Ga direct naar inhoud

Huis kopen zonder makelaar

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Steeds meer mensen willen hun huis verkopen zonder makelaar. Maar hoe is het om een huis te kopen zonder makelaar? Waar moet je op letten? En hoe weet je dat alles goed geregeld is?

Huis kopen zonder makelaar: voordelen

Een huis kopen zonder aankoopmakelaar heeft veel voordelen:

  • Je bespaart er een hoop geld mee. Want een aankoopmakelaar kan kostbaar zijn. Daar staat tegenover dat een aankoopmakelaar je veel werk uit handen kan nemen. Want wie een huis wil kopen zonder makelaar moet veel tijd en energie hebben.
  • Zie je op tegen de onderhandelingen als je zelf een huis gaat kopen zonder makelaar? Niet nodig. Als een makelaar voor je onderhandelt, weet je ook niet of er misschien meer voordeel te behalen viel. Wil je een huis kopen zonder tussenkomst van een makelaar, dan heb je in ieder geval direct contact met de verkoper. En met de juiste tips staat jouw onderhandeling als een huis.

Huis kopen zonder makelaar: websites

Er zijn verschillende websites te vinden die helpen bij het kopen van een woning zonder makelaar. Tips die vaak genoemd worden op deze sites gaan over de prijs. Maar ook over de onderhandelingen en de positie van de koper en het koopcontract. De belangrijkste tips op een rij:

  • Bepaal vooraf wat je maximaal te besteden hebt. Ontdek dit door eerst online een berekening te maken van de hypotheek. Heb je een woning gevonden die bij je past? Dan weet je ook meteen of je het huis kan kopen.
  • Een ander belangrijk punt voor jou als koper, is het (voorlopig) koopcontract. Bedenk ook welke ontbindende voorwaarden je zelf wilt laten opnemen.
  • Een ander belangrijk aandachtspunt is de bedenktijd die je als koper hebt. Na het tekenen van het koopcontract heb je 3 dagen wettelijke bedenktijd. Ben je tijdens het bieden iets te optimistisch geweest? En blijkt uiteindelijk dat je de woning toch niet kunt betalen? Dan kan het helpen om te weten dat je zonder opgaaf van reden van de koop kunt afzien. Beoordeel ook goed of de woning echt te bieden heeft wat jij en eventueel je partner zoeken.
  • Met de huidige krapte op de huizenmarkt bestaat het gevaar dat je iets te snel beslist. Doe daarom vooraf onderzoek naar de buurt, ga meer huizen bezichtigen en verzamel voldoende informatie over de kosten. Voel je niet bezwaard om eventueel een adviseur in te schakelen. Het kopen van een huis doe je niet dagelijks en moet natuurlijk goed gebeuren. Bereid je bezichtiging zonder makelaar ook goed voor.

Ook benieuwd naar de voordelen van een huis kopen met aankoopmakelaar?


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriƫnteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen