Ga direct naar inhoud

Vakantie in tijden van corona: zo regel je dat als werkgever

We zitten massaal thuis door het coronavirus. En dus zien onze vakanties er heel anders uit. Wat betekent dat voor jou als werkgever? Mag je je personeel verplichten om vakantiedagen op te nemen? En kun je vakantiedagen intrekken als het juist heel druk is door corona? Wij zetten je rechten en plichten op een rij.

Vakantie en verlof tijdens de coronacrisis: veelgestelde vragen voor werkgevers.


Veelgestelde vragen over vakantie en verlof tijdens de coronacrisis

Mag ik mijn werknemers verplichten om vakantie- of verlofdagen op te nemen?

Nee, dat mag niet. Je kunt je werknemers wel verzoeken om vakantie- of verlofdagen op te nemen. Bijvoorbeeld omdat er minder werk is vanwege de coronacrisis. Werknemers mogen dit weigeren. Het opnemen van vakantie- en verlofdagen moet altijd in overleg gaan.

Kan ik mijn werknemers verplichten adv-dagen op te nemen als ze extra gewerkt hebben door de coronacrisis?

Het recht op arbeidsduurverkorting (adv) is niet wettelijk geregeld. Je mag je werknemers alleen verplichten adv-uren op te nemen als dat in de cao afgesproken is. Hoe dat werkt? Stel dat je werknemer een contract van 38 uur heeft, maar de afgelopen tijd 40 uur per week heeft gewerkt. Dan bouwt hij twee adv-uren per week op. Vervolgens mag jij als werkgever bepalen wanneer je werknemer die adv-uren opneemt als verlof.

Staan hierover geen afspraken in de cao? Dan mag je je werknemers alleen verplichten adv-uren op te nemen als dat op een andere manier schriftelijk is vastgelegd. Bijvoorbeeld in een arbeidsovereenkomst. Ook kun je je werknemers vragen of ze zelf verlof willen opnemen.


Je werknemers kunnen hun vakantiedagen niet eeuwig vasthouden.

Wanneer vervallen de vakantiedagen?

Door de coronamaatregelen is er in binnen- en buitenland weinig te beleven. En dus blijven veel vakantiedagen op de balans staan. Je werknemers kunnen hun vakantiedagen echter niet eeuwig vasthouden. Wettelijke vakantiedagen (vier werkweken per jaar) vervallen zes maanden na het jaar waarin ze opgebouwd zijn. De vakantiedagen van 2019 vervallen dus op 1 juli 2020.

Naast wettelijk verlof heb je ook bovenwettelijk verlof. Dat zijn de extra vakantiedagen die je als werkgever geeft. Deze vervallen na vijf jaar, tenzij dat in de cao anders is vastgelegd. Als werkgever is het jouw taak om je werknemers erop te wijzen dat hun vakantiedagen binnenkort verlopen.

Wat als mijn werknemer al vakantie had opgenomen, maar dit wil intrekken of uitstellen?

Dat mag niet zonder jouw toestemming. In principe geldt: wat afgesproken is, staat vast. Als je werknemer zijn vakantieperiode wil wijzigen, kan hij daarover in gesprek gaan met jou. Jullie kunnen dan samen naar een goede oplossing zoeken.

Kan ik een vastgestelde vakantie wijzigen?

Ja, je kunt een vakantie die al is vastgesteld na overleg met je werknemer wijzigen. Let op: dit kan alleen als je daar een gewichtige reden voor hebt. Denk aan plotselinge drukte in het bedrijf door een spoedorder. Of aan uitval van collega’s door ziekte.

Wat als de coronacrisis voorbij is en mijn werknemers allemaal tegelijk op vakantie willen?

Het is verstandig om kritisch met de vakantieaanvragen van je werknemers om te gaan. In principe moet je de aanvragen goedkeuren, tenzij je een goede reden hebt om dat niet te doen. Zo kan het zijn dat je je werknemers weer hard nodig hebt als de maatregelen voorbij zijn. Bijvoorbeeld omdat je je bedrijf weer op moet starten.

Komt het bedrijfsproces stil te staan als meerdere werknemers tegelijk op vakantie gaan? Dan hoef je het opnemen van vakantie in een bepaalde periode niet toe te staan. In dat geval bepaal je per geval wat de mogelijkheden zijn, afhankelijk van de precieze omstandigheden.


Tips om samen goede oplossingen te vinden

Ga in gesprek

Eén perfecte oplossing voor het regelen van verlof en vakantie is er niet. De situatie rondom het coronavirus is uitzonderlijk. En dus is het vooral een kwestie van overleg. Vraag je werknemers in een persoonlijk gesprek waar ze behoefte aan hebben en waarom. En leg uit wat voor jou het beste zou werken.

Ga er niet zomaar vanuit dat je werknemers momenteel geen vakantie willen opnemen. Wie weet komt het ze juist wel goed uit. Probeer afspraken te maken waar jullie allebei achter staan. Zo houd je de werksfeer goed en blijft je werknemer gemotiveerd.


Je personeel waardeert het als je transparant bent over je beslissingen.

Betrek je werknemers bij je beslissingen

Vertel je werknemers waarom je een bepaalde keuze maakt. Leg bijvoorbeeld uit dat je bedrijf het momenteel financieel zwaar heeft. Vakantie opnemen – of uitstellen – verbetert de financiële situatie en vergroot de kans dat je bedrijf gezond uit de crisis komt. Dat is ook gunstig voor je werknemers. Je personeel zal eerder bereid zijn mee te werken. En het waarderen dat je transparant bent over je motieven.

Geef iets terug

Het is geven en nemen in deze onzekere tijden. Probeer elkaar tegemoet te komen. Komt het jou goed uit als je werknemer nú vakantie neemt? En wil je werknemer liever in de zomer vrij zijn? Misschien kan hij in beide periodes vakantie opnemen, maar dan wat korter. Het is belangrijk flexibel te zijn. En te voorkomen dat je werknemers na hun vakantie ineens meer werk in minder dagen moeten doen.

Ondernemen doe je samen

Daarom helpen we je bij Nationale-Nederlanden graag tijdens de coronacrisis. We delen informatie over de maatregelen van de overheid en geven je tips om tijdens de coronacrisis goed voor je personeel te zorgen en veilig thuis te werken.

Voor al je juridische vragen kun je terecht bij DAS, onze partner op het gebied van rechtsbijstand. Op de website van DAS vind je de belangrijkste juridische vragen en antwoorden. Ook kun je hier een webinar volgen over de gevolgen van corona op de werkvloer. Staat je vraag hier niet tussen? Vraag dan een consult van DAS aan. Dat is op onze kosten. Ook als je geen klant bij Nationale-Nederlanden bent.

Ondernemen doe je samen