Ga direct naar inhoud

De vitale organisatie volgens techbedrijf Vanderlande

In deze ontregelende tijd van coronastress en thuisisolatie is het belangrijker dan ooit om aandacht te hebben voor de gezondheid en vitaliteit van werknemers. Welke impact heeft het ‘nieuwe werken’ in sociaal isolement op het gedrag van mensen? Wat zijn blijvende veranderingen als we straks weer teruggaan naar onze vertrouwde werklocaties? Mike Lie-A-Lien, Health Manager bij Vanderlande, heeft de antwoorden ook nog niet. Wel houdt hij goed de vinger aan de pols door te luisteren naar alle behoeften, wensen en verwachtingen van werknemers.

De slogan van het Brabantse technologiebedrijf Vanderlande is ‘In a world of technology, we believe in people’. Het welzijn van de mensen die er werken staat dus hoog in het vaandel. Mike Lie-A-Lien zet zich als Health Manager dagelijks in voor de gezondheid en vitaliteit van de werknemers. Zijn overtuiging is dat activiteiten op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid vooral uit de werknemers zelf moeten komen: “Om vinger aan de pols te houden waar de behoeftes zitten, laat ik iedereen één of twee keer per jaar een enquête invullen. Als ze zelf met een initiatief komen, weet je een stuk zekerder dat de acties of ideeën een succes worden. Zo bouwen we in ons nieuwe bedrijfspand een tweede sportcentrum. Het eerste centrum zit vol en er is een wachtlijst.”

Bewust kiezen voor een gezonde leefstijl, niet alleen op het werk maar ook thuis.
layfdfadd25e335428a989e42e9ab141862

Goede balans tussen werk en privé

Lie-A-Lien: “Onze missie is om onze medewerkers bewust te laten kiezen voor een gezonde leefstijl, niet alleen op het werk maar ook thuis. Zeker nu het overgrote deel van de medewerkers thuiswerkt door de coronamaatregelen, is het nog belangrijker om een goede balans tussen werk en privé te houden”. Het is natuurlijk de grote vraag wat het blijvende effect van deze coronaperiode zal zijn op het gedrag van mensen. Lie-A-Lien: “Ik vraag me dagelijks af wat alle onzekerheid en het sociaal isolement doet met mensen. Maar denk ook aan het combineren van werk en thuisonderwijs of oplopende spanningen in het gezin. Al die dingen hebben blijvend invloed op het gedrag en de mentale toestand van mensen, ook als we langzamerhand weer terug naar ‘het nieuwe normaal’ gaan. Door goed te blijven luisteren en gedrag te observeren, hopen we iedereen zo goed mogelijk te begeleiden.”

Vitaal werken bij Vanderlande

Het nieuwe hoofdkantoor in Veghel, dat vier jaar geleden is geopend, is ruim opgezet en stelt mensen in staat om zowel zittend als staand te werken en te vergaderen. Er zijn veel planten en de akoestiek is geluiddempend. Om gezond gedrag te stimuleren is de regel dat er niemand op de werkplek eet. Er is een mooie bedrijfstuin en een bedrijfsrestaurant met een ruim aanbod van gezonde en verantwoorde maaltijden. Een intern Health Center met fysiotherapeuten die werknemers begeleiden bij het sporten, maken het vitaal werken bij Vanderlande compleet. Andere belangrijke elementen zijn de organisatiecultuur en stijl van leidinggeven. Lie-A-Lien: “Een van mijn belangrijkste taken als Health Manager is het voortdurend verbeteren van de arbeidsomstandigheden binnen de organisatie. Maar de managers hebben uiteindelijk de regie over het gezondheidsbeleid en een voorbeeldfunctie. Daarin worden zij getraind en ondersteund vanuit de organisatie.”

In gesprek blijven met elkaar

Net als voor de coronacrisis zet Lie-A-Lien dus vooral in op een constante dialoog met medewerkers: “Door met elkaar in gesprek te blijven kunnen we sneller signalen en risico’s herkennen wanneer een medewerker overbelast raakt of dreigt uit te vallen. Vervolgens kun je samen kijken naar oplossingen zoals coaching of een opleiding. Maar ook door werknemers nauw te betrekken bij processen en besluiten, krijgen ze meer grip op hun eigen situatie. Dat geeft hen de ruimte om bewustere en gezondere keuzes te maken waardoor ze weer in hun kracht komen te staan. Vanderlande werkt hierbij ook goed samen met de specialisten van Nationale-Nederlanden Inkomen Collectief. We weten elkaar te versterken als het om duurzame inzetbaarheid gaat.”

