Ga direct naar inhoud

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering

  • Al vanaf een paar euro per maand, extra korting als je niet rookt
  • Makkelijk online af te sluiten
  • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

De afgelopen jaren is de overlijdensrisicoverzekering veranderd en over het algemeen goedkoper geworden. Het kan daardoor zijn dat het voordeliger is om je huidige verzekering op te zeggen en een nieuwe overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Met ons stappenplan voor oversluiten weet je het.

Stappenplan voor oversluiten

Stap 1: Bereken je premie voor een nieuwe verzekering

Bereken eerst wat een nieuwe verzekering kost. Gemiddeld zijn verzekeringen goedkoper geworden, maar dat geldt lang niet voor alle gevallen.

Neem in je berekening ook de afsluitkosten of advieskosten mee. Sluit je online een overlijdensrisicoverzekering bij ons af, dan betaal je € 90,- afsluitkosten. Kies je voor een adviseur? Maak dan vooraf afspraken over de kosten van advies of bemiddeling.

Stap 2: controleer wat er gebeurt met je oude verzekering als je opzegt?

Sommige oudere overlijdensrisicoverzekeringen hebben een premiereserve. Dit betekent dat je verzekering waarde opbouwt. Het is afhankelijk van de voorwaarden wat er gebeurt met die premiereserve. Bij sommige verzekeraars krijg je de premiereserve uitgekeerd als je de verzekering beëindigt.

Stap 3: Heb je een losse verzekering of is het een onderdeel van een andere verzekering?

Een losse overlijdensrisicoverzekering is eenvoudiger over te sluiten, dan als het een onderdeel is van bijvoorbeeld een kapitaalverzekering. Is dat laatste het geval? Dan kun je het beste advies inwinnen bij een onafhankelijk adviseur.

Stap 4: Is je verzekering verpand?

Dan gaat de eventuele uitkering naar de pandhouder. De pandhouder is meestal de hypotheekverstrekker of bank. Als je de verzekering wilt opzeggen of aanpassen heb je vooraf toestemming nodig van je pandhouder. Die kan hiervoor kosten in rekening brengen. Informeer vooraf hoe je dat regelt en wat het kost.

Stap 5: Is de begunstiging aanvaard?

Soms is de eventuele uitkering toegezegd aan een bepaald persoon. Dat noemen we een aanvaarde begunstiging. Dat komt bijvoorbeeld voor als de verzekering dient als onderpand van een onderhandse lening. Als je de verzekering wilt opzeggen of aanpassen heb je vooraf toestemming nodig van de aanvaarde begunstigde.


Stap 6: Maak een kostenoverzicht en neem een beslissing

Zet alle informatie op een rijtje. Pas dan weet je of overstappen voor jou voordelig is.


Wanneer heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Hypotheek en ORV

Een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek is niet het leukste om over na te denken. Maar met een ORV kun jij je nabestaanden veel financiële zorgen besparen.

Huis kopen en ORV

Huis huren en ORV

Je woont met je partner of je gezin in een huurhuis. Jullie kunnen de huur en andere vaste lasten betalen, maar wat als jij of je partner overlijdt? Met een ORV kun jij je nabestaanden financiële zorgen besparen.

Huren en ORV

Gezin en ORV

Je kinderen wil je het allerbeste geven, maar wat gebeurt er als je er niet meer bent? Met een overlijdensrisicoverzekering regel je het goed voor je gezin.

Gezin en ORV

Tip: zeg nooit je oude verzekering op, voordat je de nieuwe verzekering hebt

Het invullen van een medische vragenlijst of een medische keuring is onderdeel van het aanvraagproces. Blijkt op basis van jouw antwoorden of de keuring dat jij een verhoogd gezondheidsrisico hebt ten opzichte van leeftijdsgenoten? Dan kan het zijn dat we je alleen kunnen verzekeren tegen een hogere premie. Dit gebeurt bij ons gemiddeld bij zes op de honderd aanvragen. In dat geval kan het zijn dat jouw huidige verzekering toch voordeliger is. Zeg dus je oude verzekering pas op als je nieuwe verzekering is afgesloten.

Zelf oversluiten of via een adviseur?

Of oversluiten moeilijk is, hangt af van hoe prettig je het vindt om alles zelf uit te zoeken. Is dat niet je sterkste punt? Wil je zeker weten dat je het goed doet of wil je advies? Neem dan contact op met je adviseur, zoek een onafhankelijk adviseur of adviseur van Nationale-Nederlanden.

Wat kost een ORV?


Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand. Korting als je niet rookt.

Bekijk de kosten

Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

Ontdek de voordelen

Gezondheidsverklaring


Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts.

Over de gezondheidsverklaring