Duurzame inzetbaarheid: zo helpen onze experts jou daarbij

Duurzaam inzetbare werknemers: daar wordt iedere werkgever blij van. Toch kan het best een uitdaging zijn om hier praktisch beleid voor te maken. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Onze experts helpen je graag. Hoe ze dat precies doen? En waarin ze nu écht het verschil maken? Dat vertelt Frank Brinkmans, regisseur duurzame inzetbaarheid bij Nationale-Nederlanden.

“Bij Nationale-Nederlanden zijn we al jaren specialist op het gebied van duurzame inzetbaarheid”, vertelt Frank. “Daarbij is de belangrijkste vraag: Hoe kunnen we samen met werkgevers hun werknemers vitaal en veerkrachtig houden?”

Vaak komen werkgevers pas in actie als een werknemer ziek wordt. “Maar dan ben je eigenlijk te laat. Kijk, mensen vallen meestal niet van de ene op de andere dag uit. Wij onderzoeken wat je vandaag kunt doen. Om te voorkomen dat iemand volgend jaar ziek wordt.”

Huis van Werkvermogen

Hoe helpt Nationale-Nederlanden werkgevers precies op weg? “We maken gebruik van verschillende wetenschappelijk bewezen methoden. Zoals het Huis van Werkvermogen”, vertelt Frank. “Dat model wordt in tientallen landen gebruikt.”

Het ‘huis’ is een metafoor die laat zien wat duurzame inzetbaarheid is. “We gebruiken het huis in onze gesprekken met werkgevers. Vaak denken zij dat vooral gezondheid belangrijk is. Maar met alleen gezondheid ben je er niet. Ook persoonlijke eigenschappen van je werknemers zijn belangrijk. En de vraag of ze enthousiast zijn over hun werk. We onderzoeken dus hoe je ervoor staat op alle verschillende onderdelen.”

Bedrijfsscan

Begeleiding door experts van Nationale-Nederlanden begint met een gesprek. Samen bekijken jullie hoe jouw bedrijf nu omgaat met duurzame inzetbaarheid. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat werknemers gezond blijven? Stimuleer je hun ontwikkeling? En heb je een open bedrijfscultuur?

Frank: “We vergelijken je situatie ook met andere bedrijven. Heeft 20% van jouw mensen burn-out-gerelateerde klachten? In Nederland is dat gemiddeld 17%. Dus dan heb je wat te doen.”

Met wie heb je contact?

Wil je met ons in gesprek over duurzame inzetbaarheid? Dan komt een consultant van HCS bij jou op bezoek. Valt een van je werknemers uit? Dan krijg je een vaste casemanager. Hij of zij is precies op de hoogte van de situatie. Elk kwartaal ga je samen om tafel. Zo zoeken we met jou naar de beste oplossing.

Een taboe op de werkvloer

Hij geeft een voorbeeld: “Wist je dat 1 op de 5 werknemers moeite heeft om zijn rekeningen te betalen? Dat veroorzaakt veel stress. Maar het is geen onderwerp dat je gemakkelijk met je werkgever bespreekt. Wij helpen werkgevers zich bewust te zijn van dit soort thema’s, want financiële problemen vormen een belangrijk risico.”

Begeleiding van begin tot eind

Het voordeel van begeleiding door Nationale-Nederlanden is dat de experts niet alleen het onderzoek doen. “Zo’n meting naar duurzame inzetbaarheid doen meer bedrijven”, zegt Frank. “Maar wij gaan verder. Zo analyseren we de resultaten ook. Wat betekenen de uitkomsten van het onderzoek? En wat kun je doen om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren? Daar geven we ook tips voor. Zo helpen we je stap voor stap.”

