Ga direct naar inhoud

Open huizen dag: Grijp je kans

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning? Dan zijn de huizen die meedoen met de NVM Open Huizen dag een bezoekje waard. Op deze dag kun je gemakkelijk en vrijblijvend verschillende huizen bezoeken. Het voordeel van deze dag is dat de huidige bewoners vaak aanwezig zijn. Zij kunnen je meer vertellen dan Funda of de verkoopmakelaar. Bereid je goed voor op de bezichtigingen met onderstaande tips!

Vooraf

Zet je wensen op een rijtje

Bedenk van tevoren waar je droomhuis aan moet voldoen. Probeer hierbij ook naar de toekomst te kijken. Hoe groot moet het huis zijn? Hoeveel kamers heb je nodig? Vergeet ook de ligging niet. Hieronder valt niet alleen de tuin, maar ook de buurt. Wil je een supermarkt op loopafstand of een bos om de hoek? Denk ook aan scholen en de afstand tot je werk.

Maak een voorselectie

Als je al je wensen duidelijk voor ogen hebt, kun je echt op zoek naar een woning. Op sites zoals Funda kun je je oriënteren en een selectie maken van huizen die binnen het plaatje passen. Wees realistisch en selecteer alleen huizen die binnen je budget passen. Bereken eenvoudig wat je kunt lenen bij de aankoop van een huis.

Deel je dag tijdens de open huizen dag efficiënt in

Wanneer je een selectie hebt gemaakt van huizen, kun je bepalen welke je tijdens de open huizen dag wilt bezichtigen. Maak je eigen open huizen route voor deze dag. Welke woning wil je als eerste bezichtigen? Ga je als eerste naar de woning die bovenaan je lijst staat? Of naar die ene woning die wat verder weg is? Je tijd om de woningen te bekijken is beperkt. Het is verstandig om maximaal vijf huizen op één dag te bekijken en de huizen die bij elkaar in de buurt liggen na elkaar te bezoeken. Bedenk ook hoeveel tijd je hebt voor iedere woning.

Bedenk vragen voor de huidige bewoner

Het voordeel van een open huis is dat de huidige eigenaren vaak aanwezig zijn en graag van de gelegenheid gebruik maken om hun woning onder de aandacht te brengen. Zij kunnen je alles vertellen over het huis en de omgeving. Maak hier gebruik van! Bedenk vooraf een aantal vragen die je zou willen stellen. Waarom willen zij verhuizen? Hoe zijn de buren? Houd er wel rekening mee dat ze niet op alles antwoord hoeven te geven. Vergeet ook niet de vragen die je normaal aan de makelaar zou stellen, zoals de staat van de woning.

Op de dag zelf:

Maak een kort verslag van iedere woning

Om te voorkomen dat je huizen door elkaar gaat halen, is het verstandig om bij iedere woning iets op te schrijven. Als je veel woningen bekijkt, kan het zijn dat je naderhand niet meer precies weet wat je nu van een woning vond. Een handige leidraad hiervoor is een bezichtigingsverslag. Dit is een formulier waarop je eenvoudig kunt invullen wat je van bepaalde punten vindt. Een voorbeeld van het formulier vind je op de site van de NVM.

Geef gehoor aan je eerste indruk

Loop je een huis binnen en voelt het al direct niet goed? Blijf er dan niet langer en ga door naar de volgende bezichtiging. Kijken naar een huis wat je toch al niet bevalt heeft geen zin. Vraagt de verkoper waarom je weggaat? Wees eerlijk en geef aan dat het toch niet helemaal is wat je zoekt.

Maak foto’s van de woning

Een bezichtigingsverslag kan helpen om de woning goed te onthouden. Toch werken visuele geheugensteuntjes het beste. Maak foto’s van alles wat je mooi vindt, maar ook van alles wat je wellicht wat minder aan staat. Handig om naderhand de woningen te vergelijken!

Wees kritisch en oplettend

Tijdens een bezichtiging wil je niet iets over het hoofd zien. Laat je niet afleiden door andere mensen die naar de woning komen kijken. Ben je gelijk enthousiast over het huis? Blijf dan toch kritisch. Bekijk alle ruimtes van het huis, van kelder tot meterkast. Kijk goed naar de staat van het huis. Zijn er zaken die je snel moet vervangen of aanpakken? Let hierbij ook op de buitenkant van het huis. Zaken waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld de staat en materiaal van de kozijnen, het hang- en sluitwerk en de mate van privacy in de achtertuin.

Vraag om een tweede bezichtiging

Heb je interesse in een woning? Maak dan een afspraak voor een tweede bezichtiging, zodat je op je gemak nog eens rond kunt kijken. Neem een vriend, familielid of aankoopmakelaar mee voor een frisse blik. Tijdens deze bezichtiging kun je nog eens alles controleren en kritisch bekijken. Ga je zonder makelaar? Lees dan deze tips, zodat je niks vergeet.

Heb je een bod uitgebracht op een woning? Dan is het tijd om een hypotheek te regelen. Op nn.nl lees je alles over de hypotheekaanvraag.

Veel plezier tijdens de NVM Open Huizen Dag en succes met de zoektocht naar een nieuwe woning!

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen