Ga direct naar inhoud

Uw bankspaarrekening wijzigen

Heeft u een bankspaarrekening? Hieronder leest u hoe u een wijziging aan ons doorgeeft.

Contactgegevens wijzigen

Onderstaande gegevens kunt u zelf direct wijzigen in mijn.nn:

 • Uw woonadres
 • Uw e-mailadres
 • Uw telefoonnummer

Log in op mijn.nn en kies 'Gegevens en instellingen'. Wijzig vervolgens uw gegevens. Uw wijziging wordt direct verwerkt.

Tegenrekening wijzigen

U wijzigt uw tegenrekening eenvoudig in mijn.nn:

 • Log in op mijn.nn.
 • Kies de rekening waarvan u de tegenrekening wilt wijzigen.
 • Kies bij ‘Zelf regelen’ voor ‘Tegenrekening wijzigen’.
Bankspaarrekening beëindigen

U kunt het verzoek om uw bankspaarrekening te beëindigen per e-mail aan ons doorgeven. Deze wijziging heeft fiscale en financiële gevolgen. Nadat wij uw verzoek hebben ontvangen, brengen wij u per e-mail op de hoogte van deze gevolgen. Mocht u, ondanks deze gevolgen, uw rekening willen beëindigen? Dan geeft u per e-mail uw akkoord. Na het akkoord maken wij uw saldo en de opgebouwde rente waar u recht op heeft, na mindering van de wettelijke verplichte inhoudingen, over naar uw vaste tegenrekening.

Onze contactgegevens

Saldo verdelen als u uit elkaar gaat

Er zijn verschillende mogelijkheden om het saldo van uw bankspaarrekening te verdelen als u uit elkaar gaat. U kunt de rekening:

 • Beëindigen of een gedeelte van het saldo opnemen
 • Geheel of gedeeltelijk overdragen aan uw ex-partner
 • Ongewijzigd laten doorlopen

Beëindigen of een gedeelte van het saldo opnemen

 • U betaalt belasting en wettelijke heffingen over het saldo dat u van de rekening opneemt. Deze heffingen en belasting betaalt u omdat het door u gespaarde bedrag eigenlijk bedoeld is voor een lijfrenterekening waarvan de uitkeringen belast zijn. Als u dit bedrag ineens opneemt, wordt het bedrag dat u opneemt dus ook belast. Wilt u een indicatie van welk bedrag u aan belasting en heffingen zou moeten betalen? Stuur ons dan een e-mail. Geef bij uw verzoek uw rekeningnummer(s) door.
 • Als u een rekening Aanvullende PensioenOpbouw of Aanvullende PensioenUitkering heeft, dan kan de Belastingdienst naast de wettelijke inhoudingen ook nog een ‘revisierente’ in rekening brengen. Revisierente is een soort boete en bedraagt maximaal twintig procent van de bruto uitkering.
 • Als u een deposito of een reeks aan uitkering beëindigt voor de einddatum, dan berekenen we opnamekosten. U kunt een deposito of uitkeringreeks alleen in zijn geheel beëindigen. Lees hier hoe wij de opnamekosten berekenen.

Wilt u de rekening beëindigen of een deel van het saldo opnemen? Dan vragen wij u de volgende gegevens te vermelden bij uw wijzigingsverzoek:

 • Bruto opnamebedrag, of percentage, van het bruto saldo.

Geheel of gedeeltelijk overdragen aan uw ex-partner

U kunt het saldo van uw (bank)spaarrekening geheel of gedeeltelijk overdragen naar een lijfrenterekening of gouden handdruk rekening op naam van uw ex-partner. Draagt u een (gedeelte) van het saldo van een deposito of uitkeringsreeks over? Dan moet u de gehele deposito of uitkeringsreeks beëindigen. Hierbij berekenen we opnamekosten. In de productvoorwaarden leest u hoe wij deze opnamekosten berekenen.

Draagt u het saldo over aan uw ex-partner? Dan vragen wij u de volgende gegevens te vermelden bij uw wijzigingsverzoek:

 • Naam en adres van uw ex-partner
 • Geboortedatum van uw ex-partner
 • Burgerservicenummer van uw ex-partner
 • (Iban)rekeningnummer van de lijfrentespaarrekening of het polisnummer van de lijfrenteverzekering (of gouden handdruk spaarrekening)
 • Naam van de bank of verzekeraar waar de rekening of verzekering is afgesloten
 • Bedrag van gehele of gedeeltelijke overdracht.

Ongewijzigd laten doorlopen

In dit geval hoeft u niets te doen. U hoeft ons ook niet te informeren.

Hoe geeft u een wijziging aan ons door als u uit elkaar gaat?

U stuurt ons via e-mail of uw adviseur een wijzigingsverzoek. Als u deze e-mail aan ons stuurt, dan verzoeken we u dat te doen met het e-mailadres dat bij ons bekend is. Draagt u het saldo van de rekening gedeeltelijk over aan uw ex-partner? Dan is het belangrijk dat uw ex-partner een lijfrentespaarrekening opent of een verzekering afsluit voordat u het wijzigingsverzoek aan ons stuurt.

Onze contactgegevens

Scheiding regelen

Heeft u een rekening Aanvullende PensioenOpbouw, Aanvullende Pensioenuitkering of Banksparen Ontslagvergoeding? Dan raden we u aan om u goed te laten adviseren, omdat wijzigingen fiscale gevolgen kunnen hebben.

Bekijk de veelgestelde vragen over banksparen en echtscheiding

Meer informatie over advies en onze dienstverlening

Heeft u nog andere producten bij Nationale-Nederlanden? We helpen u graag op weg met wat u bij een scheiding nog meer moet regelen.

Lees meer

Overlijden doorgeven

U kunt een overlijden melden via de Nabestaandendesk. Onze medewerkers helpen u bij het afhandelen van het overlijden voor de producten die de overledene bij Nationale-Nederlanden heeft lopen.

Overlijden doorgeven

Rekeningnummer wijzigen

Wilt u uw rekeningnummer aanpassen? Kies uw product op de pagina Rekeningnummer wijzigen en lees hoe u dat doet.

Beleggingsrekening

Hoe u de tegenrekening voor uw beleggingsrekening wijzigt, leest u op de pagina Uw beleggingsrekening wijzigen

Andere wijziging doorgeven?

Wilt u een andere wijziging op uw bankspaarrekening doorgeven dan bovengenoemde onderwerpen? Neem dan contact met ons op.

Onze contactgegevens

Wilt u wijzigingen doorgeven voor een ander spaarproduct?


Kunnen wij je helpen?

Je kunt met ons bellen en chatten van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.