Ga direct naar inhoud

Wat is een prospectus?

In de prospectus vind je relevante informatie over een beleggingsfonds en effecten van beursgenoteerde bedrijven. Dit is een verplicht document dat goedgekeurd moet zijn door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zo weet je precies waar je aan begint, voordat je begint met beleggen in obligaties of aandelen.

Informatiebron voor beleggingsbeslissingen

In de prospectus vind je (financiële) informatie over het bedrijf of beleggingsfondsen. En de voorwaarden van de uitgifte van aandelen of van deelnemingen. Zo neem je verantwoorde beslissingen over je toekomstige beleggingen. Je weet dankzij de prospectus beleggen:

  • Welke risico's je loopt als belegger.
  • Welke kosten je betaalt.
  • Hoe de waarde van je beleggingen wordt vastgesteld.

Ook kun je in de prospectus informatie vinden over de financiële situatie van een bedrijf. En de belangrijkste kenmerken van de effecten. Bijvoorbeeld op welke markt of beurs de aandelen of obligaties worden genoteerd. En hoe de verhandelbaarheid is geregeld. De prospectus wordt door de AFM gecontroleerd op wettelijke verplichte informatie. Ook moet de prospectus begrijpelijk zijn opgesteld en overeenkomen met andere openbare informatie over effecten. De prospectus is de belangrijkste en meest objectieve informatiebron om je beleggingsbeslissing op te baseren.

Bereken wat beleggen je kan opleveren

Beheerd Beleggen

Beleggen is niet eenvoudig. Daarom beleggen onze experts voor jou! Bij Beheerd Beleggen nemen onze experts jou het werk uit handen. En beleggen ze op een manier die bij je past. Ideaal wanneer je zelf weinig tijd of kennis van beleggen hebt.

Lees meer over Beheerd Beleggen

Waarom beleggen?

Beleggen wordt steeds vaker gebruikt om geld te laten groeien. Natuurlijk brengt beleggen risico’s met zich mee, je kunt een deel van je inleg verliezen. Tegelijkertijd biedt het een betere kans op een hoger rendement.

Bepaal of beleggen bij je past