Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering bij lening

  • Je lening afbetaald als je komt te overlijden
  • Vanaf een paar euro per maand
  • Makkelijk online afsluiten
  • Pas hoogte en looptijd aan op je lening

Berekenen en aanvragen

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij je lening?

Bij een hypotheek wordt vaak een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Maar hoe zit dat met andere leningen?
Stel, je hebt een lening afgesloten voor een auto of verbouwing. Elke maand los je netjes af om uiteindelijk alles terug te betalen. Weet jij wat er met je lening gebeurt als je overlijdt en nog niet alles hebt afgelost? Check hiervoor dan eens de voorwaarden van je lening.

Let op: vervalt de lening niet als je komt te overlijden? Dan moeten jouw nabestaanden de restschuld betalen. We begrijpen dat je dit wilt voorkomen. Door naast je lening een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, vang je dit risico op. Je betaalt daarvoor een vaste premie per maand.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten verplicht?

Ga je geld lenen? Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij dit soort leningen is meestal niet verplicht. Maar het is wel goed om hierover na te denken voor het geval je komt te overlijden.

Welke overlijdensrisicoverzekering past het beste bij mijn lening?

Bij een persoonlijke lening los je af met een vast bedrag per maand. In het begin bestaat het maandbedrag vooral uit de rente. In de loop van de tijd wordt de aflossing steeds groter en betaal je minder rente. Dat betekent dat de openstaande schuld tijdens de looptijd van de lening steeds sneller afneemt. Daarom past een overlijdensrisicoverzekering die daalt het beste bij een persoonlijke lening. Zo krijgen nabestaanden aan het begin meer uitgekeerd dan aan het eind. Zo is de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering bij overlijden vaak precies genoeg om de lening af te lossen.

Persoonlijke lening verzekeren


Bij een doorlopend krediet of creditcard met de mogelijkheid van gespreid betalen kun je afgeloste bedragen weer opnemen. Je weet vooraf niet hoe hoog je schuld is op een bepaald moment in de toekomst. Kies daarom dan een overlijdensrisicoverzekering waarbij het verzekerde bedrag de hele looptijd hetzelfde blijft. Dan kunnen de nabestaanden de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering gebruiken voor de aflossing van de lening als je overlijdt.

Doorlopend krediet of creditcard verzekeren

De voordelen van een overlijdensrisicoverzekering bij geld lenen

  • Keert uit als je binnen de looptijd overlijdt
  • De hoogte van het verzekerde bedrag bepaal je zelf en kun je aansluiten op de hoogte van je lening
  • Je kiest zelf het soort verzekering en de looptijd die past bij je lening
  • Ook bij overlijden verzekerd van (gedeeltelijke) aflossing van je lening

De voordelen gelden alleen tijdens de looptijd van de verzekering. Leef je op de einddatum? Dan keert de verzekering niet uit.

Vraag nu aan

Vraag en antwoord

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering aanpassen als mijn lening verandert?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af voor een lange periode. In die periode kan er van alles veranderen. Je lening wordt bijvoorbeeld hoger of je lost eerder af. Dan is het handig als je je overlijdensrisicoverzekering ook kunt aanpassen.

De overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden kun je tussentijds wijzigen. Je kunt het verzekerde bedrag verlagen of verhogen. Daarvoor gelden wel regels. Ook kun je de verzekering stopzetten.

Overlijdensrisicoverzekering wijzigen

Wie zijn de verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde?

De verzekerde is de persoon die verzekerd is. Overlijdt deze persoon? Dan keren we uit. De polis staat op naam van de verzekeringnemer. De verzekeringnemer is meestal ook de persoon die de premie betaalt. De verzekerde en de verzekeringnemer kunnen dezelfde persoon zijn. Bijvoorbeeld als je voor je eigen overlijden een verzekering sluit.

Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor het geval je partner overlijdt? Dan is je partner de verzekerde en ben je zelf de verzekeringnemer. De persoon die het geld krijgt is de begunstigde. Dit is bijvoorbeeld je partner of de kinderen. Er kunnen ook meerdere begunstigden zijn.

Voor wie sluit ik een overlijdensrisicoverzekering af bij een lening?

Je sluit de verzekering af voor het overlijdensrisico van degene die de lening heeft afgesloten. Dat kun je zelf zijn of bijvoorbeeld je partner of allebei.

Staat de lening op naam van jou en je partner? Dan zijn dit de twee mogelijkheden om beiden te verzekeren:

Eén verzekering
Je kunt ervoor kiezen om jullie beiden als verzekerden op één verzekering op te nemen. Overlijdt een van jullie? Dan krijgt de ander direct het afgesproken bedrag. We betalen het bedrag in een keer. Daarna stopt de verzekering. De overgebleven persoon is dan niet meer verzekerd. Overlijden jullie tegelijk? Dan keren we maar één keer een bedrag uit. Dit doen we aan de persoon die jullie hebben aangegeven bij het afsluiten van de verzekering.

Twee verzekeringen
Je kunt ook kiezen voor twee verzekeringen. Bij de ene verzekering ben je verzekeringnemer en is je partner verzekerde. Bij de andere verzekering is dat precies andersom. Overlijdt één van jullie? Dan keren we het afgesproken bedrag uit. De verzekering van de ander loopt dan door. Overlijden jullie allebei? Dan keren beide verzekeringen uit. Je kiest hiervoor als je bijvoorbeeld verschillende bedragen wilt verzekeren. De premie is wel hoger.

Waarom is een medische vragenlijst of medische keuring nodig?

Om de hoogte van je premie te bepalen, hebben we meer informatie nodig over je gezondheid.

Meer over de medische beoordeling

Moet ik erfbelasting betalen over de uitkering bij overlijden?

Je betaalt over de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering erfbelasting. Er zijn situaties waarin je dit kunt voorkomen.

Meer over erfbelasting bij een overlijdensrisicoverzekering

Bekijk alle veelgestelde vragen over de overlijdensrisicoverzekering


Rekenvoorbeelden

Rekenvoorbeeld persoonlijke lening

Jan (37) en Susanne (34) zijn getrouwd en hebben een persoonlijke lening van € 25.000,-. Deze hebben ze afgesloten voor hun auto. Ze lossen de lening in vijf jaar af. De lening vervalt niet als ze overlijden. Ze willen het bedrag dat ze hebben geleend verzekeren. Daarom hebben ze een dalende overlijdensrisicoverzekering afgesloten van € 25.000,- met een looptijd van vijf jaar. Als één van de twee overlijdt, kan de ander daarmee de lening afbetalen. Overlijden ze allebei tegelijk? Dan kunnen de nabestaanden de lening afbetalen met de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering. Ze betalen hiervoor € 5,69 per maand (inclusief niet-rokerskorting).

Rekenvoorbeeld doorlopend krediet

Anniek (47) heeft een doorlopend krediet van € 20.000,- gesloten. Ze heeft een dochter van 19. De lening vervalt niet als Anniek overlijdt. Om het doorlopend krediet te verzekeren heeft ze daarom een overlijdensrisicoverzekering gesloten. Ze heeft gekozen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering van € 20.000,- met een looptijd van vijf jaar. Ze betaalt hiervoor € 5,34 per maand (inclusief niet-rokerskorting). Haar dochter kan de lening helemaal aflossen met de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering, als Anniek overlijdt.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

ORV berekenen en aanvragen

Gerelateerde informatie

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand. Met korting als je niet rookt.

De kosten

Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is meestal aanpasbaar tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Gezondheidsverklaring

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts.

Over de gezondheidsverklaring