Ga direct naar inhoud

Zonnepanelen opstalverzekering

Zonnepanelen worden steeds populairder. Wil je jouw zonnepanelen verzekeren? Dan kom je al snel uit bij de opstalverzekering. Bij deze woonverzekering is schade aan zonnepanelen vaak standaard meeverzekerd. Hoe zit dat precies?

Onder welke verzekering vallen zonnepanelen?

Vaak zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd bij een woonverzekering, zoals je opstalverzekering. Met een opstalverzekering verzeker je tegen schade aan zaken die vastzitten aan je huis. Zoals de zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd.

Heb je een huurwoning of een appartement met VvE? Dan zit het net iets anders:

  • Bij een huurwoning vallen zonnepanelen onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering. Tenminste, als jij of een vorige bewoner de zonnepanelen heeft laten plaatsen. Heeft de verhuurder zelf de zonnepanelen geplaatst? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het afregelen van eventuele schade aan de zonnepanelen.
  • Woon je in een appartement met een VvE? Dan heeft de VvE een opstalverzekering afgesloten. Zonnepanelen die gezamenlijk door bewoners worden geplaatst, zijn verzekerd via de VvE. Wil je zelf zonnepanelen plaatsen? Dan kun je je zonnepanelen verzekeren via een inboedelverzekering met aanvullende dekking.
Waar staat KwH voor?

Elektriciteitsverbruik wordt aangegeven in kWh. Eén kWh is 1.000 Watt, een uur lang. ‘kW’ staat voor kilowatt . De ‘h’ staat voor het Engelse woord ‘hour’. Op je energierekening staat hoeveel kWh je verbruikt. Weet je hoeveel KwH jij elk jaar gebruikt? Dan kun je ook uitrekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt.

Zonnepanelen verzekeren inboedel of opstal?

Kies je voor een inboedelverzekering of opstalverzekering? Die keuze hangt dus onder andere af of je een huis huurt of niet. Maar het ligt ook aan hoe en waar de zonnepanelen zijn gemonteerd.

  • Plat of schuin dak: Op platte daken liggen de zonnepanelen vaak 'los'. Zonnepanelen worden met stellages op het dak gezet. Schade is dan soms niet standaard gedekt bij een opstalverzekering.
  • Dak of tuin: Zonnepanelen in de tuin zijn soms niet gedekt met de opstalverzekering.
  • Los of 'aard-en-nagelvast': Opstalverzekeringen maken verschil tussen zonnepanelen die zijn vastgeklikt en vastgeschroefd ('aard-en-nagelvast'). Let hier dus op bij het zoeken naar de juiste opstalverzekering voor jou.

Verzekert jouw opstalverzekering geen zonnepanelen? Onderzoek dan of je inboedelverzekering dit wel doet.

Duurzaam verzekeren?

Bij Nationale-Nederlanden kan dat.

  • Duurzaam Herstel Netwerk
  • Premie verantwoord belegd
  • Duurzame installaties meeverzekerd

Ontdek meer

Zonnepanelen in de tuin verzekeren

Zonnepanelen in de tuin kun je ook verzekeren. Bij sommige opstalverzekeringen zijn je zonnepanelen in de tuin meeverzekerd. Bij andere weer niet. Even goed uitzoeken dus!

Losse verzekering zonnepanelen

De opstalverzekering en inboedelverzekering dekken niet alle schade aan zonnepanelen. Het is verstandig je hierin te verdiepen. Met een opstalverzekering verzeker je je tegen schade door storm, hagel, brand, bliksem en diefstal. Maar er zijn ook voorwaarden en je hebt vaak een eigen risico. Vind je de dekking van de inboedel- of opstalverzekering niet goed genoeg? Dan kun je als alternatief kiezen voor een aparte verzekering voor zonnepanelen. Deze verzekering is vaak duurder, maar dekt wel meer schade.

Het aantal zonnepanelen dat je ziet is een indicatie. Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren. Zo ligt de daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen aan het type zonnepaneel dat je kiest (in deze berekening gebruiken we een zonnepaneel van 300 Wp). Ook bepalen de ligging en het type dak de daadwerkelijke opbrengst per zonnepaneel.

Zonnepanelen verzekering afsluiten?

Heb je nog geen verzekering voor je zonnepanelen? Bij de opstalverzekering van Nationale-Nederlanden verzeker je standaard jouw zonnepanelen mee. Deze verzekering vergoedt schade aan zonnepanelen die plotseling en onverwacht ontstaat. Door bijvoorbeeld brand, bliksem, storm, neerslag, (riool)water en (poging tot) inbraak. Je verzekert je niet voor schade door verkeerde installatie, zogenoemde “microcracks” en kosten voor onderhoud.

Ontdek de opstalverzekering van Nationale-Nederlanden

Zonnepanelen melden bij opstalverzekering

Hebben zonnepanelen invloed op de opstalverzekering? Ja. Meld je nieuwe zonnepanelen bij de verzekeraar van je woonverzekering. Soms moet je de herbouwwaarde van je huis verhogen. Want de zonnepanelen zorgen ervoor dat de waarde van je huis stijgt.

Zonnepanelen financieren?

Liggen er nog geen panelen op je dak? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van je zonnepanelen.

Ontdek meer


Wil je meer weten?

Verduurzamen woning

Goed voor het milieu, je wooncomfort en je energieverbruik. In en om je huis verduurzamen heeft veel voordelen.

Meer weten over verduurzamen van je woning