Zonnepanelen melden bij verzekering

Heb je zonnepanelen? Zorg ervoor dat je zonnepanelen goed zijn verzekerd. Vaak zijn je zonnepanelen standaard verzekerd bij je opstalverzekering. Soms moet je de zonnepanelen eerst aanmelden bij je verzekeraar om goed verzekerd te zijn. Dat zit zo.

Woonverzekering zonnepanelen verzekeren

Vaak zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd bij je opstalverzekering. Heb je een huurwoning of appartement met VvE? Dan is dit anders geregeld. Vaak regel je dit met een inboedelverzekering (met huurdersbelang als je een woning huurt). In sommige situaties zijn de zonnepanelen door de verhuurder of VvE al goed verzekerd. Hoe dat precies ligt zit leggen we uit in het artikel Zonnepanelen verzekeren.

Moet ik zonnepanelen melden bij mijn verzekeraar?

Dat is een goede en terechte vraag. Soms zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd bij je opstalverzekering. Maar bij sommige verzekeraars ook niet. Bij sommige woonverzekeringen zijn je panelen pas verzekerd als je de zonnepanelen hebt gemeld. Neem dus het zekere voor het onzekere en neem contact op met je verzekeraar.

Hebben zonnepanelen invloed op je verzekering?

Door zonnepanelen te plaatsen, verhoog je de waarde van het huis. Hierdoor stijgt ook de herbouwwaarde van je huis. Je gaat dan vaak extra premie betalen voor je opstalverzekering, omdat de premie afhangt van de waarde van je huis.

Elke verzekeraar bepaalt de herbouwwaarde anders. Het is dus slim om even te informeren hoe jouw verzekeraar dat doet. Zo weet je zeker dat je goed bent verzekerd tegen schade door storm, hagelstenen, brand, bliksem en eventueel diefstal.

Let bij je verzekering ook op het volgende:

  • Zijn de zonnepanelen standaard verzekerd bij de opstalverzekering? Of is het nodig een aparte module of aparte verzekering af te sluiten?
  • Moet je bij de verzekeraar zelf melden dat je zonnepanelen hebt geplaatst?
  • Is het nodig om het verzekerd bedrag aan te passen van je verzekering?

Zonnepanelen financieren?

Liggen er nog geen panelen op je dak? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van je zonnepanelen.

Ontdek meer

Verzekerd bedrag zonnepanelen

Zonnepanelen verzekeren doe je dus via een opstalverzekering. Zonnepanelen kosten veel geld. Bekijk of je verzekering de waarde van je zonnepanelen volledig dekt. Dit noemen we het verzekerd bedrag.

Verzekering aanpassen zonnepanelen

Is het verzekerd bedrag van je opstalverzekering te laag? Dan ben je onderverzekerd. Met een te laag verzekerd bedrag krijg je de schade maar voor een deel vergoed. Je kunt het verzekerd bedrag van je verzekering vaak laten aanpassen. Je betaalt dan wel extra premie. Daarvoor krijg je een betere dekking terug. Als alternatief kun je een aparte verzekering afsluiten voor de zonnepanelen. Let op: deze verzekeringen zijn vaak duurder.

Zonnepanelen verzekering afsluiten?

Heb je nog geen verzekering voor je zonnepanelen? Bij de opstalverzekering van Nationale-Nederlanden verzeker je standaard jouw zonnepanelen mee. Deze verzekering vergoedt schade aan zonnepanelen die plotseling en onverwacht ontstaat. Door bijvoorbeeld brand, bliksem, storm, neerslag, (riool)water en (poging tot) inbraak. Je verzekert je niet voor schade door verkeerde installatie, zogenoemde “microcracks” en kosten voor onderhoud.

Ontdek de opstalverzekering van Nationale-Nederlanden


Wil je meer weten?

Verduurzamen woning

Goed voor het milieu, je wooncomfort en je energieverbruik. In en om je huis verduurzamen heeft veel voordelen.

Meer weten over verduurzamen van je woning