Ga direct naar inhoud

Hoe word ik miljonair? Rijk worden in 4 stappen

Over de vraag 'Hoe word je rijk?' is al menig boek en blog geschreven. In dit artikel geven we tips om op korte termijn meer geld over te houden en op langere termijn je geld te laten groeien. En misschien ontdek je dat je helemaal geen miljonair hoeft te worden om je rijk te voelen en is een kleiner bedrag ook al voldoende.

Wanneer ben je miljonair?

Of je het nou wil worden of niet: wanneer ben je eigenlijk miljonair? Volgens het CBS ben je miljonair als je bezittingen minstens € 1.000.000,- waard zijn. Denk aan spaargeld, aandelen, een huis of eigen bedrijf. Reken je niet te snel rijk, want je schulden worden daarvan afgetrokken, zoals een hypotheek of leningen.

Voor de meeste mensen (in loondienst) klinkt een miljoen als onmogelijk. Maar wat is dan nog een beetje realistisch om naar te streven? Zo werd de term ‘tonnair’ geboren.

Voortaan niks meer missen?

Wil je op de hoogte blijven van wat er binnen het thema meer uit je geld halen gebeurt? Krijg een seintje in je mailbox bij elk nieuw artikel.

Volg dit thema

Hoe word ik tonnair?

De herkomst van de term ‘tonnair’ is niet duidelijk. Er is ook geen officiële definitie zoals het CBS die wel heeft voor miljonair. Wie ernaar zoekt, komt al snel uit bij Vincent Kouters, een journalist die voor de Volkskrant schrijft over zijn ambitieuze spaardoel: € 100.000,- (een ton) aan spaargeld en beleggingen. Nog steeds een indrukwekkend bedrag, maar voor meer mensen haalbaar dan een miljoen. Als je tenminste de ambitie hebt, en een goed een plan.

Een erfenis van € 6.000,- van zijn oma zette de journalist aan het denken. Hij besloot een vermogen voor later op te gaan bouwen en tonnair te willen worden. Waarom een ton? Omdat volgens Charlie Munger, de steenrijke zakenpartner van Warren Buffet, je geld dan voor je gaat werken als je het belegt. Zijn boodschap aan beginners: ‘Met die eerste ton in handen wordt het veel makkelijker.’

Inmiddels is de Volkskrant-journalist zo goed als selfmade tonnair. Dat lukte hem met een modaal inkomen door:

 • Spullen te verkopen op marktplaats en zo met zijn erfenis een financiële buffer aan te leggen voor noodgevallen.
 • Geld dat hij overhield voor de lange termijn te beleggen in gespreide fondsen.
 • Van besparen een sport te maken en steeds meer geld in zijn beleggingen te steken.

Ben je geïnspireerd om ook tonnair te worden? Of misschien wel miljonair? Dat kan op verschillende manieren. In dit artikel helpen we je in 4 stappen op weg.

Stap 1: Bepaal je doel

Oké, je wilt dus graag rijk worden. Bedenk eerst wat rijk zijn voor jou betekent. Misschien droom je van een wereldreis, een mooi huis, of over eerder stoppen met werken. Of wil je financieel onafhankelijk zijn of juist anderen helpen?

Heb je je doel bepaald? Omschrijf dan hoe jouw leven eruit ziet als je je doelvermogen hebt bereikt. Of maak een moodboard. Visualiseer je nieuwe leven alsof je het rijk worden al hebt bereikt. Want als je een specifiek doel voor ogen hebt, is het leuker én makkelijker om er helemaal voor te gaan. Het gevoel van die visualisatie helpt je daarbij!

Meer over eerder stoppen met werken

Ontdek FIRE

Stap 2: Budgetteer en bespaar

Meer geld verdienen is niet per se nodig om rijk te worden. Budgetteren en besparen is minstens zo belangrijk. Het lijkt een open deur maar hoe minder je uitgeeft, hoe meer je overhoudt om te sparen of investeren. Reserveer binnenkort een paar uur van je tijd en maak een maandbegroting: neem je betaalrekening erbij, noteer hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel je uitgeeft aan onder andere de volgende zaken:

 • hypotheek
 • boodschappen
 • abonnementen
 • verzekeringen
 • verzorging
 • overige uitgaven

Gebruik bijvoorbeeld deze kant-en-klare maandbegroting van het Nibud. Hiermee heb je een volledig overzicht van wat je moet invullen. Volgens het Nibud is het verstandig als je maximaal 50% van je inkomen aan vaste lasten besteedt. Onder vaste lasten verstaat het Nibud: huur of hypotheek, gas, elektriciteit, water, lokale lasten, telefoon, televisie, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang en vervoer. Maar hoe lager dat percentage, hoe beter natuurlijk! Want naast je vaste lasten heb je ook nog je boodschappen, kleding, vrijetijdsuitgaven, woningonderhoud en ziektekosten die onder je eigen risico vallen.

De tips hieronder helpen je je maandelijkse uitgaven te verminderen en zo een hoger bedrag over te houden om mee te sparen en investeren.

