Ga direct naar inhoud

10 tips voor minder afval in huis

In Nederland gooien we per persoon ruim 500 kilo afval per jaar weg. Dat wordt steeds meer en is – als je het vergelijkt met andere Europese landen – bovengemiddeld veel. Plastic is een gewoonte waarin verandering moet komen. Waar in 1950 ‘slechts’ 2 miljoen ton plastic werd geproduceerd, was dat in 2019 368 miljoen ton. Weg met die grote afvalberg! Hoe? Heel simpel. Met deze 10 tips om minder afval te produceren. Ideaal om meer ruimte te besparen in de vuilcontainer en duurzamer te leven.

10 tips voor minder afval

Minder afval is natuurlijk goed. Het bespaart grondstoffen, energie en is daarom beter voor het klimaat. Minder afval betekent ook een schonere oceaan. Nu komt er ieder jaar ongeveer 13 miljoen ton aan plastic in het water terecht, met alle gevolgen van dien. Lees onderstaande tips om de berg afval bij je thuis te verminderen, want daar begint het mee.

1. Plak de NEE-NEE-sticker op de brievenbus

Krijg je nog vaak een grote stapel folders met kortingen op de deurmat, omwikkeld met plastic? Maak van de brievenbus een no go-area en vraag de NEE-NEE-sticker aan bij je gemeente. Volg de kortingen van je favoriete merken voortaan online. Dat scheelt al een hele hoop oud papier!

2. Koop tweedehands producten en verkoop deze daarna weer door

Milieubewust, snel geld besparen en minder afval? Ga voor tweedehands. Denk maar eens aan speelgoed en kinderkleding, maar ook aan tafels, krukjes en andere meubels. Die kunnen makkelijk een tweede of derde leven aan. En ben je er op uitgekeken, zet ze dan weer te koop. Dat geldt ook voor kleding, bijvoorbeeld via Vinted. Al eens naar de markt geweest voor tweedehands kleding? Deze worden hipper en hipper: maak er een leuk dagje uit van!

3. Gebruik je eigen waterfles of beker voor koffie to go

Bestel een eigen waterfles of koffiebeker. Zo voorkom je het gebruik van oneindig veel plastic waterflesjes of koffiebekers en kies je voor één duurzame variant. Vaak is er een goed doel gekoppeld aan de waterfles, of houden sommige flessen het water extra lang koel. Ben je een lange dag op pad? Vul een grote fles met water uit de kraan of neem een thermoskan mee met koffie, inclusief die duurzame koffiebeker.

4. Maak de koelkast leeg en bestel daarna pas weer opnieuw

Al nieuw eten en drinken inslaan terwijl er nog genoeg in de koelkast ligt? Maak eerst de koeling helemaal leeg om niks over het hoofd te zien. Er is vaak nog iets lekkers van te maken, dus laat je creativiteit zijn werk doen. Even geen inspiratie? Je kunt ook de hulp van bijvoorbeeld de Empty the fridge app inschakelen. Die weet wel raad met restjes! Zo hoef je niks weg te gooien en komt alles gewoon op.

PS: wees slim met voeding en gooi niet te veel weg. Zo kun je bijvoorbeeld ook de stam van een broccoli opeten, maak je bananenbrood van donkere bananen (die je anders misschien weg zou gooien) en kun je met koffiedik ook je tuin bemesten of muggen verjagen.

5. Repareer kleding in plaats van nieuwe kopen

Net een gaatje in een shirt, een lelijke plek waar je je aan ergert nadat je gevallen bent? Of heeft de hond van de buren een stukje van je jurk kapotgescheurd? Daar kan de Aansprakelijkheidsverzekering je bij helpen. Breng het kledingstuk naar de reparateur in plaats van een nieuwe exemplaar te kopen. De kosten worden vergoed.

6. Shop met je eigen tas

Zo simpel, maar ó zo nuttig. Een eigen tas meenemen als je boodschappen gaat doen. Gebruik in de supermarkt ook geen plastic zakjes voor het afgewogen groente en fruit. Doe het meteen in je mandje in plaats van in een extra tasje en zorg voor minder afval.

7. Plasticvrije verzorgingsproducten zoals zeep en douchegel

Ben je je bewust welke verzorgingsproducten je gebruikt? Ga ook hier voor duurzaam. Kies een blok zeep in plaats van een plastic douchegel fles, of kies een product met hergebruikt verpakkingsmateriaal. En gebruik je plastic wattenstaafjes? Die zijn 100% biologisch afbreekbaar.

8. Kies glas boven blik

Etensrestjes bewaren? Doe ze in een glazen verpakking in plaats van plastic bewaardozen.
Bovendien voorkom je zo dat de kleur van de voeding in het plastic gaat zitten. Bij plastic gebeurt dat vaak na een tijdje. Glas houd je makkelijker schoon.

9. Gebruik verpakkingsmateriaal opnieuw

Heb je een plastic zakje over, hergebruik dit dan voor iets anders. Een lege pindakaaspot? Dit kan ook dienen als een hip cocktailglas, of een glas voor smoothies. Trek het etiket van de pot en bestrooi de pot met zuiveringszout en een klein beetje water. Daarna laat je het even intrekken en schrob je de lijmrestjes eenvoudig weg. Probeer het maar!

10. Composteer je tuinafval

Groente-, fruit- en tuinafval kun je in de gft-bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren. Ook zo verklein je de afvalberg. Compost kun je vervolgens gebruiken als bodemverbeteraar voor de tuin. Een compostbak of systeem kan hierbij helpen.

PS: verzeker je spullen in de tuin, zoals tuinmeubelen, maar ook een compostbak, eenvoudig via een Inboedelverzekering.

Verklein de afvalberg: maak er een gewoonte van

Zo, genoeg tips voor minder afval? Het zijn vaak simpele stapjes die helpen te minderen. De grootste stap is misschien wel er een gewoonte van maken. Doe je mee?


Wil je meer weten?

Verduurzamen woning

Goed voor het milieu, je wooncomfort en je energieverbruik. In en om je huis verduurzamen heeft veel voordelen.

Meer weten over verduurzamen van je woning