Ga direct naar inhoud

Checklist met pensioen

Waar moet u zoal aan denken als u bijna met pensioen gaat? En wanneer wordt het tijd om zaken te gaan regelen? Deze checklist helpt u op weg.

In de jaren dat u pensioen opbouwt

 • Zorg dat u op de hoogte bent van uw pensioenregeling(en). En bekijk of deze aansluit(en) bij uw persoonlijke situatie nu (partner, kinderen) en uw wensen straks. Overleg hiervoor met uw werkgever en/of uw pensioenadviseur.
 • Denk na over eventuele wensen die u heeft als u straks stopt met werken en of u ze kunt realiseren met uw huidige pensioenregeling(en).
 • Maakt u zich zorgen of uw pensioen straks wel voldoende is? Denk dan na over het zelf regelen van een aanvullend product. Dit kunt u in de derde pijler met bijvoorbeeld een lijfrente doen. Houd er rekening mee dat grote veranderingen in uw leven (zoals wisselen van baan, trouwen, scheiden) invloed hebben op uw pensioen. Zorg ervoor dat u weet wat dit voor uw pensioen betekent en of uw pensioen aansluit op uw wensen.

Een half jaar voor uw pensioendatum*

 • Overleg met uw werkgever of u stopt met werken of dat u eventueel wilt doorwerken. Dat kan vaak ook in deeltijd. Zijn er mogelijkheden om uw pensioen uit te stellen? Dan profiteert u later wellicht van een hoger pensioen.
 • U kunt met een financieel planner bespreken hoe uw financiële toekomst er na uw pensioen uit komt te zien.
 • Heeft u een premie- of kapitaalovereenkomst? Dan koopt u op uw pensioendatum met uw pensioenkapitaal een pensioen aan. U beslist zelf bij welke pensioenuitvoerder u dat doet. Vergelijk dan alvast verschillende pensioenuitvoerders, zodat u straks weet van welke uitvoerder u een pensioen wilt ontvangen. Daarvoor bestaan ook vergelijkingssites.
 • Raadpleeg het pensioenreglement of een pensioenadviseur over mogelijkheden uw pensioen af te stemmen op uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld een lager pensioen in het begin (omdat u nog een werkende partner heeft), of juist een hoger pensioen (omdat u nog studerende kinderen heeft). Bent u alleenstaand, kijk dan naar mogelijkheden een eventueel partnerpensioen om te zetten naar extra ouderdomspensioen voor uzelf.
 • Zorg ervoor dat u belangrijke stukken als een UPO, echtscheidingsconvenant en originele polissen bij de hand heeft.
 • Van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) krijgt u een brief over uw AOW. Zodra u deze heeft ontvangen kunt u alvast uw AOW-uitkering aanvragen via internet. Doet u dat liever per post? Bestel dan telefonisch het aanvraagformulier bij de SVB (contactgegevens vindt u op www.svb.nl).

Eén maand voor uw pensioendatum

 • Heeft u een premie- of kapitaalovereenkomst? Dan koopt u op uw pensioendatum met uw pensioenkapitaal een pensioen aan. U beslist zelf bij welke pensioenuitvoerder u dat doet. Dit is het moment om pensioenuitvoerders te vergelijken en offertes aan te vragen.
 • Kiest u een andere pensioenuitvoerder voor de uitkering van uw pensioen? Let dan op de geldigheid van de offerte en volg nauwkeurig of uw geld binnen de juiste termijn bij deze pensioenuitvoerder terechtkomt. Hoort u niets van de pensioenuitvoerder? Neem dan zelf even contact op.

Gerelateerd artikel

Met pensioen? Tips om zorgeloos te gaan genieten

Na uw pensioen heeft u meer vrije tijd en minder verplichtingen. Hoe ziet uw leven er dan uit? Bekijk onze tips om uw tijd zorgeloos te besteden.

Lees meer