Ga direct naar inhoud

Vijf vragen over extra aflossen

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Er is steeds meer aandacht voor het extra aflossen op je hypotheek. Eén op de vijf huiseigenaren overweegt het op dit moment. En van deze groep heeft ruim een kwart al wel eens eerder tussentijds afgelost. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van extra aflossen en in welke situaties kan het kosteloos? In deze rubriek beantwoorden we enkele van deze veelgestelde vragen.

1. Waarom zou ik extra willen aflossen op mijn hypotheek?

Er zijn verschillende redenen om te overwegen extra af te lossen:

 • U wilt dat het grootste gedeelte van uw hypotheek aan het eind van de looptijd is afbetaald.
 • U wilt lagere maandlasten; door de extra aflossing gaat uw hypotheek omlaag. Een lagere hypotheek betekent dat u minder rente hoeft te betalen en dus lagere maandlasten.
 • Uw hypotheek is op dit moment hoger dan de waarde van uw huis en u wilt geen restschuld overhouden als u het huis verkoopt.
 • U ontvangt op uw spaargeld minder rente, dan u aan hypotheekrente netto betaalt.
 • U wilt de belastingdruk op uw inkomsten in box 3 (inkomsten uit sparen en beleggen) verlagen door een deel van uw hypotheek af te lossen met spaargeld.

2. Wat zijn de nadelen van extra aflossen?

U heeft minder financiële ruimte als u hebt afgelost. Over het afgeloste bedrag heeft u immers geen beschikking meer. Extra aflossen is daarom alleen aan te raden als u een bedrag over hebt en u op korte termijn geen grote uitgave verwacht.

 • U gaat mogelijk meer belasting betalen. Door af te lossen wordt uw hypotheekschuld kleiner en wordt de rente die u betaalt ook lager. Als u minder rente kunt aftrekken, kan het zijn dat uw belastbare inkomen hoger wordt. Hierdoor betaalt u uiteindelijk mogelijk meer inkomstenbelasting.
 • U krijgt mogelijk te maken met een bijleenregeling. Als u uw huis verkoopt kan de opbrengst hoger zijn dan de hypotheek (bedrag waarover u rente mag aftrekken). Dit verschil is de overwaarde. Sluit u binnen een periode van drie jaar een hypotheek of lening af voor uw nieuwe huis, dan mag u de rente aftrekken over de koopprijs van de nieuwe woning, min de overwaarde op de oude woning.
 • Heeft u een BankSpaar Plus Hypotheek of Spaar Hypotheek? Dan kan een extra aflossing (fiscale) gevolgen hebben. Bespreek dit met uw hypotheekadviseur.
 • Extra aflossen is niet altijd kosteloos. Wanneer dit wel het geval is leest u hieronder.

3. In welke situaties kan ik boetevrij extra aflossen?

 • Elk kalenderjaar tot 10% van de oorspronkelijke lening. Dit geldt per leningdeel
 • Als de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt.
 • Als de marktrente hoger is dan de hypotheekrente die u betaalt.
 • Binnen een jaar na het overlijden van een schuldenaar.

4. Wanneer betaal ik kosten?

Elk kalenderjaar kunt u tot maximaal 10% van uw oorspronkelijke lening boetevrij aflossen. Bestaat uw hypotheek uit twee of meerdere leningdelen? Dan geldt dit percentage van 10% voor elk leningdeel.

Bijvoorbeeld: u heeft een hypotheek van € 200.000. Deze hypotheek bestaat uit 2 leningdelen. Het eerste leningdeel bedraagt € 150.000, en het tweede € 50.000. Per leningdeel kunt u dan 10% aflossen. Zo kunt u op het eerste leningdeel € 15.000 en op het tweede € 5.000 boetevrij aflossen.

5. Hoe kan ik eenmalig of maandelijks een bedrag aflossen?

U kunt eenvoudig eenmalig of maandelijks extra aflossen op uw hypotheek.


  Wil je meer weten?

  Mijn woning

  Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

  Tips voor mijn woonsituatie