Ga direct naar inhoud

Op kamers of thuis blijven wonen: Luca en Sara vertellen over hun financiële situatie

Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door de afschaffing van de basisbeurs krijgen studenten minder geld van de overheid. Langer in ‘Hotel Mama’ blijven wonen heeft voordelen: je bespaart geld, er wordt voor je gekookt en je hoeft je eigen was niet te doen. Oost west, thuis best? Toch mis je ook de vrijheid en de gezelligheid van wonen met huisgenoten. Wat is nu fijner: thuis blijven wonen of op kamers gaan?

Wij vroegen het Sara (18) en Luca (24). Sara woont nog thuis, terwijl Luca haar eigen plekje heeft. Welke voor- en nadelen zien zij? En hoe ziet hun financiële situatie eruit?

Bio Luca

Naam: Luca van Til (links op foto)
Leeftijd: 24
Studie: Global Sustainability Science aan Universiteit Utrecht, eerstejaars
Woonplaats: Zeist
Geboorteplaats: Zutphen
Woonsituatie: In een studentenhuis met zeven andere vrouwen
Bijbaan: Momenteel niet

Bio Sara

Naam: Sara Assarrar (rechts op foto)
Leeftijd: 18
Studie: School voor Journalistiek aan Hogeschool Utrecht, tweedejaars
Woonplaats: Amersfoort
Geboorteplaats: Amersfoort
Woonsituatie: Met vader en moeder, twee oudere zussen zijn het huis uit
Bijbaan: Af en toe promotiewerk, of klusjes voor Hogeschool Utrecht, gemiddeld één keer per twee weken

Genoeg redenen om thuis te blijven wonen

“Over drie jaar ben ik 21 en klaar met mijn studie”, vertelt Sara, “tot die tijd blijf ik lekker bij mijn ouders wonen.” De voornaamste reden dat de 18-jarige studente nog thuis woont, is haar leeftijd. “Ik voel me nog een klein vogeltje.” Ook de korte reistijd naar de collegebanken – een klein uurtje met een rechtstreekse bus – en de goede band met haar ouders zijn zwaarwegende argumenten om thuis te blijven wonen.

Beperkte keuze door budget

Luca (24) bleef de eerste jaren van haar studie eveneens thuis wonen, bij haar vader in Zutphen. Ze wist niet zeker of ze de hbo-opleiding, die ze destijds in Nijmegen deed, zou afmaken. En ze had het goed bij haar vader. “Ik hoefde maar één keer per week te koken”, lacht ze. “En af en toe mijn eigen kamer schoon te maken.” Het zelfstandig wonen trok haar wel. Soms werd ze uitgenodigd op hospiteeravonden, maar het bleef lastig een kamer in Nijmegen te vinden. “Ik werkte in de bediening van een restaurant, maar verdiende niet genoeg om € 500,- per maand uit te geven aan een kamer. Dat beperkte me in mijn keuze.”

Uiteindelijk besloot ze toch te stoppen met haar hbo-studie, om samen met haar schoonzus een restaurant te beginnen. “Een drukke tijd”, zo omschrijft Luca de periode, “waarin ik veel geleerd heb.” Als je een eigen zaak hebt, kan een eigen woning niet achterblijven, vond ze. Dus trok ze in bij een goede vriendin. Voor € 470,- had ze de helft van een ruim appartement. Toch zag Luca zichzelf niet in de horeca blijven werken. Vorig jaar begon ze aan een bachelor aan Universiteit Utrecht. De trein van Zutphen naar Utrecht doet er twee uur over, met andere woorden: “niet te doen”.

Spaarrekening openen

Open nu snel en eenvoudig een spaarrekening met variabele rente.

Spaarrekening openen

Dure kamers in Utrecht

Na zeker tien hospiteeravonden, waarop soms wel 35 studenten tegelijkertijd werden uitgenodigd, vond ze via Facebook een kamer in Zeist. Waarom Zeist? Luca: “Ik was gewend aan dat grote en redelijk goedkope appartement in Zutphen. Meer dan € 470,- per maand wilde ik niet betalen. Dan is het lastig zoeken in Utrecht.” Wonen in Zeist is niet alleen goedkoper (nu betaalt Luca € 340,- per maand), ook ruimer en rustiger. En met de bus is het maar 25 minuten naar de universiteit.

Sara beaamt dat kamers in Utrecht heel duur zijn. “Als ik op kamers zou willen, moet ik sowieso een regelmatige baan hebben, of lenen”, vertelt ze. “Door mijn studie heb ik momenteel geen tijd elke week te werken, en ik wil liever niet lenen.” Het idee dat ze geld verschuldigd is, vindt Sara niet fijn. Haar ouders zien ook liever niet dat ze leent. Door thuis te blijven wonen, bespaart ze veel op de huur en boodschappen. Een groot voordeel, vindt de Amersfoortse. “Sommige studenten zijn altijd blut, daar heb ik gelukkig geen last van.”

Sara: Als ik op kamers zou willen, moet ik een regelmatige baan hebben of lenen

Spaarrekening

In tegenstelling tot Sara profiteert Luca nog van het oude stelsel van studiefinanciering. Daarom krijgt ze nu nog € 295,- per maand van de overheid. Dat bedrag mag ze houden als ze binnen tien jaar haar diploma haalt. Hoe ze haar kamer en studie verder financiert? “Ik krijg sinds dit jaar € 200,- per maand van mijn ouders. Eerst waren ze daar tegen, maar nu begrijpen ze ook wel dat ik het druk heb met mijn studie en niet zoveel kan werken.”

Verder gebruikt ze haar spaargeld dat ze heeft opgebouwd in de periode van haar eigen zaak. Lenen doet Luca niet. “Ook al betaal je weinig rente, lenen blijft lenen. Het blijft in je achterhoofd zitten dat je het ooit terug moet betalen. Al moet ik misschien wel wat bijlenen tijdens mijn master, want dan krijg ik geen beurs meer.”

Overzicht van inkomsten en uitgaven

Hoe zou Sara het financieel aanpakken, als ze toch zou besluiten op kamers te gaan? Ze heeft een spaarrekening, die ‘Toekomst’ heet. Verder let ze goed op haar geld. Wat dat betekent? “Ik neem altijd mijn eigen lunch mee naar school en koop weinig nieuwe spullen. En ik bespaar op boeken. Ik hou enorm van lezen, maar ik leen eerder bij de bibliotheek dan dat ik een boek koop.” Ook verkoopt de studente Journalistiek de spullen die ze niet meer gebruikt via een verkoopsite. Dat doet ze al acht jaar lang. “Daar heb ik echt plezier in.”

Ook Luca let goed op haar geld. Maandelijks maakt ze een overzicht van haar inkomsten en uitgaven. “Ik weet van veel producten in welke supermarkt ze het goedkoopst zijn. Ik heb een studentenabonnement op de sportschool en betaal mijn collegegeld en zorgkosten jaarlijks, zodat ik goedkoper uit ben.” Verder is ze elke maand geld kwijt aan een krantenabonnement, Microsoft Word en kleding en cadeaus. Dat laatste wisselt per maand. De grootste uitgavenpost voor beide studentes: uit eten gaan. Allebei zeker één à twee keer per week. Maar, zeggen zowel Sara als Luca: “Op stap gaan doe ik dan weer weinig.”

Voor- en nadelen van thuis wonen

Kostgeld hoeft Sara niet te betalen, want haar ouders zijn blij dat ze nog thuis woont, als laatste kind van het gezin. Dat ze thuiskomt in een vertrouwde omgeving, ziet ze als groot voordeel. “Ik hoef hier niet altijd vrolijk te doen, kan gewoon mezelf zijn. Als je met andere studenten woont, voel je sociale druk om gezellig te zijn.” Andere voordelen: er wordt voor haar gekookt en ze woont in de buurt van haar vriendinnen, die ook bij hun ouders in Amersfoort wonen.

Zijn er ook nadelen aan haar situatie? “Dat je moet verantwoorden wat je doet, en wanneer je thuiskomt. Als je op jezelf woont, kun je mensen thuis uitnodigen wanneer je wilt. Ik moet dat altijd doorgeven.”

Voor- en nadelen van op jezelf wonen

Precies dat vindt Luca zo fijn aan zelfstandig wonen. “Thuis moet je op een bepaalde tijd thuis zijn, eten wat de pot schaft en je ouders appen als je niet mee eet. Nu kan ik gaan en staan waar ik wil.” Het nadeel van uit huis zijn, volgens Luca: “Ik zie mijn familie weinig. Ik kom uit een gezin van zes en ben de enige die niet in Zutphen woont.”

“En ik vind het vervelend dat ik vaak eten overhoud als ik voor mezelf kook. Dat is zonde.” Daar heeft Sara geen last van. Zij kookt eenmaal per week voor haar ouders. Stofzuigen doet ze ook wekelijks. In Luca’s huis hebben ze een schoonmaakrooster: “Dat functioneert goed, om de paar weken heb je een ander klusje.”

Samenwonen met vriend

Mist Sara het niet om met leeftijdsgenoten te wonen? “Absoluut niet. Zo’n studentenhuis met een smalle gang en kleine kamers, dat is niets voor mij. Ik zou de wc en badkamer ook niet met vreemde mensen willen delen.” Ze ziet zichzelf eerder met haar vriend samenwonen, zodra ze klaar is met haar studie.

Dat zou Luca ook wel willen. Voordat ze met haar universitaire studie begon, had ze een spaardoel in gedachte. Ze wilde een huis kopen. Uiteindelijk had ze niet genoeg geld bij elkaar gespaard. Nu is het geen optie. Een appartement dan? “Ja, dat zie ik wel zitten. Maar eerst een baantje vinden. Ik heb zulke lange dagen in de horeca gewerkt, dit jaar was ik er even klaar mee. In de zomer ga ik weer zoeken. Eindelijk weer wat geld sparen.”

Heb jij ook spaardoelen?

Maak eenvoudig spaarpotjes aan via de internetspaarrekening van Nationale-Nederlanden.

Lees meer over doelsparen

Plannen om op jezelf te gaan wonen?

Wil je ook graag het huis uit, maar weet je niet hoe je dat moet betalen? Het is verstandig alvast te sparen voor het moment dat je echt op eigen benen komt te staan. Lees hoe je gemakkelijk geld kunt sparen.

Wil je juist meer weten over de verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten als je op jezelf gaat wonen? We hebben alle verzekeringen voor je op een rij gezet. Daarnaast rekenden we voor je uit hoeveel het ongeveer kost om op jezelf te wonen. Vink onze ‘checklist voor relaxed verhuizen naar een studentenhuis’ vast af om helemaal voorbereid te zijn.


Wil je meer weten?