Een verstandige boer kent z'n bedrijfsrisico's

De regelgeving in de agrarische sector verandert continu. Boeren moeten zich blijven aanpassen en investeren. Hoe gaat melkveehouder Johan Poelen met deze uitdagingen om? Hij vertelt hoe hij zijn bedrijfsrisico’s heeft afgedekt. En door horeca toe te voegen, kiezen ze voor spreiding van het bedrijfsrisico.

Horeca bij de boerderij

Johan en Geneviève besloten het bedrijfsrisico te spreiden. “Op dit unieke gebied komen veel mensen af”, vertelt Geneviève. “En ik had al wat horeca-ervaring. Daarom hebben we in oktober 2019 een horecagelegenheid geopend: Koffiehuis De Oude Waal.”

Het koffiehuis draaide een paar maanden goed, maar kon al snel de deuren weer sluiten door de coronamaatregelen. De melkveehouderij en de horecagelegenheid vallen onder hetzelfde bedrijf. Daarom komen Johan en Geneviève niet in aanmerking voor overheidssteun. “Het voordeel is weer dat we geen vast horecapersoneel in dienst hadden”, zegt Johan. “En we hebben inkomsten uit de melkveehouderij. Zo komen we deze tijd wel door.”

Innovatieve systemen

Als boer moet je je vaak aanpassen, heeft Johan gemerkt. En innovatief zijn. “Een boerenbedrijf vergt grote investeringen. In stallen, machines en systemen. Om rendabel te blijven, is automatisering belangrijk.”

Daarom werkt melkveebedrijf De Oude Waal met een geavanceerd veemanagement-systeem. Elke koe heeft een polshorloge om. Die meet onder andere hoeveel de koe eet, hoeveel melk ze geeft en wanneer ze drachtig is. Ook gebruikt Johan een krachtvoercomputer, die bijhoudt hoeveel melk een koe afgeeft en hoeveel voer ze moet krijgen.

Om risico’s van cyberaanvallen op deze systemen te verkleinen, gebruiken Johan en Geneviève een beveiligd netwerk. Ook maken ze back-ups van belangrijke data. “Zo is onze bedrijfsdata niet kwijt als onze systemen gehackt worden.”

Diefstal, storm en brand

Andere bedrijfsrisico’s waarmee de agrarische ondernemers te maken hebben, zijn diefstal, storm en brand. Al zijn stalbranden in de melkveesector gelukkig niet zo’n gevaar, volgens Johan. “Wij hebben betonnen vloeren in onze stallen. Dat materiaal is niet brandbaar.”
Voor de zekerheid liet hij alle elektra wel checken op brandveiligheid. En het voerhek is geaard. Daarnaast worden alle machines en systemen jaarlijks gecontroleerd.

Tegen grote bedrijfsrisico’s als brand en storm is Johan verzekerd. “Die schade is te groot om zelf te dragen. Vooral nu we net een grote investering hebben gedaan in ons koffiehuis.” Alle kleine bedrijfsschade onder de € 10.000,- betaalt hij zelf. Denk aan een tweedehands tractor die uitvalt. Duurdere tractors vallen wel weer onder de verzekering.

Verzekeren tegen virusinfecties

Ook belangrijk als boer: het verzekeren van je vee. “Elk jaar overlijden een paar koeien”, zegt Johan. “Dat hoort erbij. Maar stel dat er een ziekte uitbreekt en al je vee overlijdt. Dan ben je ver van huis. Je vee is je alles, in dit vak.” gevaarlijke virusinfecties voor koeien zijn bijvoorbeeld IBR (de “koeiengriep”) en mond-en-klauwzeer. Johans koeien zijn daar gelukkig nog nooit door getroffen. “Het zal je maar gebeuren.”

De gevolgschade daarvan is namelijk groot. “Je kunt tijdelijk geen melk verkopen, waardoor je minder inkomsten hebt, terwijl de kosten wel doorlopen.” Daarom heeft Johan voor een aanvullende dekking voor ziekte en ongevallen gekozen. “Als ik een groot probleem kan voorkomen, doe ik dat. Een verstandig boer kent zijn bedrijfsrisico’s.”

Milieurisico's

Verder valt een werknemerschadeverzekering onder het verzekeringspakket van Johan. Net als een milieuschadeverzekering. “Stel dat je bedrijf dicht bij een sloot zit. Een van je mestzakken scheurt per ongeluk open en belandt in het oppervlaktewater. Dat is een dure grap.” Een ander milieurisico: asbestdeeltjes die door brand of storm van daken waaien.

Persoonlijk contact met de verzekeringsadviseur

Jaarlijks hebben Johan en Geneviève een adviesgesprek met hun verzekeringsadviseur. Ze leggen hun wensen voor. Vervolgens kijkt de adviseur welke polis het beste bij hun boerenbedrijf past.

Johan maakt telkens afwegingen tussen de risico’s en de hoogte van de maandelijkse premies. “Is een bepaalde verzekering noodzakelijk? En zijn we niet dubbel verzekerd? Daar heb ik het dan over met onze adviseur. Gelukkig probeert hij ons nooit een verzekering aan te smeren.”

Geneviève: “Onze verzekeringsadviseur is betrouwbaar en oprecht. Hij woont hier in de omgeving, kent onze buurt en heeft verstand van de agrarische sector. De lijntjes zijn kort. Dat werkt prettig.” Johan: “Als er iets is, met de tractor bijvoorbeeld, bellen we hem. Dan staat hij zo op de stoep.”

Vertrouwen in de toekomst

Ondanks de tijdelijke sluiting van hun horecagelegenheid hebben Johan en Geneviève vertrouwen in de toekomst. Ze zijn verzekerd tegen de grootste bedrijfsrisico’s, doen hun werk iedere dag met plezier en bewegen mee met veranderingen in de maatschappij.

“Ik geloof dat de combinatie melkveehouderij en horeca gaat werken”, zegt Johan. “We zitten in een prachtig natuurgebied, tien minuten lopen van het centrum van Nijmegen. En heb je onze appeltaart al eens geproefd?”