Over Vanderlande

Vanderlande ontwerpt logistieke transportsystemen, bijvoorbeeld voor de afhandeling van goederen in magazijnen en distributiecentra en voor de bagageafhandeling op luchthavens. Op het terrein van bagageafhandeling is het bedrijf wereldwijd marktleider; zo’n 600 luchthavens maken gebruik van de systemen van Vanderlande. Het bedrijf telt ruim 7.000 medewerkers waarvan een groot deel WO/HBO+ is opgeleid en op kantoor werkt op het Nederlandse hoofdkantoor en buitenlandse vestigingen. Een klein deel van de werknemers werkt in de fabriek.

Frank Brinkmans

Regisseur Duurzame Inzetbaarheid Nationale-Nederlanden

Frank Brinkmans reageert namens Nationale-Nederlanden

“Het is indrukwekkend om te zien hoe Vanderlande bewust kiest voor het investeren in de mens. Dit is een inspiratiebron voor andere werkgevers. Mike Lie-A-Lien heeft als Health Manager niet alleen de focus op inzetbaarheid, maar hij ervaart ook de steun van het management om zaken mogelijk te maken. Zo investeert Vanderlande actief in het menselijk kapitaal van de organisatie.”
“Het actief investeren in de vitaliteit en veerkracht van werknemers heeft een positieve uitstraling op zowel de huidige werknemers als kandidaten in de arbeidsmarkt. In deze arbeidsmarkt niet onbelangrijk. Daarnaast blijkt uit diverse onderzoeken dat een betere inzetbaarheid op de lange termijn goed is voor de klanten en dus de organisatie. Zo is er een win-win voor werknemer en werkgever. Nationale-Nederlanden helpt klanten met het vitaal en veerkrachtig houden van werknemers. Dit doen we samen met de betreffende adviseur en onze partner HCS. Zo ontvangt Vanderlande bijvoorbeeld ondersteuning van Sohail vanuit HCS.”

Sohail Wagid Hosain

Accountmanager Duurzame Inzetbaarheid HCS

Sohail Wagid Hosain reageert namens HCS

“We hebben veel gesprekken gevoerd met Mike Lie-A-Lien over duurzame inzetbaarheid binnen Vanderlande. Dit bedrijf is een voorbeeld voor anderen. Over en weer is er veel waardering voor het partnerschap tussen Vanderlande, Nationale-Nederlanden en HCS. Wij werken dan ook graag samen om onze gezamenlijke visie op duurzame inzetbaarheid te delen. Zo heeft Mike een workshop verzorgd tijdens het HR Actief Event van Nationale-Nederlanden in april 2019. Hij heeft daar zijn successen gedeeld met 200 HR-professionals. Gaf hen tips en advies wat écht belangrijk is voor werknemers.” Sohail ziet dat de aanpak van Mike op duurzame inzetbaarheid en de ondersteuning die hij daarbij krijgt van Nationale-Nederlanden en HCS goed werkt. “Dat het bedrijf vitaal is, bewezen de werknemers van Vanderlande bij de Hartloop Challenge tijdens de NN Marathon Rotterdam in 2019.”
“We gaan nog veel meer mooie initiatieven gezamenlijk oppakken met als doel om samen Nederland vitaal en veerkrachtig maken. Binnenkort starten bij Vanderlande 200 werknemers met de organisatiescan Gezond Resultaat van HCS. We kijken uit naar de resultaten. Daarmee hebben we namelijk aanknopingspunten om de inzetbaarheid van de werknemers binnen Vanderlande nog verder te verhogen. Die inzichten kunnen we ook weer gebruiken om andere bedrijven te helpen hun werknemers vitaal en veerkrachtig te maken.”

Meer weten?

Nationale-Nederlanden Inkomen Collectief ondersteunt klanten actief om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten. Wilt u meer weten over hoe Nationale-Nederlanden dit doet of heeft u vragen? Stuur gerust een e-mail naar Frank Brinkmans via f.brinkmans@nn.nl. Wij denken graag met u mee. Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu.