Stap 4. Pensioen aanvragen

In stap 3 heb je een pensioenplan gemaakt. Nu is het tijd om je pensioen aan te vragen. Daarbij moet je best wat keuzes maken en dingen regelen. We zetten het voor je op een rij.

Hoe vraag ik mijn AOW aan?

Ongeveer 4 maanden voor je AOW-leeftijd krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Met die brief kun je je AOW aanvragen.

Wat moet ik regelen voor het pensioen dat ik via mijn werk heb opgebouwd?

Ongeveer 9 tot 6 maanden voor je pensioenleeftijd krijg je van je pensioenuitvoerder bericht. De pensioenleeftijd is de leeftijd uit je pensioenreglement. Je pensioenleeftijd vind je op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Wil je eerder stoppen met werken? Vraag dit dan zelf aan bij je pensioenuitvoerder.

Keuzes maken

Je pensioenuitvoerder vraagt je om je keuzes te maken. Je moet bijvoorbeeld aangeven vanaf wanneer je je pensioen wilt ontvangen. Welke keuzes je hebt, verschilt per type pensioenregeling. Welke soort pensioen jij hebt, vind je ook op je Uniform Pensioenoverzicht. Je kunt het ook navragen bij je werkgever.

Ik heb een:

Gegarandeerd pensioen (uitkeringsovereenkomst)

Beleggingspensioen (premieovereenkomst of kapitaalovereenkomst)

Heb je verschillende pensioenen opgebouwd bij dezelfde of verschillende pensioenuitvoerders? Dan krijg je voor elk pensioen apart bericht.

Hoe werkt het kopen van een pensioenuitkering?

Heb je een premieovereenkomst of een kapitaalovereenkomst, dan komt het opgebouwde geld vrij als je met pensioen gaat. Je moet daarvan een pensioenuitkering kopen.

Je mag zelf een pensioenuitvoerder kiezen
Je kiest zelf bij welke pensioenuitvoerder je een pensioenuitkering koopt. Dat hoeft niet dezelfde te zijn als waar je je pensioen hebt opgebouwd. Vergelijken kan lonen. De keuzes die je voor je pensioen kunt maken, verschillen per aanbieder. Ook de hoogte van de uitkering verschilt vaak per pensioenaanbieder. Dat komt onder andere door de kosten die aanbieders rekenen. Ook jouw keuzes beïnvloeden de hoogte van de uitkering. Het is slim om verschillende offertes op te vragen. 

Lees meer over de keuzes die je hebt bij het kopen van een pensioenuitkering

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik overlijd?

Naast pensioen voor jezelf, biedt je pensioen vaak ook een partnerpensioen. Als jij overlijdt na je pensioenleeftijd, dan krijgt jouw partner meestal een uitkering vanuit jouw pensioenregeling. Check wat daarover in jouw pensioenregeling is afgesproken en welke keuzes je hebt. Je kunt er namelijk voor kiezen om het partnerpensioen te verhogen of te verlagen. Dat heeft wel gevolgen voor jouw eigen pensioenuitkering.

Ik heb een:

Gegarandeerd pensioen (uitkeringsovereenkomst)

Beleggingspensioen (premieovereenkomst of kapitaalovereenkomst)

Uitrekenen wat je netto pensioen is?

In onze Bruto-Netto AOW-tool kun je berekenen hoeveel pensioen jij krijgt.

Ga naar de berekentool

Hoeveel pensioen krijg ik netto?

Op Mijnpensioenoverzicht.nl vind je je verwachte netto-inkomen uit AOW en je werkgeverspensioen. Dit is een schatting. De hoogte van je pensioen hangt namelijk ook af van de keuzes die je maakt bij het aanvragen.

Eventuele eigen regelingen, eigen vermogen en toeslagen zijn ook vormen van inkomen na je pensioen. Deze vind je niet op Mijnpensioenoverzicht.nl.

Heb je een werkgeverspensioen bij Nationale-Nederlanden? Dan kun je op mijn.nn het effect van verschillende keuzes voor je pensioen bekijken. Ook kun je hier andere inkomstenbronnen toevoegen om een schatting te maken van je netto-inkomen na je pensioen.

Heb je geen werkgeverspensioen bij ons? Dan kun je de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud gebruiken om een inschatting te maken van je netto-inkomen.

Ik heb meerdere pensioenen opgebouwd. Hoe regel ik dat?

Hoe je dit het beste kunt regelen, is afhankelijk van welk soort pensioen dat je hebt opgebouwd.