Frank Brinkmans, regisseur duurzame inzetbaarheid

Met jaren ervaring in de ondersteuning van werkgevers, is Frank hét aanspreekpunt van Nationale-Nederlanden op het thema duurzame inzetbaarheid. Op dit moment is hij verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze dienstverlening en treedt hij namens Nationale-Nederlanden op als spreker over dit onderwerp.

lay0084cfced2804a009fbf4be7f315b9ac

Gemakkelijke oplossingen

Soms is een oplossing helemaal niet groot of ingewikkeld. Aan het begin van de coronacrisis werd Frank bijvoorbeeld gebeld door een ziekenhuis. Hun intensive care-medewerkers raakten uitgeput. “Ze wilden vooral graag slapen. Toen heb ik twee slaapcabines voor ze geregeld. Dat bleek een groot succes.”

Natuurlijk red je met twee cabines geen heel ziekenhuis, zegt hij er meteen bij. “Maar vaak maakt zoiets concreets wel veel verschil. Bij Nationale-Nederlanden staan we open voor alles wat kan helpen om mensen aan het werk te houden. Kunnen we leidinggevenden trainen? Of wil je ondersteuning bij de communicatie naar werknemers? We denken graag buiten de kaders met je mee.”

Acties en gedrag van anderen

Frank benadrukt dat Nationale-Nederlanden aansluit bij de vraag van werkgevers. “Wij luisteren naar wat bij jou speelt en wat voor jou belangrijk is. Bij een ICT-bedrijf werken nu eenmaal andere mensen dan bij een ggz-instelling. Onze experts houden daar rekening mee.”

Veel Nederlandse werkgevers zijn bezig met gezondheid en leefstijl, ziet Frank. “Maar alleen de saladebakjes vooraan zetten in de kantine werkt niet. Dat heeft weinig invloed op het risico op ziekte in je organisatie. Daarom richten wij ons vooral op acties die het gedrag van mensen duurzaam veranderen.”

Bijdrage voor leefstijlcursus

Zo betaalde Nationale-Nederlanden mee aan de leefstijlcursus van werknemers bij een grote zorgorganisatie. “Daarna wilde ik nog een stap groter denken. Toen hebben we twee mensen van de HR-afdeling opgeleid tot interne trainers leefstijlcoaching.” De methode van die training gaat over gedragsverandering. Een win-winsituatie, zegt Frank. “Die werknemers wilden graag een volgende stap zetten in hun loopbaan. En bij deze zorgorganisatie leren honderden mensen nu om gezonder te leven.”

Blijf met elkaar in gesprek.

Aansluiten bij jouw vraag

De partners van Nationale-Nederlanden zijn er ook om jou als werkgever te trainen. Bijvoorbeeld in het voeren van een goed gesprek met je mensen. “Want hoe begin je over een lastig onderwerp? Je wilt natuurlijk geen nieuwe problemen veroorzaken.”

Als klant van Nationale-Nederlanden heb je dus voordeel van de jarenlange ervaring van Frank en de andere experts. “Veel mensen weten wel iets van duurzame inzetbaarheid. Maar het verschil is dat wij al jaren in actie komen. Bij honderden grote werkgevers in Nederland. Die inzichten delen we graag.”

Vraag hoe het gaat

Wat kun je tot slot zélf doen om je werknemers duurzaam inzetbaar te houden? De belangrijkste tip van Frank: vraag mensen hoe het écht met ze gaat. “Het klinkt zo simpel. Maar lang niet elke werkgever doet het.” Die vraag is nu extra actueel. Steeds meer mensen gaan weer naar kantoor. Vaak hebben ze anderhalf jaar thuisgewerkt. “Dat is lang. Iedereen heeft intussen van alles meegemaakt. Voor die verhalen is ruimte nodig. Tenminste, als je wilt dat je mensen op lange termijn aan het werk blijven.”

Wij denken met je mee

Kun je wel wat hulp gebruiken bij je beleid voor duurzame inzetbaarheid? Nationale-Nederlanden helpt je graag om te zorgen dat je werknemers zich bevlogen, vitaal en veerkrachtig voelen. Wil je meer weten over vitale werknemers? Lees hier de 10 tips over vitalere werknemers.

Wil je meer weten over onze oplossingen? Vraag ernaar bij je adviseur of zoek een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met de oplossingen van nu.