Ga direct naar inhoud

Verhuizing? Je verzekeringen op orde

Deze informatie hoort bij Verhuizen

Als je al een huis hebt, heb je vast al woonverzekeringen. Passen deze straks nog bij je nieuwe woning? Als dit je eerste huis wordt, is het nodig om woonverzekeringen af te sluiten. Wist je dat sommige verzekeringen ook schade dekken tijdens je verhuizing? Ontdek welke verzekeringen je nodig hebt. En welke je misschien moet aanpassen.

Maak je eigen verhuischecklistVragen over je verzekeringen bij verhuizen

Welke verzekeringen zijn handig bij het hebben van een huis?

Er zijn over het algemeen twee typen woonverzekeringen die je afsluit bij het hebben van een huis. Een inboedelverzekering en een opstalverzekering.

Inboedelverzekering
De Inboedelverzekering vergoedt de meest voorkomende schades aan de spullen in je woning, tuin en schuur. Zoals brand, storm, neerslag of diefstal. Onder je inboedel vallen onder andere je meubels, woonaccessoires, televisie en kleding.

Meer over inboedelverzekering

Opstalverzekering
Een opstalverzekering dekt schade aan je woning zelf. Bijvoorbeeld schade die ontstaat door storm, brand of blikseminslag. Deze verzekering is verplicht bij een hypotheek, omdat je woning onderpand voor je hypotheek is.

Meer over opstalverzekering

Andere verzekeringen die handig zijn bij het hebben van een huis:

Als je een huis hebt, is het ook handig om verzekeringen te hebben die je beschermen bij eventuele problemen met buren, aannemers of anderen. Ook kun je zelf iets per ongeluk kapot maken. Bijvoorbeeld een boormachine die je leent van je buurman. Ook kun je ervoor zorgen dat als jij of je partner onverwacht overlijdt een geldbedrag wordt uitbetaald. Dit voorkomt dat de nabestaanden niet voor financiële problemen komen te staan.

Rechtsbijstandverzekering
Verborgen gebreken, een geschil met de buren of een probleem met de aannemer, daar zit niemand op te wachten. Mocht er toch iets gebeuren, dan wil je wel je gelijk kunnen halen. Met onze rechtsbijstandverzekering staat er een team van juristen van DAS voor je klaar.

Rechtsbijstandverzekering regelen

Aansprakelijkheidsverzekering
Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je goed verzekerd als je schade veroorzaakt aan anderen of spullen van anderen. Bijvoorbeeld een geleende boormachine die je kapot laat vallen. Ook als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt, is dat verzekerd.

Aansprakelijkheidsverzekering regelen

Overlijdensrisicoverzekering
Kan je partner de (woon)lasten alleen betalen als jij plotseling komt te overlijden? Is het antwoord ‘nee’, dan is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) misschien een goed idee. Met een ORV voorkom je financiële problemen voor je nabestaanden als je overlijdt.

Overlijdensrisicoverzekering regelen

Ik heb al woonverzekeringen, moet ik deze aanpassen?

Als je al woonverzekeringen hebt , moet je deze bij een nieuw huis aanpassen of uitbreiden. Je inboedel is bijvoorbeeld meer waard geworden, doordat je veel nieuwe spullen hebt gekocht voor je huis. Je opstalverzekering is gekoppeld aan je adres. Deze verzekering moet je dus altijd aanpassen. Een goed moment om je verzekering weer eens goed door te nemen.

 Is mijn inboedel verzekerd bij tijdelijke opslag?

Als je spullen tijdelijk in een opslag staan, wil je niet dat er iets mee gebeurt. Bekijk daarom of het binnen de dekking van je huidige inboedelverzekering valt.

Lees meer over de verzekering van je inboedel tijdens tijdelijke opslag

Heeft verhuizen invloed op de premie van mijn autoverzekering?

Ja, als je verhuist kan dat invloed hebben op de premie van je autoverzekering. Verzekeraars bepalen namelijk op basis van je postcode hoe groot de kans op schade of diefstal is. Daarnaast is het aantal kilometers dat je rijdt van invloed op de premie. Ga je dichter bij je werk wonen en rijd je daardoor minder kilometers? Of rijd je straks juist meer, omdat je verder weg woont? Laat dit weten aan je verzekeraar.

Adreswijziging doorgeven

Bekijk de Autoverzekering