Ga direct naar inhoud

Wat is hypotheekrenteaftrek nou eigenlijk? Mack (8) legt het uit

19 mei 2018

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

De hypotheekrenteaftrek, het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat best mee. Hieronder zullen we het – in navolging van onze achtjarige vriend Mack – zo helder mogelijk uitleggen aan de hand van een simpel rekenvoorbeeld.

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. Daardoor betaal je belasting over een lager inkomen, waardoor het bezitten van een huis heel wat betaalbaarder wordt.

Stel dat je in een jaar € 40.000,- bruto verdient en een huis koopt van € 150.000,- met een hypotheek voor datzelfde bedrag, tegen een rente van 2,3%. Je bruto maandlasten - de aflossing en rente, zijn dan € 577,- per maand. Jaarlijks betaal je € 3.450,- aan hypotheekrente, die je voor de belasting in mindering mag brengen op je inkomen.

Vanwege het woongenot dat je haalt uit het bezitten van je eigen huis, wordt er echter tegelijkertijd ook een bedrag juist bij je inkomen opgeteld: het eigenwoningforfait. Dat bedrag is voor de meeste huizen 0,75% van de WOZ-waarde en komt in dit rekenvoorbeeld dus neer op € 1.125,- per jaar.

Dankzij de hypotheekrenteaftrek wordt je ingehouden inkomstenbelasting nu niet berekend over de volle € 40.000, maar over: € 40.000 - € 3.450 (hypotheekrente) + € 1.125 (eigenwoningforfait) = € 37.675.

Daardoor zijn je maandlasten nu, in plaats van de eerder genoemde € 577,-, gedaald naar € 491,-

Je ziet: door de hypotheekrenteaftrek worden de maandelijkse lasten van een koophuis meteen heel wat lager. Mooi meegenomen!

Let op: deze berekening is voor elke specifieke situatie anders. Het berekende bedrag in dit voorbeeld is voor de nettolasten in jaar 1. Bij een annuïteitenlening (de standaard) stijgen de netto lasten met de jaren. Op de hypotheekpagina van Nationale Nederlanden helpen we je graag verder met meer informatie voor het regelen van je hypotheek.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden

Je situatie wijzigt

Het is mogelijk dat je ooit in een situatie komt waarin je hypotheek ineens een zware last wordt.

Bekijk je mogelijkheden