
Pensioenoverzichten
Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO)
Als je via je (voormalige) werkgever een pensioenproduct hebt bij Nationale-Nederlanden, ontvang je periodiek een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Het UPO geeft je inzicht in de huidige en toekomstige pensioensituatie van jezelf en je nabestaanden (zie ‘Over het UPO’). Op deze website geven we extra informatie over het UPO en beantwoorden we veelgestelde vragen.
Hoe waarschijnlijk is het dat ik het pensioen ontvang dat op mijn UPO staat? Als ik later met mijn beleggingskapitaal een pensioenuitkering aankoop
De bedragen die je ziet, zijn een realistische inschatting. Maar de hoogte van je pensioen staat niet vast. Die is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Zoals de nog in te leggen pensioenpremies, het rendement op de beleggingen, het aankooptarief op je pensioendatum en jouw pensioenkeuzes.
Lees hier meer over in het UPO bij Hoe zeker is uw pensioen?
Waarom zijn mijn te verwachten pensioenuitkeringen op mijn UPO anders dan op mijn.nn Inkomen Later en/of Mijnpensioenoverzicht.nl?
Het is lastig om de bedragen die je op je UPO ziet staan, te vergelijken met de bedragen op je pensioenomgeving. Op je UPO zie je namelijk bedragen die op één vast moment per jaar (31 december) zijn berekend. Op je pensioenomgeving worden de bedragen regelmatig geactualiseerd. Hier lees je daar meer over. De berekeningen – denk aan verwachte rendementen – voor de bedragen op het UPO en mijn.nn Inkomen Later verschillen daardoor van elkaar. Hierdoor kunnen de bedragen net anders zijn.
Mijn te verwachten pensioenuitkeringen op mijn UPO zijn dit jaar lager dan vorig jaar. Hoe komt dit?
Een lager voorbeeldpensioen (te verwachten pensioenuitkering) kan verschillende oorzaken hebben:
- De (markt)rente is gewijzigd.
- Bij de berekening van het voorbeeldpensioen gebruiken we (onder andere) de voorgeschreven rendementen en de rentestanden van De Nederlandsche Bank. Deze rendementen (prognoses) kunnen per jaar verschillen en hebben invloed op de te verwachten pensioenuitkeringen.
Als ik mijn pensioenkapitaal voor de pensioendatum naar een andere maatschappij overdraag, krijg ik daar dan een hogere pensioenuitkering?
Je kunt bij meerdere partijen je pensioenuitkering aankopen, het zogenoemde ‘shoppen’. Het is niet op voorhand te zeggen waar je het hoogste bedrag krijgt. Vraag hiervoor offertes aan op het moment dat je met pensioen gaat. Voor de te verwachten pensioenuitkeringen op het UPO rekent iedere verzekeraar met dezelfde uitgangspunten. Je UPO had er bij een andere verzekeraar dus niet anders uitgezien.
Ik ga bijna met pensioen. Ik zie dat mijn pensioenuitkering lager is dan wat ik al die jaren verwachtte. Kan ik nog iets doen om mijn pensioen te verhogen?
Zie de vraag hiervoor. Het is altijd mogelijk om meerdere offertes aan te vragen. Duurt het nog enkele jaren voordat je met pensioen wilt gaan? Als je nog steeds pensioen opbouwt, heb je wellicht de mogelijkheid om extra premie in te leggen voor aanvullend pensioen. Check in je Pensioen 1-2-3 of dit mogelijk is. Je vindt de informatie over aanvullende keuzes ook op je persoonlijke pensioenomgeving mijn.nn Inkomen Later. Daar zie je ook de actuele hoogte van je beleggingswaarde en nog veel meer informatie over je pensioen.
Kan ik een kopie van mijn UPO ontvangen?
Ja, op mijn.nn kun je jouw meest recente UPO (en die van voorgaande jaren) inzien en downloaden. Je kunt er inloggen met je DigiD. Heb je geen toegang tot mijn.nn? Dan kun je een kopie UPO opvragen via onze Klantenservice Pensioen.
De gegevens op mijn UPO kloppen niet (meer). Hoe geef ik een wijziging door?
Sommige wijzigingen kun je zelf doorgeven op mijn.nn. Andere geef je door via je werkgever of via een webformulier. Hieronder lees je hoe je wijzigingen doorgeeft:
Adreswijziging
Je past je adresgegevens eenvoudig zelf aan via mijn.nn. Ook als je adres in de toekomst verandert. Heb je nog geen mijn.nn-account? Maak er dan een aan op Maak een mijn.nn-account aan.
Wijziging van je arbeidscontract via werkgever
Wijzigingen die te maken hebben met je arbeidscontract (zoals salaris, aantal werkuren, arbeidsongeschiktheid, onbetaald verlof) geeft je werkgever aan ons door. Klopt er iets niet (meer)? Vraag dit dan na bij je werkgever.
Partner aanmelden
Ga je trouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aan? Geef de gegevens van je partner door aan je werkgever. Je werkgever geeft dit door aan ons.
Ben je niet meer in dienst? Dan is het niet nodig om de gegevens van je partner aan ons door te geven. Bij een overlijden vragen we partnergegevens op en informeren we de nabestaanden over een eventuele uitkering. Twijfel je of je partner recht heeft op partnerpensioen als jij overlijdt? Neem dan contact met ons op via nn.nl/mijnpensioenvraag.
Uit elkaar
Zijn jij en je partner uit elkaar? Geef dit dan door aan je werkgever. Ben je uit dienst of heb je meerdere producten bij Nationale-Nederlanden? Gebruik dan (ook) het webformulier Scheiding doorgeven. Wil je meer informatie over de gevolgen voor je pensioen als je uit elkaar gaat? Kijk dan op onze pagina Uit elkaar en je pensioen.
Overlijden doorgeven
Een overlijden hoef je niet te melden als de overledene getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. We ontvangen de melding dan namelijk automatisch van de gemeente. Je meldt een overlijden wél bij ons als:
- De overledene in het buitenland woonde; óf
- Er geen sprake was van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Dit doe je met het Webformulier overlijden doorgeven.
Ik heb geen pensioen bij jullie (opgebouwd). Waarom krijg ik een UPO?
Ook als je zelf geen pensioen hebt opgebouwd bij Nationale-Nederlanden kun je een UPO ontvangen. Bijvoorbeeld als je:
- Een uitkering ontvangt vanuit de pensioenregeling van je partner (partnerpensioen) of ouder (wezenpensioen).
- Recht hebt op een deel van het pensioen van je ex-partner (bijzonder partnerpensioen en/of verevend ouderdomspensioen).
Ik heb een UPO ontvangen. Krijg ik ook nog een jaaropgave?
Je ontvangt alleen een jaaropgave als je een (pensioen)uitkering van Nationale-Nederlanden hebt ontvangen. Je jaaropgave is rond de tweede week van februari beschikbaar in mijn.nn. Heb je ervoor gekozen om je jaaropgave (ook) per post te ontvangen? Dan ontvang je de papieren jaaropgave eind februari. Meer informatie over de jaaropgave vind je op nn.nl/jaaroverzicht.
Waarom staat mijn partner niet vermeld op het UPO?
Je partner is (meestal) verzekerd voor partnerpensioen. Ook als zijn of haar naam niet op het UPO staat. Als je overlijdt, kijken we of er een partner is die recht heeft op partnerpensioen. In het pensioenreglement staat beschreven wanneer een partner recht heeft op partnerpensioen. Hiervoor kunnen bepaalde voorwaarden gelden, zoals het hebben van een samenlevingsovereenkomst. Lees het artikel voor meer informatie over de nieuwe regels voor het nabestaandenpensioen.
Ik heb geen partner en/of kinderen. Waarom is er toch een partnerpensioen en wezenpensioen verzekerd?
Je werkgever bepaalt welke pensioenen er verzekerd zijn. Dit kan betekenen dat in jouw pensioenregeling standaard nabestaandenpensioen is verzekerd (een partnerpensioen en wezenpensioen). Ook als je (op dit moment) geen partner en/of kinderen hebt.
Waarom is het voorbeeldpensioen op mijn UPO lager dan vorig jaar?
Heb je een kapitaalovereenkomst of premieovereenkomst? Dan is het pensioen dat je ziet een voorbeeldpensioen. Bij de berekening van het voorbeeldpensioen (te verwachten pensioenuitkering) gebruiken we verschillende gegevens. Onder andere de voorgeschreven rendementen en de rentestanden van De Nederlandsche Bank. Deze (voorspelde) rendementen en de rentestanden kunnen veranderen. Hierdoor kan je pensioen het ene jaar hoger en het andere jaar lager uitvallen.
Je pensioen kan ook lager worden als je:
- Persoonlijke situatie verandert. Zoals een salariswijziging, minder werken of (onbetaald) verlof.
- Bepaalde pensioenkeuzes maakt. Zoals stoppen met extra inleggen voor je pensioen of een wijziging van de manier van beleggen voor je pensioen.
Waarom heb ik verschillende pensioenleeftijden?
We worden steeds ouder. Daarom heeft de overheid in 2013 besloten om de AOW-leeftijd geleidelijk te verhogen naar 67 jaar. Ook het pensioen vanuit je werkgever gaat later in. Bij de meeste pensioenregelingen is de pensioenleeftijd nu 68 jaar. Eerder was dit 65 of 67 jaar. Als je in meerdere regelingen pensioen hebt opgebouwd, kan je pensioen hierdoor op verschillende leeftijden (bijvoorbeeld 65, 67, 68) ingaan.
Lees het artikel voor meer informatie over AOW-leeftijd en pensioenleeftijd.
Hoe zeker is het pensioen dat op mijn UPO staat?
Heb je een uitkeringsovereenkomst? Dan staat je pensioen vast. Heb je een kapitaalovereenkomst of premieovereenkomst? Dan zij de bedragen die je ziet voorbeeldpensioenen. De hoogte van je pensioen staat dan niet vast. Verder is de uiteindelijke pensioenuitkering afhankelijk van factoren, zoals:
- De nog in te leggen pensioenpremies;
- Het rendement op de beleggingen;
- Het aankooptarief op je pensioendatum;
- De pensioenkeuzes die je maakt.
Lees hier meer over in het UPO bij Hoe zeker is uw pensioen?
Wat betekenen de verschillende bedragen bij de pijlen?
Hoe hoog je pensioen uiteindelijk wordt, hangt af van hoe de economie zich ontwikkelt. We weten niet hoe het in de toekomst met de economie gaat. De rente kan stijgen of dalen. Beleggingen kunnen hoge rendementen opleveren of juist niet. Dat heeft invloed op je pensioenopbouw. Ook kunnen prijzen stijgen of dalen. Op basis van veel verschillende berekeningen hebben we je pensioen ingeschat.
Het bedrag bij de bovenste pijl in het midden is het verwachte eindresultaat. Gaat het heel slecht met de economie of stijgen de prijzen juist fors? Dan kan je pensioen uitkomen op het linker bedrag. En als het juist beter gaat met de economie, dan kan je pensioen uitkomen op het rechter bedrag. In praktijk zal je pensioen ergens tussen de bedragen aan de linker- en de rechterkant uitkomen. Er is een heel kleine kans dat je pensioen lager of hoger uitkomt dan de bedragen die je bij de pijlen ziet.
Waarom zijn de pensioenbedragen op mijn UPO anders dan op mijn.nn Inkomen Later en/of Mijnpensioenoverzicht.nl?
De bedragen op je UPO gaan over het vorige kalenderjaar en worden in het lopende jaar verstuurd. De bedragen in je pensioenomgeving en op Mijnpensioenoverzicht.nl zijn actueler en worden regelmatig bijgewerkt. Hierdoor kunnen de te verwachten pensioenbedragen (tijdelijk) anders zijn.
Hoe berekenen jullie het te verwachten pensioen (voorbeeldpensioen) op mijn UPO?
Heb je een kapitaalovereenkomst, (flexibele) premieovereenkomst of een premie-uitkeringsovereenkomst? Bij de berekening van het voorbeeldpensioen gebruiken we de voorgeschreven rendementen en de rentestanden van De Nederlandsche Bank (DNB). Daarnaast zijn de voorbeeldberekeningen gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
- Je koopt op de pensioendatum een ouderdomspensioen voor jezelf en een partnerpensioen voor je partner. We gaan ervan uit dat de hoogte van het partnerpensioen 70% van jouw verwachte pensioenuitkering is. Op je pensioendatum kun je er ook voor kiezen om een lager of geen partnerpensioen te kopen.
- Bij het bepalen van de hoogte van je verwachte ouderdomspensioen houden we rekening met de manier waarop je belegt. Op dit moment bouwt het beleggingsrisico af naar een vaste of een variabele pensioenuitkering. Op je pensioendatum kun je een andere keuze maken.
- Voor het bepalen van de hoogte van de pensioenen gaan we uit van jouw geboortedatum en geslacht. En als je partner bekend is, rekenen we ook met de geboortedatum en het geslacht van je partner. Als je partner niet bekend is, gaan we ervan uit dat een partner 2 jaar ouder is. Op de pensioendatum rekenen we met de exacte gegevens van je partner.
Groeit mijn pensioen mee met de inflatie?
Inflatie geeft de stijging van de prijzen weer. Als de prijzen dit jaar 2% hoger zijn dan vorig jaar, dan is de inflatie 2%. Door inflatie kan je straks met hetzelfde pensioen minder kopen. De koopkracht van het pensioen neemt dan af.
Om de gevolgen van de inflatie tegen te gaan, proberen sommige werkgevers de pensioenen elk jaar te verhogen. Bijvoorbeeld met de stijging van de salarissen. Het verhogen van pensioenen noemen we ook wel toeslagverlening of indexatie.
Ik heb een UPO gekregen voor een klein pensioen. Kan ik dit pensioen afkopen?
Afkoop van je kleine pensioen is bij ons alleen mogelijk als je met pensioen gaat. Ongeveer zes maanden voor je met pensioen gaat ontvang je hierover informatie van ons. Een klein pensioen is een pensioen dat minder dan € 613,52 bruto per jaar uitkeert (dit is de afkoopgrens in 2025). Heb je bij ons een Comfort Pensioen? Dan is afkoop van je kleine pensioen niet mogelijk. Heb je een klein pensioen en ga je pensioen opbouwen in een nieuwe pensioenregeling bij een nieuwe werkgever? Dan dragen we de waarde uit je polis automatisch over naar je nieuwe pensioenuitvoerder.
Hoe werkt afkoop van je kleine pensioen?
Als je bijna met pensioen gaat en in aanmerking komt voor afkoop, krijg je 6 maanden voor de pensioendatum een brief. Daarin informeren we je over de mogelijkheid van afkoop. Soms heb je ook nog andere keuzes. In de brief lees je welke keuzes je hebt en hoe je die keuzes aan ons doorgeeft.
Wat is de factor A?
De factor A geeft aan hoeveel je pensioen in een bepaald jaar is toegenomen. Dit heet pensioenaangroei. Let op: bouw je (ook) pensioen op volgende de nieuwe pensioenregels (Wet toekomst pensioenen)? Dan is de Factor A vervangen door 'jaarruimte' (lees hieronder meer).
Wat is de jaarruimte?
