Inzicht in je verzekeringen

We hebben ze allemaal: verzekeringen. Het is verstandig om je verzekeringen regelmatig onder de loep te nemen. Zo behoud je overzicht en controleer je of je verzekeringen nog passend zijn. Heb je al je verzekeringen nog nodig of kan je je ergens anders goedkoper verzekeren? Of heb je verschillende verzekeringen die hetzelfde dekken? Dan ben je (deels) oververzekerd en dat is natuurlijk zonde!

Weten welke verzekeringen je hebt, wat ze kosten en welke dekkingen je hebt, is enorm handig om inzichtelijk te hebben. Het inzicht zorgt ervoor dat je weet waar je wel en niet voor verzekerd bent. Zo kan je hierin goede keuzes maken. Wat verzeker je wel en wat verzeker je niet? Dat zijn goede vragen die jij zelf of met de hulp van een onafhankelijk adviseur kan beantwoorden. Met een betaalrekening die je inzicht geeft, kan je meteen zien hoeveel geld je elke maand uitgeeft aan al je verzekeringen. Dat klinkt handig toch?

Wat betaal je gemiddeld per maand aan verzekeringen?

Inzicht is cruciaal om goede beslissingen te nemen over je huidige verzekeringen. Hoe krijg je een mooi overzicht van de verzekeringen die je hebt?

  • Stap 1: Pak je app van je betaalrekening erbij.  
  • Stap 2: Schrijf al je verzekeringen en de premie per maand op. Dit kan je natuurlijk net zo makkelijk digitaal als op papier doen. Wat jij handig vindt! 
  • Stap 3: Tel het bedrag van al je verzekeringen je bij elkaar op. Is het meer of minder dan je had verwacht?

Later lees je meer over hoe je dit kan gebruiken om te besparen op je verzekeringen. Heb je de smaak te pakken en wil je inzicht in al je uitgaven? Ga aan de slag met het bijhouden van je uitgaven. We hebben het nu over besparen op verzekeringen, maar misschien kan je op meer dingen een mooie besparing doen! 

Welke verzekeringen heb je echt nodig?

In Nederland zijn enkele verzekeringen verplicht om te hebben. Naast de verplichte verzekeringen zijn er ook een aantal verzekeringen die absoluut handig zijn om te hebben. Hieronder enkele verzekeringen op een rijtje.

Zorgverzekering

Als je 18 jaar of ouder bent, moet je een zorgverzekering hebben. Kinderen tot 18 jaar zijn automatisch verzekerd via hun ouder(s). Zorgverzekeringen kunnen soms via je werkgever worden afgesloten. In dat geval hebben we het over een collectieve zorgverzekering. Soms krijg je ook korting op de aanvullende collectieve zorgverzekering. Dat kan een leuke collectiviteitskorting via je werkgever opleveren. Dat is het uitzoeken zeker waard!

Daarnaast heb je het ene jaar een uitgebreidere verzekering nodig dan het andere jaar. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende dekking wanneer je een kindje verwacht. De kosten voor een medische bevalling en kraamhulp kunnen daarmee (deels) worden verzekerd. Of wanneer je weer fanatiek bent gaan voetballen, kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie behandelingen dat jaar een goede keuze voor je zijn.

Autoverzekering

Als je een auto, motor, bromfiets of ander motorvoertuig hebt, ben je in Nederland verplicht om hiervoor een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met deze verzekering dek je eventuele schade die je veroorzaakt bij anderen met je voertuig. Bij een autoverzekering is het goed om te bedenken of je naast deze wettelijke aansprakelijkheid je auto ook uitgebreider wil verzekeren. Bij het kopen van een (nieuwe) auto met een hoge aanschafwaarde kan het zijn dat je deze allrisk wilt verzekeren. Daarnaast kan het afsluiten van een inzittendenverzekering een overweging zijn bij het afsluiten van je autoverzekering. En wat is je voordeel van je schadevrije jaren?

Opstalverzekering

Bij het kopen van een appartement is de opstalverzekering vaak al geregeld voor het hele gebouw via de VvE. Wanneer je een hypotheek afsluit, verplichten veel banken je om een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering dekt de schade aan spullen die vastzitten in en aan je huis. Denk bijvoorbeeld aan de schade die kan ontstaan door brand of waterschade, maar ook bij inbraak en diefstal kan je de schade vergoed krijgen via de opstalverzekering. Kijk daarvoor naar de polisvoorwaarden van de verzekering. Wil je de spullen die in je huis staan verzekeren? Dat doe je met een inboedelverzekering.

Kortlopende reisverzekering versus doorlopende reisverzekering

Een reisverzekering is niet verplicht. Wanneer je op reis gaat, is het wel handig om er één af te sluiten. Wanneer je in Nederland blijft, is je afweging hierin misschien anders dan wanneer je een reis maakt naar het buitenland. Ook het soort reis dat je maakt kan van invloed zijn. Denk hierbij aan het hogere risico van een wintersport en een wandelvakantie. In het buitenland kunnen medische kosten snel oplopen. Vaak worden de reis- en annuleringsverzekering in één adem genoemd. Bekijk of je deze wil afsluiten en of je de annuleringsverzekering los afsluit. Een annuleringsverzekering is een verzekering die je direct, of in ieder geval binnen 7 dagen na het boeken van je reis, afsluit. Een annuleringsverzekering dekt (een deel van) je kosten wanneer (een deel van) je reis niet doorgaat door een ernstige gebeurtenis. Dat kan een ziekte of overlijden van jezelf of een familielid zijn.

Oververzekerd en dubbel verzekerd

Het is enorm zonde als je oververzekerd of dubbel verzekerd bent. Je betaalt voor iets wat je niet nodig hebt. Zo kan het zijn dat jij en je partner zijn gaan samenwonen, maar wel afzonderlijk jullie verzekeringen hebben gehouden. Jullie hebben bijvoorbeeld allebei een inboedelverzekering. Dan kan één van de twee deze opzeggen.

Het is ook verstandig om na te gaan óf een verzekering nodig is. Interessant is het om te kijken naar de hoogte van de premie en het bedrag wat bij schade of diefstal wordt uitgekeerd. In sommige gevallen is het risico goed zelf te dragen. Dat kan zo zijn bij het verzekeren van je telefoontoestel, maar ook wanneer je een oude auto bezit, kan het verstandig zijn je verzekering regelmatig te bekijken. Het komt voor dat mensen met een oude auto voor een hoger bedrag zijn verzekerd dan hun auto nog waard is. Een relatief kleine schade kan je misschien prima zelf betalen van je spaargeld waardoor een verzekering niet altijd nodig is.

Verzekeringen vergelijken

Het is zinvol om regelmatig verzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. De hoogte van de premie en de dekking die je daarvoor krijgt zijn goed om te bekijken. En heb je de verzekering daadwerkelijk nodig of kan je je telefoon ook zelf vervangen wanneer deze stuk gaat? Soms is het goedkoper wanneer je meer verzekeringen bij één aanbieder afneemt of krijg je een korting als je de premie voor het hele jaar meteen aan het begin van het jaar betaalt. De dekkingen en premies kunnen uiteenlopen. En soms scheelt het een paar euro, maar dat telt snel op en levert een mooie besparing op!

Besparen op je verzekeringen is fijn, maar je wil natuurlijk wel goed verzekerd zijn! Meer tips om te besparen lees je op 'Beter met geld'.

Meer binnen thema

Meer artikelen