Ga direct naar inhoud

Inboedelverzekering en je tuin of balkon: wat is er verzekerd?

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Hoe fijner het weer, hoe vaker je tuin of balkon een tweede huiskamer is. Op de loungebank geniet je van de zon en aan de tuintafel wordt gezellig gebarbecued. Je hebt het misschien niet door, maar buiten staan vaak waardevolle spullen. Lees hier hoe het zit met de Opstal- en Inboedelverzekeringen voor je tuin of balkon.

Opstal- en Inboedelverzekering voor je tuin of balkon

Een Opstal- en Inboedelverzekering sluit je niet alleen af voor je woning zelf of de spullen die erin staan, maar óók voor de spullen in je tuin of op je balkon. Je Opstalverzekering is er voor alle zaken die vastzitten aan je woning of op jouw grond staan. Dit is dus niet alleen je woning zelf, maar ook je schuur, tuinhuisje, overkapping of schutting.

Je Inboedelverzekering is er daarentegen weer voor 'losse' spullen in je tuin of balkon, zoals je tuinmeubels of je zonnescherm. Met deze twee verzekeringen heb je de belangrijkste zaken voor je tuin of balkon goed verzekerd. Natuurlijk zijn er nog andere verzekeringen die je nodig kunt hebben rondom je tuin. Bijvoorbeeld als je hond de tuin van de buren ongewild onder handen heeft genomen. Dit valt onder de Aansprakelijkheidsverzekering. Een conflict met de buren, bijvoorbeeld over de erfafscheiding, valt weer onder de Rechtsbijstandverzekering.

Hieronder lees je per type verzekering de ins en outs en hoe het zit met de verschillende dekkingen. Zo weet je precies waar je per verzekering bij Nationale-Nederlanden op kunt rekenen.

Inboedelverzekering: je spullen verzekerd tegen diefstal

Met onze Inboedelverzekering verzeker je jouw losse tuinspullen tegen diefstal uit je tuin of balkon. Hieronder zie je welke spullen daar vanuit de basisdekking onder vallen:

 • Een aantal spullen die aan je woning of schuur vastzitten, zoals zonwering, een vlaggenstok en antennes (denk aan het weerstation op je schuur of de schotel voor satelliettelevisie).
 • Tuinmeubels, zoals je loungeset, tuintafel, tuinstoelen, parasol en droogmolen (inclusief het wasgoed).
 • Tuingereedschap, zoals je grasmaaier, bladblazer, kruiwagen en snoeigereedschap.

Met de basisdekking van onze Inboedelverzekering zijn bovenstaande spullen standaard verzekerd tegen diefstal uit je tuin of balkon. Wil je deze spullen ook verzekeren tegen schade door hevige neerslag en storm? Dat kan met de all-in dekking van onze Inboedelverzekering. Goed om te weten: je verzekert de spullen dan meteen tegen schade die je per ongeluk zelf aan deze spullen veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer je kind met een watervaste stift op je nieuwe tuintafel tekent.

Met een Inboedelverzekering zijn tuinmeubels en tuingereedschap verzekerd tegen diefstal uit je tuin of balkon. Aanvullend verzekeren tegen stormschade kan ook.

Opstalverzekering: je schuur of schutting verzekerd tegen stormschade

Tuinieren, we zijn er gek op in Nederland. Het afgelopen jaar stroopten we massaal de mouwen op om aan het werk te gaan in onze tuinen. We bouwden veranda’s, zetten schuren neer en plaatsten overkappingen. Alles voor die fijne vakantie in eigen tuin! Ben jij één van die vele tuinklussers? Dan koester je ongetwijfeld jouw tuinmetamorfose. Met de Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden verzeker je alle vaste onderdelen in je tuin, zoals:

 • De schutting of een andere vaste afscheiding
 • De schuur of het tuinhuisje
  • Goed om te weten: de spullen daarin vallen weer onder je Inboedelverzekering!
 • De veranda of overkapping

Je hebt twee keuzes voor je Opstalverzekering: een basisdekking en een all-in dekking. Met de basisdekking ben je verzekerd tegen storm-, brand-, lekkage- en inbraakschade. Wil je stormschade voorkomen? Op deze pagina lees je op welke manieren je stormschade voorkomt. De all-in dekking verzekert je daarnaast óók tegen vandalisme (bijvoorbeeld als iemand graffiti op je schuur of schutting spuit) en schade die je zelf aan bovenstaande spullen veroorzaakt.

Mijn slimme deurbel is gestolen: ben ik verzekerd?

De Inboedel- en Opstalverzekeringen zijn er niet alleen voor je achtertuin. Je voortuin telt natuurlijk ook mee! Dat is fijn, want ook hier staan soms waardevolle spullen. Zoals een slimme deurbel, die steeds meer mensen hebben. Met dit slimme apparaatje zie je precies wie er voor de deur staat. Zelfs als je niet thuis bent.

Hoe zit het met de verzekering van zo’n slimme deurbel? Het is immers een waardevol apparaat dat je ook nog eens buiten je huis installeert. De meeste fabrikanten vergoeden de eerste diefstal. Wanneer bijvoorbeeld je Ring-deurbel is gestolen, kun je eerst bij de fabrikant terecht. Vergoedt de fabrikant de eerste diefstal niet of gaat het om de tweede diefstal van jouw slimme deurbel? Dan valt het onder onze Opstalverzekering.

Mijn tuin aanvullend verzekeren, wat zijn de mogelijkheden?

Met de all-in dekking van de Inboedel- en Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden kun je jouw tuin of balkon aanvullend verzekeren. Wil je tuinmeubels en tuingereedschap niet alleen verzekeren tegen diefstal uit jouw tuin of balkon, maar ook tegen regen- en stormschade? Het kan met de all-in dekking van de Inboedelverzekering. Met de all-in dekking ben je daarnaast ook verzekerd tegen schade die je zelf veroorzaakt.

Zit je regelmatig met je mobiele telefoon, tablet of laptop in de tuin of op balkon? Dan kun je deze spullen met de dekking Mobiele elektronica aanvullend verzekeren. Je mobiele elektronica is dan in huis, buitenshuis en op reis verzekerd tot € 7.500,-. Niet alleen tegen brand en diefstal, maar ook tegen schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Dus ook als je jouw mobiele telefoon op de tuintegels laat vallen of je tablet per ongeluk uit je handen glipt en in het zwembad valt. Zo is ook je mobiele elektronica goed verzekerd in je tuin of op balkon.

Voor vaste spullen in je tuin is er de Opstalverzekering. Je bent dan standaard verzekerd tegen storm-, brand-, lekkage- en inbraakschade. Met de all-in dekking kun je jouw tuin aanvullend verzekeren tegen vandalisme en schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt.

Checklist: wat valt in je tuin of balkon onder welke verzekering?

Hieronder staat in een handig overzicht precies welke spullen onder welke verzekering vallen. Handig om erbij te pakken als er iets is gebeurd.

Inboedelverzekering

Onder je Inboedelverzekering vallen de volgende losse voorwerpen in je tuin:

 • Spullen die aan je woning of schuur vastzitten, zoals zonwering, een vlaggenstok en antennes (denk aan het weerstation op je schuur of de schotel voor satelliettelevisie).
 • Tuinmeubels, zoals je loungeset, tuintafel, tuinstoelen, parasol en droogmolen (inclusief het wasgoed).
 • Tuingereedschap, zoals je grasmaaier, bladblazer, kruiwagen en snoeigereedschap.

Opstalverzekering

Onder je Opstalverzekering vallen vaste voorwerpen in je tuin, zoals:

 • Schutting en andere soorten vaste erfafscheiding
 • Schuur
 • Tuinhuisje
 • Veranda

Schade in mijn tuin of balkon, en nu?

Leg schade altijd meteen vast. Maak er foto’s van en noteer wat de schade is. Breng andere spullen in veiligheid. Helemaal wanneer de kans op schade nog niet verkeken is, bijvoorbeeld in geval van noodweer. Meld daarna de schade bij ons. Dan kijken we samen waar je recht op hebt. Zit je met vragen over schade? Neem gerust contact met ons op.

Schade aan de tuin van de buren? Aansprakelijkheidsverzekering

Een Inboedel- en Opstalverzekering wordt vaak samen afgesloten met een Aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je voor een klein bedrag per maand verzekerd tegen schade die jij, je gezin en je huisdieren aan anderen veroorzaken. Denk hierbij aan je hond die in een ongezien moment de tuin van één van de buren overhoop graaft of je kinderen die per ongeluk tijdens het spelen met een bal de ruiten (of planten) van je buren kapot maken.

Conflict met de buren? Rechtsbijstandverzekering

Liever een goede buur, dan een verre vriend. Toch ergeren we ons soms aan onze buren. Vaak gaat een geschil over de erfgrens. Bijvoorbeeld over de exacte plek van de te plaatsen schutting. Of wanneer de boom uit de ene tuin voor een groot deel over de andere tuin hangt.

Het belangrijkste is om hierover met elkaar in gesprek te blijven. Denk met elkaar mee en je zult zien: als jullie allebei wat water bij de wijn doen, komt het vaak goed. Komen jullie er niet uit? Met de Rechtsbijstandverzekering krijg je juridische bijstand en advies. Zo weet je of je inderdaad in je recht staat.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie