Ga direct naar inhoud

Zitorthese en ligorthese

Zitorthesen en ligorthesen zijn orthesen voor de romp. De orthesen hebben metalen of kunststof verstevigingen en zijn niet zo buigzaam dat ze bij normaal gebruik vanzelf vervormen.

Wat krijg je vergoed in 2021?

Je komt in aanmerking voor vergoeding van een zitorthese of ligorthese als deze wordt voorgeschreven ter compensatie van een verloren gegane functie, waarbij wordt aangenomen dat deze functie niet meer herstelt.

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering 100%
Wij vergoeden de rekening van leveranciers volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Alle aanvullende verzekeringen Geen vergoeding

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

Je hoeft geen eigen risico te betalen. Je krijgt dit hulpmiddel in bruikleen.

Waar kun je terecht?

Je kiest zelf je leverancier. Vind een leverancier bij jou in de buurt. Je kunt jouw selectie verfijnen op: zit- en ligorthese.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kies je voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Voordelen voor jou:

  • Een erkende en gediplomeerde leverancier.
  • Een hulpmiddel dat voldoet aan de geldende kwaliteitseisen.
  • Levering van uw zit- of ligorthese binnen twee weken na de intake.
  • Garantie van twaalf maanden.
  • Garantie van vijf jaar op framebreuk.
  • Uitgebreide uitleg bij de eerste aflevering.

Kies je voor een leverancier waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde leverancier), dan heeft dit geen gevolgen voor wat je vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wat je verder moet weten

Je heeft een voorschrift nodig van de medisch specialist, die daarop aangeeft welke voorziening je nodig hebt. Hiermee kun je de voorziening aanvragen bij een leverancier waar Nationale-Nederlanden afspraken mee heeft gemaakt.

Als je geen goed hulpmiddel meer hebt, kun je deze vervangen. Je kunt daarvoor direct contact opnemen met een leverancier waarmee Nationale-Nederlanden een overeenkomst heeft. Je hoeft vooraf geen toestemming te vragen aan Nationale-Nederlanden.

Is er sprake van een tijdelijk gebruik van de orthese, dan valt deze niet onder de voorwaarden van het reglement hulpmiddelen, maar onder ziekenhuiszorg. Je krijgt deze dan geleverd door het ziekenhuis.

Wat moet je regelen?

Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet je toestemming vragen aan Nationale-Nederlanden (een akkoordverklaring). Dit doe je door de medische indicatie van jouw specialist samen met de offerte van leverancier op te sturen naar:

Nationale-Nederlanden 
t.a.v. Medische beoordelingen 
Postbus 4016 
5004 JA Tilburg

Gerelateerde vergoedingen

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij je helpen?