breng je het risico onder bij een verzekeraar.

    Het voordeel daarvan is dat werknemers professionele begeleiding krijgen. Daardoor is de kans dat ze instromen in de WGA kleiner. Krijgt een werknemer al een WGA-uitkering? Dan wordt de kans op uitstroom uit de WGA groter. Want de werknemer ontvangt ook na twee ziektejaren nog begeleiding om (deels) terug te keren naar werk.

    4. Zelf aan de slag met verzuimpreventie

    Of je nu wel of niet verzekerd bent voor zieke werknemers: voorkomen is beter dan genezen. Dat kun je doen door actief bezig te gaan met verzuimpreventie.

    Vraag je werknemers eens hoe het écht met ze gaat om uitval voor te zijn.

    Preventief Medisch Onderzoek

    Zo ben je verplicht je mensen een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aan te bieden. Of ze hieraan meedoen, is hun eigen keuze. Het PMO is een uitgebreid onderzoek naar de fysieke en mentale gezondheid van je mensen. Met de uitkomsten kun je verzuimrisico’s voorkomen en de vitaliteit van je teams verbeteren.

    Maar het belangrijkste is misschien wel: praat regelmatig met je mensen om te horen hoe het écht met ze gaat. En waar ze behoefte aan hebben. Onderzoek op welke wensen je kunt inspelen. Misschien hebben werknemers baat bij stilteplekken of aangepaste roosters. Of behoefte aan een-op-een-coaching of loopbaanbegeleiding.

    Benieuwd naar meer ideeën? Vitaliteit- en gezondheidsdeskundige Lisa Hendriks-van der Vlist van ArboNed deelt 10 tips waarmee jij zorgt voor een vitaal en veerkrachtig team.

    Maak een bewuste keuze

    De keuze om wel of geen verzuimverzekering af te sluiten, is aan jou als werkgever. Kun je wel wat hulp gebruiken? Ga dan in gesprek met je adviseur of zoek een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.


    Wil je de kans op verzuim verkleinen?

    Ga dan op tijd met je werknemers in gesprek. Hoe gaat het met ze? Waar krijgen ze energie van? HR-manager Siebe bijvoorbeeld, voert veel preventieve gesprekken met werknemers. En die aanpak heeft succes.

    Lees hoe HR-manager Siebe omgaat met ziekteverzuim