Ga direct naar inhoud

Zelf huis te koop zetten op internet

Dit artikel gaat over Huis verkopen binnen Wonen

Steeds meer mensen willen zelf hun huis verkopen. Via internet bijvoorbeeld. Dit kan je duizenden euro’s besparen aan makelaarskosten. Je moet dan wel ook het werk van de makelaar overnemen. Dat betekent dat je zelf foto's moet maken en zelf de verkoopteksten moet schrijven. Ook doe je zelf de bezichtigingen en de afwikkeling van de verkoop.

Waar bied ik mijn huis aan?

Een belangrijke taak van de makelaar is het onder de aandacht brengen van jouw huis bij potentiële kopers. De makelaar heeft een (groot) klantenbestand van woningzoekenden. En is meestal als eerste op de hoogte als een huis in de verkoop gaat. Hoe ga jij dat doen, zonder makelaar?

Waarschijnlijk ben je van plan om gebruik te maken van internet. Je kunt zelf je huis op Funda zetten. Funda biedt pakketten aan waarbij je zelf je huis online kunt zetten. Je kunt je huis ook te koop zetten op Marktplaats. Of je kunt zelf een website bouwen voor je huis en zo proberen je huis te verkopen zonder makelaar. Bedenk dan goed welke woorden jouw doelgroep gebruikt en verwerk deze op je website. Zo vergroot je de kans dat jouw huis online gevonden wordt. Natuurlijk kun je ook sociale media inzetten. Deel je huis via Facebook en Instagram en misschien zelfs via LinkedIn.

Is zelf je huis verkopen online goedkoper?

Als je zelf je huis te koop zet zonder makelaar kun je veel geld besparen. Je bespaart op kosten voor foto's en een beschrijving van de woning. En natuurlijk op de courtage van de makelaar. En je bent zelf de perfecte persoon om mensen rond te leiden in je eigen woning.

Vergeet alleen niet dat zelf je huis verkopen ook extra kosten betekenen. Als je huis in goede staat verkeert, vallen deze kosten mee. Moet er nog het nodige opgeknapt worden om je huis klaar te maken voor verkoop? Neem dat dan mee in je berekening. Kies alleen de dingen die echt een onderhoudsbeurt nodig hebben, zoals klein schilder- en onderhoudswerk. Het moet geen duizenden euro's kosten en bij voorkeur zo neutraal mogelijk. Een nieuwe bewoner zal er toch zijn eigen huis van willen maken. Het belangrijkste is dat je woning goed op de foto's staat. En in het echt net zo mooi is als op de foto's.

Te betalen kosten bij het verkopen van je woning

Kies je voor huisverkoop zonder makelaar? Let dan op dat er kosten zijn die altijd voor rekening komen van de verkoper van de woning. Zo zijn de kosten van attesten voor jouw rekening. Met attesten bedoelen we bijvoorbeeld een energiecertificaat, opzoekingen bij het Kadaster, een elektriciteitskeuring en het bodemattest. Let goed op welke attesten je verplicht bent te leveren bij het verkopen van je woning. Als je twijfelt kun je altijd even online te rade gaan. Kortom, het zelf online verkopen van je woning kan dus prima als je je maar goed voorbereidt.


Wil je meer weten?

Ik wil mijn huis verkopen

Van het voorbereiden van je verkoop tot de overdracht van huis. Of je nu overwaarde hebt of wil verkopen zonder makelaar. Wij geven antwoord op je vragen.

Goed voorbereid mijn huis verkopen