Ga direct naar inhoud

Wat kost op jezelf wonen? Een overzicht voor jou

De deur uit, studeren in een andere stad. Op kamers gaan, nieuwe vrienden maken. Eindelijk zelf bepalen wat je ‘s avonds eet. Chillen in de stad en thuiskomen wanneer jij wil. Geen gezeur van ouders over rondslingerende spullen. Op jezelf gaan wonen is een grote verandering in je leven. Je krijgt vrijheid en nieuwe verantwoordelijkheden. Wat gaat het allemaal kosten? Wij geven je de support waarmee je op eigen benen kunt staan.

Wat minder leuk is: er komen flink wat kosten bij kijken. Niet alleen ben je maandelijks een vast bedrag kwijt aan huur, ook krijg je te maken met verzekeringen, energiekosten en boodschappen. Waar moet je allemaal aan denken als je op jezelf gaat wonen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Algemene kosten

Huur

Je huurprijs hangt af van de stad waarin je gaat wonen: Amsterdam is flink wat duurder dan Enschede. Ook de wijk waarin je woont (in het centrum of daarbuiten) speelt een rol. En het type woning: een kamer huren in een grootschalig studentencomplex is vaak goedkoper dan bij een particulier. In 2021 deed het Nibud onderzoek naar uitgaven van studenten. Daaruit bleek dat studenten per maand gemiddeld € 426,- aan huur betalen. Vaak is gas, water, elektriciteit en internet in die prijs inbegrepen.

Denk aan een inboedelverzekering als je op jezelf gaat wonen

Verzekeringen

Vanaf je achttiende ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. De hoogte van de maandelijkse premie ligt volgens het Nibud voor uitwonende jongeren gemiddeld rond de € 115,-. Goed nieuws: meestal heb je recht op zorgtoeslag. Uit een tabel van de Belastingdienst blijkt dat je in 2024 met een inkomen onder de € 26.500,- maandelijks € 123,- zorgtoeslag ontvangt (als je geen toeslagpartner hebt). Dat moet je wel zelf aanvragen.

Waar je verder aan moet denken als je op jezelf gaat wonen, is een inboedelverzekering. Die vergoedt je spullen bij brand of diefstal. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is handig. Als je per ongeluk iets kapot maakt of beschadigt van een ander, wordt deze schade vergoed. Voor deze verzekeringen ben je gemiddeld € 14,- per maand kwijt. Overigens hoef je deze niet per se zelf af te sluiten. Vaak kun je tot je 27e meeverzekerd blijven op de verzekeringen van je ouders.

Bekijk hoeveel je maandelijks gaat betalen voor je inboedelverzekering en je aansprakelijkheidsverzekering bij Nationale-Nederlanden.

Boodschappen

Aan eten en drinken geef je als uitwonende student gemiddeld rond de € 173,- per maand uit, zegt het Nibud. Nu is dit een lastige inschatting, want het scheelt nogal of je biologische producten koopt of juist van goedkope pizza’s houdt. Eet je vaak met huisgenoten, dan kun je de kosten delen.

Boodschappen bestaan niet alleen uit eten en drinken. Ook spullen als tandpasta, shampoo, gel, make-up, wasmiddel en schoonmaakspullen vallen hieronder. Volgens het Nibud geven jongeren gemiddeld € 33,- per maand aan persoonlijke verzorging uit.

Als uitwonende student geef je gemiddeld € 1.041,- per maand uit (Nibud Studentenonderzoek 2021)

Abonnementen

Een mobiele telefoon is onmisbaar. Het hangt ervan af hoeveel MB aan internet je gebruikt en hoe vaak je belt, maar reken op telefoonkosten van € 19,- per maand. Vergeet daarnaast abonnementen op je favoriete streamingdiensten voor films, series en muziek niet. Volgens het Nibud geven jongeren daar gemiddeld € 13,- per maand aan uit.

Vrijetijdsuitgaven en kleding

Als je op jezelf gaat wonen, hang je niet iedere avond op de bank. Een goed feestje of een citytrip op zijn tijd zijn ook belangrijk. Of misschien heb je wel een verre reis op de planning staan. Voor dat laatste is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. Volgens het Nibud kost dat je tussen de € 6,- en € 10,- per maand. En vergeet etentjes buiten de deur niet. Gemiddeld liggen de vrijetijdsuitgaven van jongeren rond de € 124,- per maand, volgens het Nibud. Kleding en schoenen kosten jongeren gemiddeld rond de € 53,-.

Het is gebruikelijk dat de borg die je betaalt voor je huurwoning gelijk staat aan één maand huur

Eenmalige kosten

Borg

Het is gebruikelijk dat de borg die je betaalt voor je huurwoning gelijk staat aan één maand huur (gemiddeld € 426,- Nibud). Dit zijn eenmalige kosten die je terugkrijgt als je de kamer netjes achterlaat.

Inrichting woning

Ga je wonen in een huis met vrienden of andere leeftijdsgenoten? Dan deel je in veel gevallen de kosten van de inrichting van je woonkamer of keuken. Als je geluk hebt, is dit al betaald. Wel kan het zijn dat je laminaat moet overnemen of zelf moet leggen. Ook gordijnen zijn nodig.

Trek je juist in een zelfstandige woning? Dan moet je ook grotere meubels aanschaffen. Gelukkig kan dit goedkoop, als je een kringloopwinkel bezoekt of op zoek gaat naar koopjes. Een paar honderd euro ben je zo kwijt.

Spaarrekening openen

Open nu eenvoudig een spaarrekening met variabele rente.

Spaarrekening openen

Collegegeld

Als je tijdens je studie op jezelf gaat wonen, moet je rekening houden met collegegeld. Vanwege de coronamaatregelen krijg je daar 50% korting op in het studiejaar 2021-2022. Voor een mbo-studie betaal je daarom voor het jaar 2021/2022 € 608,- lesgeld. Dat is € 50,67 per maand. Studeren aan de universiteit of het hbo is duurder: € 1.084,- in het studiejaar 2021/2022. Maandelijks is dat € 90,33. Begin je aan je eerste jaar op de hogeschool of universiteit? Dan heb je een meevaller: in je eerste collegejaar betaal je maar de helft van dit bedrag.

Studiekosten

Met het collegegeld ben je er nog niet als student. Ook studieboeken, handleidingen, schriften en ander studiemateriaal moeten gekocht worden. Gemiddeld zijn studenten hier maandelijks zo’n € 49,- aan kwijt, blijkt uit het onderzoek van het Nibud.

Vervoer

Als student heb je recht op een studentenreisproduct. Doe je een mbo 1- of 2-opleiding? Dan kun je door de week óf in het weekend gratis reizen, zo stelt de website van DUO. Doe je mbo 3 of 4, of studeer je aan een hbo of universiteit? Dan is je studentenreisproduct een lening (€ 99,58 per maand). Het goede nieuws: haal je binnen tien jaar je diploma, wordt dit omgezet in een gift. Zo niet, dan moet je het totale bedrag terugbetalen.

Houd ook rekening met kosten waar je van tevoren niet op gerekend had

Wil je meer weten over de verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten als je op jezelf gaat wonen? Bekijk de verzekeringen van Nationale-Nederlanden.

Sparen voor financiële vrijheid

Genoeg spaargeld hebben voor een financieel vrij gevoel. Wil jij dat ook? Bouw dan een buffer op.

Open gratis een spaarrekening


Wil je meer weten?