Jaarruimte? Dat zit zo

Wist je dat je met jaarruimte extra pensioen kunt inleggen? En dat dit je zelfs belastingvoordeel kan opleveren? Dat is goed nieuws voor jouw oude dag! In dit artikel vertellen we je meer over jaarruimte. Wat is het precies? Hoe bereken je dit bedrag? En hoe zit het met je reserveringsruimte – nog zo’n term die je misschien weleens tegenkomt?

Wil je later dezelfde leuke dingen blijven doen die je nu doet? Dan is het slim om op tijd aan je pensioen te werken. De kans is namelijk aanwezig dat je nu minder pensioen opbouwt dan je zou willen of nodig hebt. In dat geval heb je een pensioengat, of een pensioentekort. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je vaak van werkgever bent veranderd. Of als je een tijdje als zzp’er hebt gewerkt. Heb je langer dan een jaar in het buitenland gewerkt? Ook dan bestaat de kans dat je te weinig pensioen hebt.

Het goede nieuws: je kunt zelf zorgen voor een aanvulling op het pensioen dat je via je werkgever al opbouwt. Dat kan door zelf extra pensioen op te bouwen. Dat is soms ook nog eens fiscaal voordelig, als je je pensioen aanvult binnen je jaarruimte. Bijvoorbeeld met een bankspaarrekening, zoals Aanvullende PensioenOpbouw van Nationale-Nederlanden.

Wat is jaarruimte?

Heb je inderdaad een pensioentekort? Dan heb je ‘ruimte’ om op een belastingvriendelijke manier aanvullend pensioen op te bouwen. Je mag dit bedrag aftrekken bij je belastingaangifte. Daar geldt wel een maximaal bedrag voor. Dat is je jaarruimte.

Jaarruimte definitie

Jaarruimte is het maximale bedrag dat je jaarlijks met belastingvoordeel mag gebruiken voor extra pensioenopbouw. Dit bedrag mag je aftrekken van je belastbaar inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Goed om te weten: jaarruimte ontstaan alléén als je een pensioentekort hebt. Heb je geen pensioentekort? Dan heb je dus ook geen jaarruimte.

Waarom is het belangrijk dat ik mijn jaarruimte weet?

Je kunt er zelf voor kiezen of je je jaarruimte benut of niet. Maar het is wel voordelig om je jaarruimte te gebruiken, als je een pensioengat hebt. Je bouwt zo namelijk op een belastingvriendelijke manier pensioen op.

Hoe werkt het belastingvoordeel dat ik krijg met mijn jaarruimte?

Dit werkt als volgt: stel dat je inderdaad kiest voor een bankspaarrekening. Dat is een gebruikelijke manier om extra pensioen op te bouwen met mogelijk belastingvoordeel. Dan mag je de stortingen op deze rekening in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken van je belastbare inkomen in box 1. De hoogte van de inleg wordt bepaald door je jaarruimte. Dat gedeelte is dus fiscaal aftrekbaar. Zo betaal je minder inkomstenbelasting. Bovendien betaal je over het saldo op je bankspaarrekening geen vermogensbelasting in box 3.

Heb je je jaarruimtes de afgelopen tien jaar niet benut? Dan kan dat alsnog.

Ga je met pensioen? Dan laat je je opgebouwde geld op vaste momenten uitkeren. Op die uitkeringen wordt loonheffing ingehouden. Vanaf dat moment betaal je wél belasting over je uitkeringen. Maar dan val je meestal in een lager belastingtarief.

Hoe groot is mijn jaarruimte?

De hoogte van je jaarruimte is ieder jaar anders. Je jaarruimte in een bepaald jaar hangt af van je situatie het jaar ervoor. Je financiële situatie in 2023 bepaalt dus hoe hoog je jaarruimte in 2024 is. We leggen hieronder uit hoe je je jaarruimte gemakkelijk berekent. Let op: ga je over je jaarruimte heen? Dan heb je over dat deel geen belastingvoordeel. Het maximumbedrag aan jaarruimte dat voor iedereen geldt, is in 2024 ruim € 36.000,-.

Wat heb ik nodig om mijn jaarruimte te berekenen?

Om je jaarruimte te berekenen, heb je een aantal gegevens nodig:

  • Je belastingaangifte van het vorige jaar.
  • Je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van het vorige jaar. Die krijg je ieder jaar van je pensioenuitvoerder. Hierop vind je je factor A (zie hieronder). Bouw je pensioen op bij Nationale-Nederlanden? Dan vind je je UPO via mijn.nn.
  • Ben je zzp’er of ondernemer? Dan heb je ook je jaarrekening nodig.

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Al je gegevens verzameld? Gebruik dan onze rekenhulp jaarruimte berekenen. Daarmee bereken je hoeveel jaarruimte je hebt. En hoeveel je dus maximaal mag aftrekken bij je belastingaangifte.

Let op: deze berekening is een schatting. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.

Jaarruimte berekenen

Bereken hoeveel jaarruimte je hebt en hoeveel je maximaal mag aftrekken in je belastingaangifte.

Bereken je jaarruimte

Wat is mijn factor A?

Je factor A is het bedrag dat je in een bepaald jaar bij je werkgever hebt opgebouwd aan pensioen. Dat noemen we ook wel je ‘pensioenaangroei’. Ben je zzp’er of ondernemer? Dan heb je meestal geen factor A.

Je factor A heb je nodig om je jaarruimte te berekenen. Die vind je in het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van je pensioenuitvoerder. Bouw je bij ons aanvullend pensioen op? Dan vind je het bedrag dat je in 2023 hebt ingelegd aan pensioen terug op je jaaropgave.

Wat is mijn reserveringsruimte?

Hoor je nu pas voor het eerst over de term ‘jaarruimte’? En heb je deze mogelijkheid nog nooit gebruikt? Geen zorgen. Je kunt namelijk alsnog van meerdere jaren je jaarruimte benutten. En dus belastingvriendelijk sparen en/of beleggen voor extra pensioen. Dat kan met je ‘reserveringsruimte’.

Reserveringsruimte definitie

Je reserveringsruimte is je ongebruikte jaarruimte van de afgelopen tien jaar. Dat wordt ook wel ‘inhaalruimte’ genoemd.

Hoe groot is mijn reserveringsruimte?

Dat hangt ervan af hoe groot je jaarruimtes de afgelopen jaren waren. Je reserveringsruimte is de optelsom van die ongebruikte jaarruimtes. Was je jaarruimte de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld ieder jaar € 800,-? Dan is je reserveringsruimte € 8.000,-. Houd er wel rekening mee dat je maximaal € 41.608,- per jaar (2024) aan reserveringsruimte mag storten.

Sinds 2023 krijg je meer jaarruimte en reserveringsruimte

Sinds 1 juli 2023 heb je veel meer jaarruimte en reserveringsruimte dan voorheen. Dat is bepaald in de Wet toekomst pensioenen. Wat is er veranderd?

  • Je jaarruimte is verhoogd van 13,3% naar 30% van het inkomen waarmee je pensioen opbouwt.
  • De maximale jaarruimte is flink gestegen, van € 15.317,- naar € 34.550,- in 2023 en ruim € 36.000,- in 2024.
  • Ook de maximale reserveringsruimte is gestegen: van € 8.065,- naar € 38.000,- in 2023 en € 41.608,- in 2024.
  • Voor de reserveringsruimte mag je tot tien jaar terugrekenen. Dit was zeven jaar.
  • Je mag tot vijf jaar na je AOW premie blijven inleggen. Voor 1 juli 2023 mocht dit maar tot aan je AOW-leeftijd.

Hoe bereken ik mijn reserveringsruimte?

Ook je reserveringsruimte bereken je makkelijk en snel met onze rekenhulp. Je kunt je reserveringsruimte ook berekenen op de site van de Belastingdienst. Pak hiervoor je inkomensgegevens en pensioenopbouw van de afgelopen tien jaar erbij.

Heb je zowel jaarruimte over dit jaar als reserveringsruimte? Gebruik dan eerst je reserveringsruimte. Zo voorkom je dat eerdere niet-gebruikte jaarruimte verloren gaat. Je mag je jaarruimte uit dit jaar én je reserveringsruimte overigens wel tegelijk storten.

Wat doe ik vervolgens met mijn jaarruimte en reserveringsruimte?

Nu je je jaarruimte en reserveringsruimte weet, kun je je aangifte inkomstenbelasting invullen. Bij je aangifte vul je de totale inleg op je bankspaarrekening (of lijfrenterekening) in onder het kopje ‘uitgaven voor lijfrente’. Daar vul je ook de gegevens in om je jaarruimte te bepalen. Daarna zie je de totale aftrek voor je bankspaarrekening en je totale inleg.

Was je totale pensioeninleg in 2023 lager dan € 10.000,-? Dan wordt je inleg automatisch ingevuld in je vooringevulde aangifte. Je hoeft het bedrag van je inleg dan alleen nog even te controleren. Was je inleg hoger dan € 10.000,-? Of ben je ondernemer? Dan moet je dit bedrag wel zelf invullen in je belastingaangifte.

Hulp nodig? Vraag een boekhouder, accountant of onafhankelijk financieel adviseur mee te kijken.

Wanneer moet ik mijn jaarruimte weten?

Je jaarruimte kun je op je bankspaarrekening storten tot en met 31 december van het jaar. Je jaarruimte voor 2024 kun je dus nog tot 31 december 2024 storten. Iedere storting die je daarna doet, telt mee als jaarruimte van 2025.

Om van belastingvoordeel te profiteren, vul je je jaarruimte in op je aangifte inkomstenbelasting. Op je aangiftebrief staat vóór welke datum de aangifte binnen moet zijn bij de Belastingdienst. Vaak is dit 1 mei.

Legde je in 2023 dus een bedrag in op je bankspaarrekening binnen je jaarruimte ? Dan kun je dit bedrag binnenkort bij je belastingaangifte over 2023 aftrekken. Je trekt het bedrag af van je belastbaar inkomen in box 1.

Wat als ik meer stort dan mijn jaarruimte?

Heb je meer pensioen ingelegd dan je mocht aftrekken op basis van je jaarruimte of reserveringsruimte? Dan kan dat nadelen hebben. Dan kun je dat meerdere bedrag namelijk niet aftrekken bij je belastingaangifte. Terwijl je later wél belasting betaalt over de uitkeringen. Je betaalt dan mogelijk dubbel belasting. Bereken dus altijd vóórdat je inlegt op je pensioenrekening hoeveel jaarruimte en reserveringsruimte je hebt.

Nationale-Nederlanden kan een te grote inleg niet zomaar terugstorten. Je pensioenrekening is namelijk een geblokkeerde rekening. Dat houdt in dat je alleen geld mag opnemen als de Belastingdienst toestemming geeft. Gelukkig kun je een vergissing binnen vijf jaar herstellen. Hoe je dat doet, lees je in het artikel Een vergissing gemaakt bij je lijfrente-aftrek. Wat nu?

Is jaarruimte alleen voor mensen in loondienst?

Nee. Ook zzp’ers en ondernemers met personeel kunnen hun jaarruimte gebruiken. Juist voor hen is het verstandig om extra pensioen op te bouwen. Dat doen ze namelijk niet automatisch bij een werkgever. Dus moeten ze er zelf voor zorgen. Lees meer in onze blog Hoe bouw je pensioen op als zzp’er?.

Zo bouw je extra pensioen op

Wil je extra premie inleggen voor je pensioen? Dat kan vaak via de pensioenregeling van je werkgever. Vraag je werkgever wat de mogelijkheden zijn. Heb je bij ons een pensioenregeling?

Log dan in op mijn.nn