Eén pensioenuitkering kopen

Heb je meerdere pensioenen opgebouwd waarbij een je op je pensioendatum zelf een pensioenuitkering moet kopen? Bijvoorbeeld via een premieovereenkomst of kapitaalovereenkomst? Dan kun je deze samenvoegen door één pensioenuitkering te kopen. Dit hoeft niet. Een voordeel is dat je zo maar één keer eenmalige kosten betaalt bij het kopen van je pensioenuitkering. Let er wel op dat die pensioenen dan op hetzelfde moment vrij moeten komen. Mogelijk moet je een of meerdere pensioenen vervroegen of uitstellen.

Los van elkaar laten uitkeren

Heb je meerdere gegarandeerde pensioenen? Of een combinatie van een pensioen met een gegarandeerde uitkering en een pensioen waarbij je een pensioenuitkering moet kopen? Samenvoegen kan dan alleen op het moment dat je van baan wisselt. Heb je dat niet gedaan? Dan is samenvoegen niet mogelijk. Je moet dan voor elk pensioen apart keuzes maken. Je krijgt dan ook voor elk pensioen een losse uitkering.

Meerdere lijfrentes

Heb je meerdere lijfrentes opgebouwd? Dan kun je ervoor kiezen om deze samen te voegen door één uitkeringsproduct aan te vragen.  

Bij Nationale-Nederlanden regel je dat eenvoudig tijdens het aanvraagproces van de Aanvullende PensioenUitkering. Vul per lijfrente de verwachte datum is, waarop dit op de nieuwe uitkeringsrekening staat. Het geld van de laatste storting moet wel binnen 12 maanden na de aanvraag op de rekening staan.  


Kan ik mijn pensioen in één keer laten uitkeren?

Heb je een pensioen via je werkgever opgebouwd? Soms kun je dat in één keer laten uitkeren. Dit noemen we ook wel ‘pensioen afkopen'. Pensioen afkopen mag alleen bij zogenoemde 'kleine pensioenen' als die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees of je jouw pensioen kunt afkopen

Mijn lijfrente komt vrij. Wat moet ik regelen?

Als je lijfrenteverzekering of -rekening vrijkomt, heb je drie mogelijkheden: periodiek uitkeren, uitstellen of in één keer uitkeren.

Lees meer over de mogelijkheden bij een vrijkomende lijfrente

Als je kiest voor periodiek uitkeren, gaat dat via een speciale bankspaarrekening.

Lees meer over periodiek uitkeren van je lijfrente

Kan ik mijn lijfrente in één keer laten uitbetalen?

Je kunt een vrijkomende lijfrenteverzekering of –rekening in één keer laten uitbetalen. Je betaalt dan mogelijk wel meer belasting. Je moet dan namelijk in een keer over het hele bedrag inkomstenbelasting moet betalen. Val je met je inkomen in de hoogste belastingschijf? Dan betaal je 49,50% belasting over je afkoopsom.

Vaak houd je meer geld over als je je lijfrente gespreid laat uitbetalen. Je belastbare inkomen is dan lager. Daardoor val je mogelijk in een lagere belastingschijf. Ook zijn de percentages na het bereiken van de AOW-leeftijd lager in de eerste twee belastingschijven.

Ook kan het in één keer uit laten keren van een lijfrente gevolgen hebben voor je toeslagen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Soms betaal je ook nog een boete als je je lijfrente in één keer laat uitbetalen. Deze boete wordt revisierente genoemd. De revisierente loopt op tot 20% over het uitgekeerde bedrag.

Wil je je lijfrenteverzekering bij Nationale-Nederlanden in een keer laten uitkeren? Op deze pagina vind je meer informatie hoe je dat doet.

Wil je je bankspaarrekening laten uitkeren? Geef dit door via dit formulier.

Moet ik revisierente betalen als ik mijn lijfrente wil afkopen?

Soms moet je revisierente betalen als je je lijfrente in een keer laat uitbetalen. Dat is een soort boete van de Belastingdienst. De revisierente is meestal 20% van het uitgekeerde bedrag.

  • Je betaalt geen revisierente bij een kleine lijfrente met een afkoopsom lager dan € 4.547 in 2021.
  • Je hoeft ook geen revisierente te betalen over de afkoop van een oud-regime lijfrente.

Bereken je revisierente

Bij de uitbetaling houdt je bank of verzekeraar inkomstenbelasting direct in. De eventuele revisierente moet je zelf aangeven bij je Belastingaangifte.

Wil je je lijfrenteverzekering bij Nationale-Nederlanden in een keer laten uitkeren? Op deze pagina vind je meer informatie hoe je dat doet.

Wil je je bankspaarrekening laten uitkeren? Geef dit door via dit formulier.