Woonverzekering en je tuin: Wat is er verzekerd?

Hoe fijner het weer, hoe vaker je tuin of balkon een tweede huiskamer is. Op de loungebank geniet je van de zon. Aan de tuintafel wordt gezellig gebarbecued. Je hebt het misschien niet door, maar buiten staan vaak waardevolle spullen. Lees hoe het zit met de Opstal- en Inboedelverzekering en je tuin of balkon.

Onder welke verzekering valt het?

De Woonverzekering bestaat uit de Opstalverzekering en de Inboedelverzekering.

Je Opstalverzekering is er voor alles dat vastzit aan je woning, of op jouw grond staat. Je verzekert je woning zelf, maar ook je schuur, tuinhuisje, overkapping en schutting. Ook je zonnewering valt hieronder. Zoals een rolluik of zonnescherm.

Je Inboedelverzekering is er voor 'losse' spullen in je tuin of op je balkon. Denk aan je tuinmeubels of tuingereedschap.

Inboedelverzekering: Je spullen verzekerd tegen diefstal

Met de Inboedelverzekering verzeker je jouw losse tuinspullen tegen diefstal uit je tuin of van je balkon. Hieronder zie je welke spullen vallen onder de Inboedelverzekering Basis:

 • Tuinmeubels, zoals je loungeset, tuintafel, tuinstoelen, parasol .
 • Tuingereedschap, zoals je grasmaaier, bladblazer, kruiwagen en snoeigereedschap.
 • Droogmolen inclusief het wasgoed en losse vlaggenstokken.

Met de Inboedelverzekering Basis zijn bovenstaande spullen standaard verzekerd tegen diefstal uit je tuin of balkon. Wil je je je spullen verzekeren tegen schade die je per ongeluk zelf aan deze spullen veroorzaakt? Bijvoorbeeld wanneer je kind je loungeset met een viltstift bewerkt? Dat kan met de Inboedelverzekering All risk.

Met een Inboedelverzekering zijn tuinmeubels en tuingereedschap verzekerd tegen diefstal.

Opstalverzekering: je schuur of schutting verzekerd tegen stormschade

Met de Opstalverzekering verzeker je vaste onderdelen in je tuin, zoals:

 • De schutting of een andere vaste afscheiding
 • De schuur of het tuinhuisje
  • Goed om te weten: de spullen daarin vallen weer onder je Inboedelverzekering!
 • De veranda of overkapping

Je kunt kiezen voor een Opstalverzekering Basis of All risk. Met de Opstalverzekering Basis ben je verzekerd tegen storm-, brand-, lekkage- en inbraakschade. De Opstalverzekering All risk verzekert je daarnaast óók tegen vandalisme (bijvoorbeeld als iemand graffiti op je schuur of schutting spuit) en schade die je zelf aan bovenstaande spullen veroorzaakt.

Mijn slimme deurbel is gestolen: ben ik verzekerd?

De Inboedel- en Opstalverzekeringen zijn er voor je achtertuin, en natuurlijk ook je voortuin! Dat is fijn, want ook hier staan soms waardevolle spullen. Zoals een slimme deurbel, die steeds meer mensen hebben. Met dit slimme apparaatje zie je precies wie er voor de deur staat. Ook als je niet thuis bent.

Hoe zit het met de verzekering van zo’n slimme deurbel? Het is immers een waardevol apparaat dat je buiten je huis installeert. De meeste fabrikanten vergoeden de eerste diefstal. Wanneer bijvoorbeeld je Ring-deurbel is gestolen, kun je eerst bij de fabrikant terecht. Vergoedt de fabrikant de eerste diefstal niet of gaat het om de tweede diefstal van jouw slimme deurbel? Dan valt het onder de Opstalverzekering.

Mijn tuin aanvullend verzekeren, wat zijn de mogelijkheden?

Met de Inboedel- en Opstalverzekering All risk verzeker je je ook voor schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt.

Zit je regelmatig met je mobiele telefoon, tablet of laptop in de tuin of op balkon? Dan kun je deze spullen met de module Mobiele elektronica aanvullend verzekeren. Je mobiele elektronica is dan in huis, buitenshuis en op reis in Nederland verzekerd tot € 7.500,- per gebeurtenis. Niet alleen tegen brand en diefstal, maar ook tegen schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Dus ook als je jouw mobiele telefoon op de tuintegels laat vallen of je tablet per ongeluk uit je handen glipt en in het zwembad valt. Zo is ook je mobiele elektronica goed verzekerd in je tuin of op balkon.

Checklist: wat valt in je tuin of balkon onder welke verzekering?

Hieronder staat in een handig overzicht precies welke spullen onder welke verzekering vallen. Handig om erbij te pakken als er iets is gebeurd.

Inboedelverzekering

Onder je Inboedelverzekering vallen de volgende losse voorwerpen in je tuin:

 • Tuinmeubels, zoals je loungeset, tuintafel, tuinstoelen, parasol
 • Tuingereedschap, zoals je grasmaaier, bladblazer, kruiwagen en snoeigereedschap.
 • Droogmolen inclusief het wasgoed en losse vlaggenstokken.

Opstalverzekering

Onder je Opstalverzekering vallen vaste voorwerpen in je tuin, zoals:

 • Schutting en andere soorten vaste erfafscheiding
 • Schuur
 • Tuinhuisje
 • Veranda

Wat doe je aan stormschade aan je schutting?

Schade in mijn tuin of balkon, en nu?

Leg schade meteen vast. Maak er foto’s van en noteer wat de schade is. Breng andere spullen in veiligheid. Helemaal wanneer de kans op schade groot is, bijvoorbeeld in geval van noodweer. Meld daarna de schade bij je verzekeraar. Bij ons kan dat 24/7 via mijn.nn. Heb je een vraag over schade? Neem gerust contact op.

Schade aan de tuin van de buren? Aansprakelijkheidsverzekering

Een Inboedel- en Opstalverzekering wordt vaak samen afgesloten met een Aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je voor een klein bedrag per maand verzekerd tegen schade die jij, je gezin en je huisdieren aan anderen veroorzaken. Denk hierbij aan je hond die de tuin van de buren overhoop graaft. Of je kinderen die per ongeluk tijdens het spelen met een bal de ruiten van je buren kapot maken.

Conflict met de buren? Rechtsbijstandverzekering

Liever een goede buur, dan een verre vriend. Vaak gaat een geschil tussen buren over de erfgrens. Bijvoorbeeld over de exacte plek van de te plaatsen schutting. Of wanneer de boom uit de ene tuin voor een groot deel over de andere tuin hangt.

Het belangrijkste is om hierover met elkaar in gesprek te blijven. Denk met elkaar mee en je zult zien: als jullie allebei wat water bij de wijn doen, komt het vaak goed. Komen jullie er niet uit? Met de Rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp en advies. Zo weet je of je inderdaad in je recht staat.

Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van de Inboedelverzekering, Opstalverzekering, Aansprakelijkheidsverzekering en Rechtsbijstandverzekering. Je sluit deze makkelijk online af via ons. Lees over de bemiddeling.


Stormschade verzekerd?

Kun je kosten voor het herstellen van stormschade laten vergoeden? Het antwoord daarop is gelukkig vaak, ja!

Stormschade, wat wordt er vergoed?

Stormschade aan je tuin?

Kun je schade aan je tuin door storm voorkomen? We zetten alle handige informatie over stormschade aan je tuin voor je op een rij.

Meer over stormschade aan je tuin