Ga direct naar inhoud

Hoe bereken je kosten koper?

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Heb je een huis op het oog? Dan krijg je bij het kopen van een woning bijna altijd te maken met kosten koper (k.k.). Wat is kosten koper? Kun je deze bijkomende kosten bij het kopen van een huis zelf berekenen? En hoe betaal je de kosten koper? Wij leggen graag uit met welke kosten je als huizenkoper rekening moet houden.

Een huis kopen?

Wil je meer weten over wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis?

Meer over een eerste huis kopen

Meer over een volgend huis kopen

Bereken je maximale hypotheek

Wat is kosten koper?

Kosten koper zijn de bijkomende kosten die om de hoek komen kijken als je een huis gaat kopen. Je herkent kosten koper ook aan de afkorting k.k. Onder kosten koper heb je meestal de volgende 'vaste kosten':

Overdrachtsbelasting

Als je een bestaand huis koopt betaal je 2% overdrachtsbelasting als de woning je hoofdverblijf wordt. Is dat niet het geval, je gaat bijvoorbeeld het huis verhuren? Dan bedraagt de overdrachtsbelasting 8% van de kostprijs van de woning. De overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt voor het verkrijgen van de woning.

Goed om te weten: Als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent, betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting als je een bestaand huis koopt. Dat is de zogeheten startersvrijstelling. De startersvrijstelling geldt alleen voor de woning die je als hoofdverblijf gaat dienen. Dit moet je ook verklaren bij de notaris. Verder moet je ook verklaren dat je niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling. De vrijstelling geldt alleen voor woningen met een waarde van maximaal € 400.000,-.

Notariskosten

Je betaalt de notaris voor het opmaken van de leveringsakte, waarin de overdracht van de woning staat beschreven. En je hebt notariskosten voor de hypotheekakte, waarin de afspraken tussen de koper en de verstrekker van de hypothecaire lening staan.

Tip: wil je weten wat ongeveer de notariskosten zijn? Via de website degoedkoopstenotaris.nl krijg je een idee van de kosten.

Kosten voor inschrijven bij het Kadaster

Dit zijn de kosten die het Kadaster in rekening brengt voor het aanvragen van wijzigingen in het kadastraal register. In dit register staan alle koopwoningen genoteerd, compleet met gegevens over de eigenaar, hypotheek en koopsom.

Daarnaast heb je eventueel ook de volgende bijkomende kosten die je zelf moet betalen:

Makelaarskosten

Gebruik je een aankoopmakelaar? Dan betaal je aan de aankoopmakelaar een percentage van de koopsom voor het aankopen van een woning. Dit noemen ze courtage. Je kunt ook een vaste prijs afspreken.

Kosten voor de hypotheek- of financieel adviseur

Je betaalt je adviseur bemiddelings- en advieskosten. Dit geldt voor de hypotheek en voor eventuele verzekeringen.

Taxatiekosten

Dit zijn de kosten voor het laten taxeren van de woning. Deze taxatie is meestal verplicht door de hypotheekverstrekker. Tip: wil je weten wat ongeveer de taxatiekosten zijn? Via de website taxatietarieven.nl krijg je op basis van de postcode van het huis een idee van de kosten.

Bouwtechnische of opleveringskeuring

Wil je meer duidelijkheid over de bouwtechnische staat en eventuele verborgen gebreken van de woning? Dan kan je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Bij een nieuwbouwwoning noem je dit een opleveringskeuring

Nationale Hypotheekgarantie

Sluit je een hypotheek af met NHG? Dan betaal je 0,7% over het totale hypotheekbedrag. De Nationale Hypotheek Garantie biedt een vangnet als je door omstandigheden niet meer in staat bent om de hypotheeklasten te betalen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat dan namens de Rijksoverheid via NHG garant voor de terugbetaling van je hypotheek.

Kosten koper betalen

De kosten koper kun je niet altijd meefinancieren in je hypotheek, omdat je hypotheek vaak maximaal 100% van de koopsom mag zijn. Kosten koper betaal je dus uit eigen middelen, zoals spaargeld.

Zijn kosten koper aftrekbaar?

Een deel van de 'kosten koper' is fiscaal aftrekbaar (box 1). Dit zijn de kosten die je maakt om een financiering te krijgen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Onder meer de volgende kosten koper zijn aftrekbaar:

  • De kosten die je maakt voor de hypotheekakte, zoals de notariskosten en de kosten voor inschrijven bij het Kadaster. Let op: dit zijn dus niet de kosten voor de leveringsakte.
  • De aanvraagkosten voor NHG.
  • De advies en bemiddelingskosten van de adviseur.
  • De taxatiekosten, voor zover die gemaakt zijn voor het krijgen van de hypotheek.

Lees meer in het artikel kosten die je bij het kopen van een huis mag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting of kijk op de website van de Belastingdienst.

Hoeveel procent is kosten koper?

Als je de kosten koper wilt berekenen, kun je vaak een percentage nemen van de koopsom. Dit is ongeveer 5% tot 6%. Kom je in aanmerking voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting, dan kun je 3% tot 4% rekenen. Deze schatting geldt voor als je een bestaand huis koopt.

Wat betekent huis vrij op naam (v.o.n.)?

Als je een huis ‘vrij op naam’ koopt, zijn dit vaak huizen die nog gebouwd moeten worden. In dit geval heb je geen kosten koper als de overdrachtsbelasting en de kosten voor de overdracht bij de notaris. Huizen zonder kosten koper herken je de afkorting v.o.n. Soms zie je deze afkorting ook bij een bestaande woning. Dan neemt de verkoper een deel van de kosten voor zijn rekening.Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen