Ga direct naar inhoud

Wat is hypotheekrenteaftrek nou eigenlijk? Mack (8) legt het uit

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

De hypotheekrenteaftrek, het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat best mee. Hieronder zullen we het – in navolging van onze achtjarige vriend Mack – zo helder mogelijk uitleggen aan de hand van een simpel rekenvoorbeeld.

De hypotheekrenteaftrek, het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat best mee. Hieronder zullen we het – in navolging van onze achtjarige vriend Mack – zo helder mogelijk uitleggen aan de hand van een simpel rekenvoorbeeld.

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. Daardoor betaal je belasting over een lager inkomen, waardoor het bezitten van een huis heel wat betaalbaarder wordt.

Stel dat je in een jaar € 40.000,- bruto verdient en een huis koopt van € 150.000,- met een hypotheek voor datzelfde bedrag, tegen een rente van 2,3%. Je bruto maandlasten - de aflossing en rente, zijn dan € 577,- per maand. Jaarlijks betaal je € 3.450,- aan hypotheekrente, die je voor de belasting in mindering mag brengen op je inkomen.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Vanwege het woongenot dat je haalt uit het bezitten van je eigen huis, wordt er echter tegelijkertijd ook een bedrag juist bij je inkomen opgeteld: het eigenwoningforfait. Dat bedrag is voor de meeste huizen 0,75% van de WOZ-waarde en komt in dit rekenvoorbeeld dus neer op € 1.125,- per jaar.

Dankzij de hypotheekrenteaftrek wordt je ingehouden inkomstenbelasting nu niet berekend over de volle € 40.000, maar over: € 40.000 - € 3.450 (hypotheekrente) + € 1.125 (eigenwoningforfait) = € 37.675.

Daardoor zijn je maandlasten nu, in plaats van de eerder genoemde € 577,-, gedaald naar € 491,-

Je ziet: door de hypotheekrenteaftrek worden de maandelijkse lasten van een koophuis meteen heel wat lager. Mooi meegenomen!

Let op: deze berekening is voor elke specifieke situatie anders. Het berekende bedrag in dit voorbeeld is voor de nettolasten in jaar 1. Bij een annuïteitenlening (de standaard) stijgen de netto lasten met de jaren. Op de pagina Hypotheken helpen we je graag verder met meer informatie voor het regelen van je hypotheek.


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen