Ga direct naar inhoud

Inboedelverzekering en je tuin: wat is er verzekerd?

Hoe fijner het weer, hoe vaker je tuin of balkon een tweede huiskamer is. Op de loungebank geniet je van de zon en aan de tuintafel wordt gezellig gebarbecued. Je hebt het misschien niet door, maar buiten staan vaak waardevolle spullen. Lees hier hoe het zit met de Opstal- en Inboedelverzekeringen voor je tuin of balkon.

Opstal- en Inboedelverzekering voor je tuin of balkon

Een Opstal- en Inboedelverzekering sluit je niet alleen af voor je woning zelf of de spullen die erin staan, maar óók voor de spullen in je tuin of op je balkon. Je Opstalverzekering is er voor alle zaken die vastzitten aan je woning of op jouw grond staan. Dit is dus niet alleen je woning zelf, maar ook je schuur, tuinhuisje, overkapping of schutting.

Je Inboedelverzekering is er daarentegen weer voor 'losse' spullen in je tuin of balkon, zoals je tuinmeubels of je zonnescherm. Met deze twee verzekeringen heb je de belangrijkste zaken voor je tuin of balkon goed verzekerd. Natuurlijk zijn er nog andere verzekeringen die je nodig kunt hebben rondom je tuin. Bijvoorbeeld als je hond de tuin van de buren ongewild onder handen heeft genomen. Dit valt onder de Aansprakelijkheidsverzekering. Een conflict met de buren, bijvoorbeeld over de erfafscheiding, valt weer onder de Rechtsbijstandverzekering.

Hieronder lees je per type verzekering de ins en outs en hoe het zit met de verschillende dekkingen. Zo weet je precies waar je per verzekering bij Nationale-Nederlanden op kunt rekenen.

Inboedelverzekering: je spullen verzekerd tegen diefstal

Met de Nationale-Nederlanden Inboedelverzekering verzeker je jouw losse tuinspullen tegen diefstal uit je tuin of balkon. Hieronder zie je welke spullen vallen onder de Inboedelverzekering Basis:

 • Een aantal spullen die aan je woning of schuur vastzitten, zoals zonwering, een vlaggenstok en antennes (denk aan het weerstation op je schuur of de schotel voor satelliettelevisie).
 • Tuinmeubels, zoals je loungeset, tuintafel, tuinstoelen, parasol en droogmolen (inclusief het wasgoed).
 • Tuingereedschap, zoals je grasmaaier, bladblazer, kruiwagen en snoeigereedschap.

Met de Inboedelverzekering Basis zijn bovenstaande spullen standaard verzekerd tegen diefstal uit je tuin of balkon. En tegen schade door hevige neerslag en storm. Wil je je je spullen verzekeren tegen schade die je per ongeluk zelf aan deze spullen veroorzaakt? Bijvoorbeeld wanneer je kind je loungeset met een viltstift bewerkt? Dat kan met de Nationale-Nederlanden Inboedelverzekering All risk.

Met een Inboedelverzekering zijn tuinmeubels en tuingereedschap verzekerd voor stormschade en diefstal uit je tuin of balkon.

Opstalverzekering: je schuur of schutting verzekerd tegen stormschade

Tuinieren, we zijn er gek op in Nederland. Het afgelopen jaar stroopten we massaal de mouwen op om aan het werk te gaan in onze tuinen. We bouwden veranda’s, zetten schuren neer en plaatsten overkappingen. Alles voor die fijne vakantie in eigen tuin! Ben jij één van die vele tuinklussers? Dan koester je ongetwijfeld jouw tuinmetamorfose. Met de Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden verzeker je alle vaste onderdelen in je tuin, zoals:

 • De schutting of een andere vaste afscheiding
 • De schuur of het tuinhuisje
  • Goed om te weten: de spullen daarin vallen weer onder je Inboedelverzekering!
 • De veranda of overkapping

Je kunt kiezen voor een Opstalverzekering Basis of All risk. Met de Opstalverzekering Basis ben je verzekerd tegen storm-, brand-, lekkage- en inbraakschade. De Opstalverzekering All risk verzekert je daarnaast óók tegen vandalisme (bijvoorbeeld als iemand graffiti op je schuur of schutting spuit) en schade die je zelf aan bovenstaande spullen veroorzaakt.

Mijn slimme deurbel is gestolen: ben ik verzekerd?

De Inboedel- en Opstalverzekeringen zijn er niet alleen voor je achtertuin. Je voortuin telt natuurlijk ook mee! Dat is fijn, want ook hier staan soms waardevolle spullen. Zoals een slimme deurbel, die steeds meer mensen hebben. Met dit slimme apparaatje zie je precies wie er voor de deur staat. Zelfs als je niet thuis bent.

