Energiezuinig en duurzaam wonen

 • Meer wooncomfort
 • Lagere energielasten
 • Een gezondere leefomgeving
 • Behoud of toename woningwaarde

Je huis verduurzamen, daar doe je goed aan. Duurzaam wonen is goed voor het klimaat, het comfort in huis én voor je portemonnee. Heb je nog geen idee waar te beginnen? Of zoek je nét dat laatste zetje in de goede richting? Wij helpen je ontdekken hoe jij duurzamer kunt wonen. Stap voor stap, richting energieneutraal.

Ik heb nog niet nagedacht over verduurzamen.

Een duurzaam, energiezuinig huis betekent meer wooncomfort en minder energiekosten. Ook om de klimaatdoelen te halen, moeten we allemaal aan de slag. Meer dan ooit is je huis verduurzamen een noodzaak en een financiële kans. Dat is extra voelbaar door de sterk gestegen energieprijzen.

Het energielabel is steeds bepalender voor de (mogelijke) verkoopprijs van je woning. Dat blijkt uit bijvoorbeeld marktonderzoek van Brainbay, uitgevoerd in opdracht van De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM, oktober 2022). Een energiezuinige woning bespaart energie én betekent minder toekomstige kosten voor verduurzaming.

Energiezuinig wonen: 8 bespaartips

Ik ben me nog aan het oriënteren.

Hartstikke goed dat je nadenkt over het verduurzamen van je huis! Verduurzamen hoeft niet in één keer.

Je kunt je stappen grofweg in drie stukken verdelen. Die set van stappen, of niveaus, heet ook wel de Trias Energetica.

 • Beperk je energieverbruik, bijvoorbeeld door goed te isoleren.
 • Gebruik duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie.
 • Gebruik fossiele energiebronnen efficiënt, bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp en lage-temperatuurverwarming (ltv).

Ga je isoleren? Denk dan ook altijd aan goede ventilatie. Zo voorkom je bijvoorbeeld schimmelvorming.

Ben je op zoek naar een nieuw huis? Of staat er een verbouwing op de planning? Denk dan zeker ook aan verduurzamen. Voor energiebesparende maatregelen kun je extra lenen.

In drie stappen een duurzamere woning

Ik weet ongeveer welke maatregelen ik wil nemen.

Van energielabel G tot energielabel A: duurzamer wonen is altijd een goed idee.

 • Je energierekening gaat omlaag, doordat je minder hoeft te stoken.
 • Je woont comfortabel: behaaglijk warm in de winter, prettig koel in de zomer.
 • Je hebt extra hypotheekmogelijkheden door energiebesparende maatregelen toe te passen. Of door een energiezuinige woning te kopen.
 • Je stoot minder CO2 uit. Goed voor het milieu!
 • Je woning is waardevaster of zelfs meer waard.

Benieuwd wat jij kunt doen om je woning te verduurzamen? En wil je graag energie-adviseurs vergelijken? Neem dan bijvoorbeeld een kijkje bij de Federatie van energieconsultants (FedEc). Hier kun je ook energie-experts gespecialiseerd in VvE's zoeken.

Zoveel kost je huis verduurzamen

Ik wil aan de slag, maar wil daar hulp bij.

Je woning verduurzamen is maatwerk. Er zijn veel verschillende diensten beschikbaar. Hier vul je een aantal basisgegevens in. Daaruit volgt een advies. Vaak kun je ook offertes opvragen en zelfs de uitvoering uit handen geven.

Een paar voorbeelden van interessante checks en informatiebronnen zijn:

Ga je offertes opvragen? Benader verschillende bedrijven. Zo kun je de offertes vergelijken. Controleer of een bedrijf lid is van een branchevereniging. Kijk ook of de uitvoerder een geschillenregeling heeft.

Heb je offertes gekregen? Controleer of de materiaalkosten en de kosten voor arbeid apart vermeld staan. Op verbeterjehuis.nl vind je meer tips.

Duurzaamheid bij Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden vindt het belangrijk dat jij fijn, betaalbaar en gezond kunt wonen en leven. Nu en later. Duurzaam wonen dus, in de breedste zin van het woord.

In het Klimaatakkoord hebben ook wij afgesproken om bij te dragen aan de financiering van de energietransitie. Daar horen duurzame financiële oplossingen bij.

Duurzaam en gezond: wij helpen je beter te wonen


Stap voor stap verduurzamen? Blijf op de hoogte

Je huis verduurzamen is steeds belangrijker. Misschien loop jij ook rond met vragen. Schrijf je in voor de e-mailreeks Duurzaam Wonen. Zo blijf jij op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.

 • Handige tips om duurzaam, gezond en betaalbaar te wonen
 • Uitleg van experts over de belangrijkste duurzame innovaties en actualiteit
 • Als eerste op de hoogte van nieuwe tools en duurzame diensten van Nationale-Nederlanden

*Lees hier het privacystatement.

In en om je huis groener leven

Wil je groener leven? En je steentje bijdragen aan een beter milieu en meer biodiversiteit? In en om je huis is er veel mogelijk. Door je tuin duurzamer te maken, bijvoorbeeld.

Zo maak je een duurzame tuin

Onderzoek Duurzaam en Gezond Wonen

Isoleren staat stipt op één als verduurzamingsmaatregel. Maar een kwart van de huiseigenaren houdt hierbij niet bewust rekening met de luchtkwaliteit in huis.

Lees het hele bericht (2022)

Duurzaam verbouwen? Wij denken mee

Met partners als Gezond Binnen leggen we uit hoe jij duurzamer én gezonder kunt wonen. Ook je hypotheekadviseur denkt graag met je mee.

Hypotheekadvies van een adviseur

gezinsuitbreiding

Jouw verandering, onze tips

Je gaat je woning verbouwen, of verhuizen naar je droomhuis. Je krijgt een kind. Of hebt een spannende nieuwe baan. Voor welke verandering je ook staat, onze support heb je.

Ontdek meer tips en informatie