Ga direct naar: inhoud

Bieden op een huis? Niet zonder biedingsstrategie!

19 juli 2016

Dit is jouw droomhuis. Na de eerste bezichtiging weet je het direct. Het huis is echter nog niet van jou: hoogste tijd om een bod uit te brengen! Je hebt gelukkig jouw financiële mogelijkheden onderzocht. Daarom weet je hoeveel je volgens de bank of verzekeraar kan lenen en vervolgens kan bieden op een woning. Zij moeten immers een hypotheek aan jou bieden. Ook is het verstandig om te bieden onder voorbehoud van financiering. Hoe bepaal je nu de hoogte van jouw bod? En waar moet je opletten in het biedingsproces?

Stappenplan

1. Zelf bod uitbrengen of makelaar inschakelen

Zelf een bod op een huis uitbrengen kan. Vaak krijg je van de makelaar van de verkopende partij een biedingsformulier. Dit formulier hoef je alleen in te vullen om een bod uit te brengen. Schakel je een aankoopmakelaar in? Dan helpt hij je met het bepalen van de juiste biedingsstrategie. De makelaar brengt na overleg jouw bod uit. Verder heeft een makelaar kennis van en ervaring met de markt. Houd er wel rekening mee dat je voor het inschakelen van een makelaar courtage betaalt.

2. Onderzoek doen naar het huis en de omgeving

Voor je een bod uitbrengt, doe jij of de makelaar onderzoek naar het huis. Belangrijke vragen die je wilt beantwoorden:

1: Hoe lang staat het huis of appartement al te koop?
2: Is de vraagprijs aangepast sinds de woning te koop staat?
3: Waarom wil de verkoper de woning verkopen?
4: Hoeveel interesse is er in deze woning?

Staat een huis lang te koop, dan heeft dit een reden. De verkoper heeft bijvoorbeeld een te hoge vraagprijs. Het huis heeft een onlogische indeling of de wijk is minder populair. Probeer te achterhalen waar de schoen wringt.

Is de vraagprijs al eens omlaag gegaan? Dan wil de verkoper waarschijnlijk graag van de woning af. Dit geeft de ruimte om te onderhandelen.

Heeft de verkoper een nieuwe woning gekocht of gaan de eigenaren uit elkaar? De kans is groot dat de woning snel verkocht moet worden. Deze informatie helpt je om een bod te bepalen.

Op het moment dat er veel interesse is in een woning, reageert de verkoper waarschijnlijk niet op een laag bod. Je moet dan ook een hoger bod uitbrengen om een reactie van de verkoper uit te lokken. Jij wilt immers dat de verkoper met jou in onderhandeling gaat. Uiteraard breng je alleen een bod uit dat je ook kunt betalen. Bereken daarom je maximale hypotheek.

3. Informatie over de waarde verzamelen

Bij het Kadaster kun je de WOZ-waarde van de woning opvragen. De gemeente schat deze waarde elk jaar. De WOZ-waarde van 2016 is berekend op de peildatum 1 januari 2015. Het is dus niet bekend hoeveel je huis nu waard is.

Misschien nog wel interessanter, bij het Kadaster kun je verkoopprijzen van andere huizen in de straat opvragen. Hebben de buren een gelijksoortig huis verkocht? Dan weet je voor hoeveel dit werd verkocht. De data van het Kadaster gaat tot vijf jaar terug. Ook kun je verkoopprijzen in een bepaald postcodegebied opvragen.

Met verschillende online tools kun je een schatting maken van de waarde van de woning. Verder kun je online meer informatie verzamelen over de prijsontwikkelingen in bepaalde provincies of gebieden. Ook kun je online bij bepaalde partijen een taxatierapport voor de woning opvragen.

4. Prijs bepalen en openingsbod uitbrengen

Met behulp van de verzamelde informatie kun jij of de makelaar een bod bepalen. Houdt je hoofd koel en laat je niet gek maken door druk op de markt of potentiële kopers die je hebt gezien bij de bezichtiging. Ook de verkopend makelaar kan je onder druk zetten, door te zeggen dat er veel interesse is voor de woning en er al meerdere biedingen zijn. Breng een bod uit waar jij achterstaat. Hoeveel ben je bereid maandelijks aan de woning te spenderen? Wat is de woning voor jou eigenlijk waard?

  • Eindbod uitbrengen of onderhandelen

Je kunt in één keer een eindbod uitbrengen. Je gaat dan niet in onderhandeling. De verkopende partij neemt het bod aan of reageert niet (en wijst dit dus af). Zijn er meerdere kapers op de kust? Dan kan een woning via inschrijving worden verkocht. Iedereen krijgt de mogelijkheid om zijn uiterste bod te geven voor een bepaalde datum. Mensen die al eerder een bod hebben gedaan, kunnen hun bod nog eens verhogen of hetzelfde bod neerleggen.

  • Onderhandelen over de prijs van de woning

Een tweede mogelijkheid is een openingsbod doen. Het bod moet interessant genoeg zijn om de verkoper een tegenbod te laten uitbrengen. Ook over de voorwaarden kunnen jullie dan onderhandelen.

Houd er altijd rekening mee dat een verkoper probeert winst te maken met de verkoop, maar niet alleen de prijs is van belang, ook andere voorwaarden spelen mee. Een verkoper die wacht op de oplevering van een nieuw huis kan een voorkeur hebben om in één keer te verhuizen (met het gezin). Als je aangeeft dat de overdracht kan plaatsvinden op een door de verkoper gewenste datum, heeft dit misschien de voorkeur.

Is er drukte op de markt? Houd er dan rekening mee dat de verkoper op elk moment de vraagprijs van de woning kan veranderen.

5. Naast de hoogte, vermeld je onder andere in je bod:

1. Gewenste opleverdatum;
2. Ontbindende voorwaarden (zoals financieringsvoorbehoud of een bouwkeuring);
3. Hoe lang het bod geldig is.

Verder kun je opnemen dat de woning ontruimd, vrij van huur en andere gebruiksrechten (huurbescherming) moet zijn. Ook kun je voorwaarden opnemen over het schoonmaken van het huis of bepaalde ruimtes.

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meer