Hoe zit het met de verzekering van zo’n slimme deurbel? Het is immers een waardevol apparaat dat je ook nog eens buiten je huis installeert. De meeste fabrikanten vergoeden de eerste diefstal. Wanneer bijvoorbeeld je Ring-deurbel is gestolen, kun je eerst bij de fabrikant terecht. Vergoedt de fabrikant de eerste diefstal niet of gaat het om de tweede diefstal van jouw slimme deurbel? Dan valt het onder de Nationale-Nederlanden Opstalverzekering.

Mijn tuin aanvullend verzekeren, wat zijn de mogelijkheden?

Met de Inboedel- en Opstalverzekeringen All risk van Nationale-Nederlanden kun je jouw tuin of balkon aanvullend verzekeren. Wil jij je tuinmeubels en tuingereedschap ook verzekeren voor schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt? Dat kan met de Inboedelverzekering All risk.

Zit je regelmatig met je mobiele telefoon, tablet of laptop in de tuin of op balkon? Dan kun je deze spullen met de module Mobiele elektronica aanvullend verzekeren. Je mobiele elektronica is dan in huis, buitenshuis en op reis in Nederland verzekerd tot € 7.500,- per gebeurtenis. Niet alleen tegen brand en diefstal, maar ook tegen schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Dus ook als je jouw mobiele telefoon op de tuintegels laat vallen of je tablet per ongeluk uit je handen glipt en in het zwembad valt. Zo is ook je mobiele elektronica goed verzekerd in je tuin of op balkon.

Voor vaste spullen in je tuin is er de Opstalverzekering. Je bent met de Opstalverzekering Basis verzekerd tegen storm-, brand-, lekkage- en inbraakschade. Met de Opstalverzekering All risk kun je jouw tuin aanvullend verzekeren tegen vandalisme en schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt.

Checklist: wat valt in je tuin of balkon onder welke verzekering?

Hieronder staat in een handig overzicht precies welke spullen onder welke verzekering vallen. Handig om erbij te pakken als er iets is gebeurd.

Inboedelverzekering

Onder je Inboedelverzekering vallen de volgende losse voorwerpen in je tuin:

 • Spullen die aan je woning of schuur vastzitten, zoals zonwering, een vlaggenstok en antennes (denk aan het weerstation op je schuur of de schotel voor satelliettelevisie).
 • Tuinmeubels, zoals je loungeset, tuintafel, tuinstoelen, parasol en droogmolen (inclusief het wasgoed).
 • Tuingereedschap, zoals je grasmaaier, bladblazer, kruiwagen en snoeigereedschap.

Opstalverzekering

Onder je Opstalverzekering vallen vaste voorwerpen in je tuin, zoals:

 • Schutting en andere soorten vaste erfafscheiding
 • Schuur
 • Tuinhuisje
 • Veranda

Wat doe je aan stormschade aan je schutting?

Schade in mijn tuin of balkon, en nu?

Leg schade altijd meteen vast. Maak er foto’s van en noteer wat de schade is. Breng andere spullen in veiligheid. Helemaal wanneer de kans op schade groot is, bijvoorbeeld in geval van noodweer. Meld daarna de schade bij ons. Dan kijken we samen waar je recht op hebt. Zit je met vragen over schade? Neem gerust contact met ons op.

Schade aan de tuin van de buren? Aansprakelijkheidsverzekering

Een Inboedel- en Opstalverzekering wordt vaak samen afgesloten met een Aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je voor een klein bedrag per maand verzekerd tegen schade die jij, je gezin en je huisdieren aan anderen veroorzaken. Denk hierbij aan je hond die in een ongezien moment de tuin van één van de buren overhoop graaft of je kinderen die per ongeluk tijdens het spelen met een bal de ruiten (of planten) van je buren kapot maken.

Conflict met de buren? Rechtsbijstandverzekering

Liever een goede buur, dan een verre vriend. Vaak gaat een geschil tussen buren over de erfgrens. Bijvoorbeeld over de exacte plek van de te plaatsen schutting. Of wanneer de boom uit de ene tuin voor een groot deel over de andere tuin hangt.

Het belangrijkste is om hierover met elkaar in gesprek te blijven. Denk met elkaar mee en je zult zien: als jullie allebei wat water bij de wijn doen, komt het vaak goed. Komen jullie er niet uit? Met de Rechtsbijstandverzekering krijg je juridische bijstand en advies. Zo weet je of je inderdaad in je recht staat.


Stormschade verzekerd?

Kun je kosten voor het herstellen van stormschade laten vergoeden? Het antwoord daarop is gelukkig vaak, ja!

Stormschade, wat wordt er vergoed?

Stormschade aan je tuin?

Kun je schade aan je tuin door storm voorkomen? We zetten alle handige informatie over stormschade aan je tuin voor je op een rij.

Meer over stormschade aan je tuin