Ga direct naar inhoud

Verhuizen vanwege lage hypotheekrente; verstandig of niet?

Dit artikel gaat over Een nieuw huis binnen Wonen

Als de hypotheekrente laag is, profiteren kopers van een eerste woning hiervan. Maar hoe zit het als je al een huis, met bijbehorende hypotheek, hebt en de rente die jij betaalt een stuk hoger ligt? Hoe kun je dan profiteren van een lage rentestand?

Hypotheek oversluiten

Een mogelijkheid is het oversluiten van je hypotheek. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af, waarmee je je lopende hypotheek aflost. In veel gevallen krijg je te maken met een boete, omdat je je huidige hypotheek eerder aflost dan afgesproken. Deze optie levert daarom niet voor iedereen financieel voordeel op.

Nieuw huis kopen

Misschien heb je wel eens gedacht aan verhuizen. Dit kan ook een mogelijkheid zijn om te profiteren van de huidige lage rente. Wanneer je je huis verkoopt, dan los je met de opbrengst van de verkoop je hypotheek af. En voor de aankoop van een nieuwe woning sluit je weer een nieuwe hypotheek af met de dan geldende hypotheekrente. Is de hoogte van de hypotheek gelijk aan je vorige hypotheek, dan is de kans groot dat je maandlasten lager worden. Koop je een duurdere woning, dan blijven je maandlasten misschien gelijk door de lagere rente. Houd er wel rekening mee dat verhuizen ook kosten met zich meebrengt.

Kosten verhuizen

Heb je op dit moment een hypotheek met hoge rente en overweeg je om te verhuizen voor lagere maandlasten? Bereken dan goed wat het je oplevert, maar ook wat het gaat kosten. Een nieuw huis kopen brengt ook veel kosten met zich mee, denk aan makelaarskosten, notariskosten, overdrachtsbelasting etc. Waarschijnlijk wil je een nieuw huis ook nog eigen maken, vergeet eventuele verbouwingskosten of de aankoop van nieuw meubilair niet.

Wanneer verhuizen voor hypotheekrentevoordeel?

Verhuizen is een grote stap. Denk er goed over na. Stel jezelf de volgende vragen om te zien of verhuizen voor jou een optie is.

1. Wil ik wel verhuizen?

Woon je nu op een fijne plek? Bedenk dan of de voordelen het waard zijn om te verhuizen. Van verhuizen vanwege alleen financiƫle redenen kun je spijt krijgen. Droomde je al van een groter huis? Een grotere tuin? Of juist een woning die beter bij je huidige levensfase past? Dan kan dit wel eens het juiste moment zijn om de stap te zetten.

2. Levert de verkoop van mijn huis voldoende op?

Staat je huis onder water? Dan levert het waarschijnlijk niet genoeg voordeel op om te gaan verhuizen. Is je huis momenteel even veel of meer waard dan de hoogte van je hypotheek? Dan blijf je in ieder geval niet zitten met een restschuld.

3. Gaat een nieuwe hypotheek mij lagere maandlasten brengen?

Wat voor hypotheekvorm heb je momenteel? Bij een spaarhypotheek levert verhuizen geen lagere lasten op. Wil je verhuizen naar een duurdere woning? Ook dan kan het zijn dat je maandlasten er niet minder op worden. Maar je kunt wel groter wonen voor hetzelfde geld.

4. Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Een lagere hypotheekrente betekent ook een lagere belastingteruggave. Neem dit mee in je berekeningen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Denk ook na over alles wat je moet regelen voor een verhuizing.

Overleg en vraag advies

Twijfel je nog? Reken alles nog eens goed na en overleg met familie en vrienden. Maar vergeet ook niet om professioneel advies te vragen. Wellicht heeft je hypotheekverstrekker nog andere opties. Misschien is je rentevastperiode wel bijna afgelopen of kun je extra aflossen. Maak geen overhaaste beslissing en geniet van je (nieuwe) thuis!

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak


    Wil je meer weten?

    Ik wil verhuizen

    Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriƫntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.

    Goed voorbereid verhuizen