Besparen op je hypotheek

De hypotheekrentes zijn sterk in ontwikkeling. Het kan lonen om je hypotheek over te sluiten. Of om de rentes te volgen en dit op een later moment te doen. Daar zijn echter wel kosten aan verbonden, zoals de boeterente en de afsluitkosten van je nieuwe hypotheek. Met de Hypotheek OversluitCheck zie je binnen een paar minuten of het voor jou interessant is om je hypotheek over te sluiten naar Nationale-Nederlanden.

Loopt de rentevaste periode van je hypotheek binnenkort af? Dan kan oversluiten of extra aflossen een optie zijn om te besparen. Lees welke mogelijkheden jij hebt als het einde van je rentevaste periode in zicht is.

Doe de Hypotheek Oversluitcheck

Besparen op je boodschappen

Doe één keer per week boodschappen bij de goedkopere supermarkt. Als je in één keer alle boodschappen voor de hele week in huis haalt, geef je minder geld uit dan wanneer je om de dag naar de supermarkt gaat. Zorg dat je altijd genoeg in huis hebt om een gezonde maaltijd mee te maken. Hiermee voorkom je dat je weer een te dure pizza laat bezorgen omdat je koelkast leeg is en je geen zin hebt om boodschappen te doen.

Ook biedt een aantal supermarkten en winkels sterk afgeprijsde levensmiddelen die korter houdbaar zijn. Goed voor je portemonnee en tegen voedselverspilling!

Besparen op je abonnementen

Kijk ook eens kritisch naar je abonnementen. Gebruik je alles waarvoor je betaalt? Of kan het ook een tandje minder? Denk hierbij aan de extra zenders van je tv-abonnement of de mobiele data en belminuten van je mobiele telefoonabonnement. Kijk uiteraard ook naar de prijzen van andere aanbieders.

Check jaarlijks de prijzen van energiemaatschappijen en sluit je energie-abonnement over als het elders goedkoper kan. Door de huidige energiecrisis zijn de opties om over te stappen beperkt. Loopt je contract binnenkort af? Dan loont het om goed uit te zoeken waar je het voordeligst uit bent.

Lees je veel boeken? Dan kan het voordelig zijn om lid te worden van een bibliotheek. Voor de prijs van twee à drie boeken heb je een jaar lang toegang tot een enorme collectie boeken bij jou in de buurt. Daarmee ben je meestal ook automatisch lid van de online bibliotheek. E-books en luisterboeken vind je er dus ook. En voor kinderen tot 18 jaar is elke bibliotheek gratis. Een handige en vooral leuke manier om te besparen.

Besparen op je verzekeringen

Bekijk of het scheelt als je meerdere schadeverzekeringen bij één verzekeraar afsluit. Bij sommige verzekeraars krijg je namelijk pakketkorting.

Check of je geen dubbele verzekeringen of dekkingen hebt. Zo kan de aanvullende dekking van je reisverzekering die de medische kosten dekt, overlappen met je zorgverzekering.

Controleer regelmatig of je verzekeringen nog bij jouw situatie passen. Zo weet je zeker dat je alleen verzekerd bent voor de zaken die je echt nodig hebt. Een voorbeeld: rijd je in een auto die ouder is dan negen jaar en heb je voldoende spaargeld om schade aan je auto zelf te betalen? Dan kun je ook kiezen voor WA in plaats van WA Extra. Kijk hier welke dekking bij jouw auto past.

Kijk bij het vergelijken altijd goed naar de voorwaarden van de verschillende aanbieders. De meest goedkope optie hoeft niet altijd de beste optie voor jou te zijn.

Besparen op verzorging

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: bespaar nooit op een fijne kapper. "Als je haar maar goed zit", wordt vaak gezegd. Nou, dat is ook zo. Als jij gelukkig wordt van een kapsel dat mooi in model zit, moet je daar vooral niet op besparen.

Waar je dan wél weer op kunt besparen zijn verzorgingsproducten. Gebruik je thuis graag de producten van de kapper? Die zijn online vaak een stuk goedkoper te vinden. En voor bijna alle verzorgingsproducten geldt: je hoeft vaak niet de volle prijs te betalen. Als je de aanbiedingen van drogisterijen in de gaten houdt, vind je vaak acties als 2 + 1 gratis. Denk hierbij aan tandpasta, douchegel, deodorant en shampoo. Zorg dat je altijd voorraad in huis hebt en koop deze producten het liefst tijdens zo'n aanbieding.

Besparen op overige uitgaven

Zodra je bewuster met geld bezig bent, zul je ook minder snel impulsaankopen doen. Je weet namelijk dat je - door die aankoop - minder geld overhoudt voor andere dingen. En dus ga je meer weloverwogen keuzes maken. Het werkt verslavend om je geld te zien groeien. Vaak wordt het daardoor vanzelf een 'sport' om zoveel mogelijk te sparen en besparen. En dát is hoe succesvol rijk worden begint.

Stap 3: Zorg voor meer inkomsten

Waarschijnlijk koop je dingen meestal voor de 'heb'. Maar hoe word je rijk als je dat blijft doen? Een andere optie is investeren: iets kopen om daarmee juist geld te verdienen. Koop je bijvoorbeeld een auto en gebruik je die alleen zelf, dan verliest die auto alleen maar waarde. Maar koop je een auto die je verhuurt? Dan levert diezelfde auto ook geld op! Hier heb je wel een speciale autoverzekering nodig. Andere voorbeelden zijn: een oldtimer die je verhuurt als trouwauto, een camper voor de verhuur, of verhuur iets totaal anders zoals een SUP-board, een aanhangwagen of een kamer in je huis.

Je kunt ook in jezelf investeren. Volg een opleiding en werk aan je persoonlijke ontwikkeling. Dit kan leiden tot extra inkomsten door bijvoorbeeld een promotie of freelance-opdrachten. Daarnaast is investeren in jezelf ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen.

Een andere optie is kiezen voor een tweede baan. Denk aan bijles geven, oppassen op kinderen of huisdieren, maaltijden bezorgen, klusjes uitvoeren of maaltijden bezorgen. Hiermee zorg je voor dat beetje extra inkomen waar je misschien net naar op zoek bent.

Stap 4: Laat je geld groeien

Heb je je doel bepaald, bespaard op je uitgaven én meer inkomsten? Check! Dan houd je - als het goed is - elke maand meer geld over om opzij te zetten. Reserveer elke maand een vast bedrag voor je doel. Zet dit direct opzij nadat je je salaris hebt gekregen. Anders geef je het misschien uit aan niet-noodzakelijke zaken.

Zorg in elk geval altijd dat je voldoende geld op je spaarrekening hebt staan. Bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine of voor andere uitgaven die je op korte termijn verwacht.

Internetsparen

Meteen beginnen met sparen? Open dan gratis een spaarrekening bij Nationale-Nederlanden.

Lees meer over Internetsparen

Beleggen

Heb je geld dat je de komende vier jaar zéker niet nodig hebt? Verdiep je dan eens in beleggen. De spaarrentes zijn tegenwoordig bijna nul procent, dus je spaargeld groeit minder hard dan de inflatie. Dat betekent dat je elk jaar minder kunt kopen voor hetzelfde geld.

Bij beleggen kan het rendement hoger zijn dan bij sparen, maar beleggen brengt ook kosten en risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Bekijk de behaalde rendementen van Beheerd Beleggen in de laatste vijf jaar.

Hoeveel beleggen jou kan opleveren

Met dit voorbeeld* zie je welk resultaat je kunt behalen met Beheerd Beleggen:

Risicocategorie (modelportefeuille ‘Wereld’) Neutraal
Looptijd 30 jaar
Lifecycle-methode Aan
Eerste inleg € 1.000,-
Maandelijkse inleg € 500,-
Totale inleg € 181.000,-
Verwachte resultaat € 336.845,-
Resultaat als het meezit € 403.689,-
Resultaat als het tegenzit € 263.147,-

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Ook is er 5% kans dat het resultaat lager is dan het ‘resultaat als het tegenzit’ of dat je je gehele inleg kwijtraakt. Beleg dus alleen met geld dat je niet nodig hebt.

Je kunt je voorstellen dat hoe meer geld je elke maand kunt beleggen, hoe hoger het resultaat is dat je kunt bereiken.

Wil je zien hoeveel jouw geld kan groeien met Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden? Vul in hoeveel en hoe lang jij zou willen beleggen, en hoeveel risico je zou willen en kunnen nemen. En wie weet kun jij jezelf over een tijd wel tonnair noemen!


Voortaan niks meer missen?

Wil je op de hoogte blijven van wat er binnen het thema meer uit je geld halen gebeurt? Krijg een seintje in je mailbox bij elk nieuw artikel.

Volg dit thema

 • Het verwachte resultaat op basis van het gemiddelde verwachte rendement: je inleg zou dit kunnen opleveren bij een neutrale markt. Er is 50% kans dat het werkelijke resultaat lager is dan het verwachte resultaat. Er is ook 50% kans dat het werkelijke resultaat hoger is dan het verwachte resultaat.
 • Het verwachte resultaat als het beleggingsresultaat meezit: je inleg zou dit kunnen opleveren als het in de markt beter gaat dan verwacht. Er is 5% kans dat het werkelijke resultaat nog hoger is.
 • Het verwachte resultaat als het beleggingsresultaat tegenzit: dit is het mogelijke resultaat als het in de markt slechter gaat dan verwacht. Er is 5% kans dat het werkelijke resultaat nog lager is. Ook kun je je hele inleg kwijtraken.

Alle verwachte kosten zijn al van de getoonde verwachte resultaten afgetrokken.

Als je Beheerd Beleggen aanvraagt, vul je de vragenlijst ‘Beleggingsprofiel’ in. Daarmee bepalen we of Beheerd Beleggen voor jou geschikt is en welk beleggingsprofiel bij je past. Bij het aanvragen van Beheerd Beleggen heb je een aantal keuzes die invloed hebben op de verwachte resultaten. Neem je tijdens de looptijd geld op of stort je andere bedragen dan je hebt opgegeven? Dan zullen de verwachte resultaten ook anders zijn.


Wil je meer weten?