Jaarruimte is het maximale bedrag dat je jaarlijks met belastingvoordeel mag gebruiken voor extra pensioenopbouw. Dit bedrag mag je aftrekken van je belastbaar inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Goed om te weten: jaarruimte ontstaat alléén als je een pensioentekort hebt. Heb je geen pensioentekort? Dan heb je dus ook geen jaarruimte.
Wat is het verschil tussen de factor A en de jaarruimte?
De factor A wordt berekend voor pensioenregelingen die onder de Pensioenwet (PW) vallen. De jaarruimte wordt berekend voor netto pensioenregelingen en voor pensioen dat valt onder de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Beide termen staan voor je jaarlijkse pensioenaangroei. Er is een verschil in de manier waarop de factor A en de jaarruimte wordt bepaald.
Wanneer heb ik de factor A of jaarruimte nodig?
Met de factor A of jaarruimte kun je berekenen hoeveel fiscale ruimte je hebt om jouw pensioen aan te vullen. Dat kan met lijfrentes en/of banksparen. Klik hier voor het maken van de berekening.
Heb je een factor A én een jaarruimte opgave ontvangen? Dan heb je beide opgaven nodig om te berekenen hoeveel fiscale ruimte je hebt om je pensioen aan te vullen.
Waar vind ik de factor A of jaarruimte?
De factor A of jaarruimte staat op je Uniform pensioenoverzicht (UPO). Je vindt je UPO in mijn.nn.
Ik doe belastingaangifte over 2024. Welke factor A (jaar) heb ik nodig?
Op je UPO 2024, vind je de factor A of jaarruimte 2023. Deze gebruik je als je aangifte doet over het belastingjaar 2024 (in 2025). Je ziet alleen een bedrag bij factor A of jaarruimte staan als je pensioen hebt opgebouwd.
Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA)?
Ben je DGA en valt jouw pensioenverzekering niet onder de werking van de Pensioenwet of de Wet toekomst pensioenen? Dan ontvang je toch een UPO met daarop de factor A of jaarruimte.
Wordt mijn pensioenuitkering hoger als ik mijn pensioenkapitaal naar een andere maatschappij overdraag?
Je kiest zelf bij welke aanbieder je een pensioenuitkering koopt. We noemen dat ‘shoppen’. We weten nu nog niet waar je straks de hoogste pensioenuitkering krijgt. Dat kan namelijk verschillen. Vraag daarom meerdere offertes op als je (bijna) met pensioen gaat. Je kunt dan zelf (of met hulp van een pensioenadviseur) de aanbieder kiezen die het beste bij jouw wensen past.
Over het UPO
Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) geeft je inzicht in de huidige en toekomstige pensioensituatie van jezelf en je nabestaanden. UPO’s zijn allemaal op dezelfde manier opgesteld. Hierdoor kun je pensioenen die bij andere pensioenuitvoerders zijn opgebouwd eenvoudig vergelijken en optellen. Zo krijg je een beeld van je toekomstige pensioeninkomen (van jou en je eventuele partner). Let op: de ingangsdatum en uitkeringsduur kan per pensioen verschillen.
Waar kan ik mijn UPO’s (digitaal) inzien?
Heb je een pensioen bij Nationale-Nederlanden? Dan zijn je UPO’s standaard beschikbaar in de online-omgeving mijn.nn. Op verzoek kun je jouw UPO ook per post ontvangen.
Totaaloverzicht van je pensioenen
Voor een totaaloverzicht van al jouw pensioenen, kun je terecht op Mijnpensioenoverzicht.nl. Hier zie je hoeveel pensioen je bij Nationale-Nederlanden en andere uitvoerders hebt opgebouwd. Ook vind je er informatie over de AOW-uitkering die je straks gaat ontvangen. Gebruik je DigiD om op de website in te loggen.
Wanneer ontvang ik mijn UPO, én wat staat erin?
Niet iedereen ontvangt zijn UPO op hetzelfde moment. Ook kan de informatie verschillen. Kies hieronder de situatie die voor jou geldt.
Dan ontvang je ieder jaar vóór 1 oktober een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). In dit overzicht vind je informatie over:
- Het verwachte pensioen als je was gestopt met werken op 31 december van het voorgaande jaar.
- Het verwachte pensioen als je blijft werken tot je pensioendatum.
- Het pensioen dat jouw partner en/of kinderen ontvangen als je overlijdt.
- Hoe zeker jouw pensioen is. Hier lees je of/hoe jouw pensioen wordt verhoogd. En wat jouw pensioen kan worden als het mee- of tegenzit.
Let op: ben je dit jaar in dienst gekomen? Dan ontvang je jouw eerste UPO volgend jaar vóór 1 oktober.
Dan ontvang je jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) voor gewezen deelnemers. In dit overzicht vind je informatie over:
- De pensioenuitkering die je ontvangt als jouw pensioen ingaat.
- Het pensioen dat jouw partner en/of kinderen ontvangen als je overlijdt.
- Hoe zeker jouw pensioen is. Hier lees je of/hoe jouw pensioen wordt verhoogd.
Wat is een ‘gewezen deelnemer’?
Je bent een gewezen deelnemer als je geen pensioen meer opbouwt in de pensioenregeling.
Dit is het geval als jouw:
- Dienstverband is geëindigd. De pensioenopbouw stopt vanaf de datum van je uitdiensttreding.
- Werkgever de pensioenregeling bij Nationale-Nederlanden heeft beëindigd.
Dan ontvang je jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) voor pensioengerechtigden. In dit overzicht vind je informatie over:
- De pensioenuitkering die je op dit moment ontvangt. Dit kan een ouderdomspensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen zijn, maar ook een ingegaan partnerpensioen of wezenpensioen.
- De pensioenuitkering die jouw partner en/of kinderen ontvangen als je overlijdt. Dit is het partnerpensioen en/of wezenpensioen dat nog niet is ingegaan.
- Hoe zeker jouw pensioen is. Hier lees je of/hoe jouw pensioen wordt verhoogd. En wat jouw pensioen kan worden als het mee of tegenzit. Voor meer informatie hierover kun je kijken op nn.nl/pensioen-vooruitblik
Je kunt je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ook downloaden vanaf mijn.nn, je persoonlijke online omgeving bij Nationale-Nederlanden.
Heb je één van de onderstaande inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden? Dan ontvang je jaarlijks vóór 1 oktober een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). In jouw UPO staat wat er voor je verzekerd is als je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt.
Let op: ben je dit jaar in dienst gekomen? Dan ontvang je jouw eerste UPO volgend jaar vóór 1 oktober.
Dan ontvang je eens in de vijf jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) voor ex-partners. In dit overzicht vind je informatie over:
- Het partnerpensioen dat je ontvangt als jouw ex-partner overlijdt. Dit wordt ook wel ‘bijzonder partnerpensioen’ genoemd.
- Hoe zeker jouw pensioen is. Hier lees je hoe/of jouw pensioen wordt verhoogd. En wat jouw pensioen kan worden als het mee of tegenzit. Voor meer informatie hierover kun je kijken op nn.nl/pensioen-vooruitblik.
Contact bij onjuiste gegevens of inhoudelijke vragen
Ontvang je wel een Uniform Pensioenoverzicht (UPO), maar ligt het beheer van uw pensioenfonds niet bij ons? Of heeft je werkgever geen pensioen bij ons verzekerd? Dan kan het zijn dat jouw gegevens bij ons niet (meer) kloppen.
Neem contact met ons op via het Contactformulier Pensioen. Je kunt dan ook met ons chatten.
Wil je liever bellen? Dat kan op telefoonnummer 088 663 6000, op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.
Service en Contact
We kunnen je op verschillende manieren helpen.
Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.