Ga direct naar inhoud

Zwangerschapsonderzoek - prenatale screening

Tijdens jouw zwangerschap heb je recht op prenatale screening, zoals een 20-weken echo. Prenatale screening heeft als doel eventuele aandoeningen of complicaties vroeg op te sporen.

Onderdelen van het onderzoek

De screening kan uit een aantal onderdelen bestaan:

Counseling 
Dit is uitleg over prenatale screening door jouw verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Zo kun je een goede beslissing maken voor een van de onderzoeken. Een gesprek na een onderzoek valt ook onder counseling.

Combinatietest 
Met de combinatietest wordt onderzocht of er een verhoogde kans is dat jouw kind Downsyndroom heeft. De test bestaat uit een nekplooimeting en een bloedonderzoek.

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), beter bekend als de 20-weken echo
Dit echoscopisch onderzoek vindt plaats rond de twintigste week van de zwangerschap. Met dit onderzoek kunnen eventuele  lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind worden opgespoord.

Niet-invasieve prenatale test (NIPT)
Komt uit de combinatietest een verhoogde kans op een afwijking, dan kun je kiezen voor vervolgonderzoek. Een voorbeeld is de niet-invasieve prenatale test (NIPT). Jouw bloed wordt onderzocht en getest op Downsyndroom. Andere voorbeelden van onderzoeken zijn de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie.

Wat krijg je vergoed in 2021?

Counseling en de 20-weken echo krijg je vergoed uit jouw basisverzekering. Voor vergoeding van de combinatietest en de NIPT uit de basisverzekering is in 2021 een medische indicatie nodig. Heb je geen medische indicatie? Dan kun je nog steeds de NIPT laten doen. Deze wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar valt onder de subsidieregeling van het ministerie van VWS. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage van € 175,- aan de instantie die de NIPT uitvoert. Je krijgt een NIPT dus alleen vergoed als je hiervoor een medische indicatie had. Krijg je geen vergoeding voor de combinatietest of NIPT uit de basisverzekering? Voor de combinatietest kan het zijn dat in jouw aanvullende verzekering een vergoeding is opgenomen. De aanvullende verzekeringen bieden geen vergoeding van de NIPT.

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering 100%
Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Aanvullende verzekering:
Start De medisch niet noodzakelijke combinatietest: 100%
Extra De medisch niet noodzakelijke combinatietest: 100%
Compleet De medisch niet noodzakelijke combinatietest: 100%
Comfort De medisch niet noodzakelijke combinatietest: 100% *
Top De medisch niet noodzakelijke combinatietest: 100% *
Combi Geen vergoeding

* Let op: Deze verzekering kun je niet meer afsluiten. Heb je deze vergoeding al, dan geldt bovenstaande vergoeding.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

Alleen voor de NIPT heb je een eigen risico. Voor de andere prenatale screenings heb je geen eigen risico.

In 2021 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van jouw zorg betaal je eerst zelf via jouw verplicht eigen risico. Heb je in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoe je het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Jouw basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? 
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. Je betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat je bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet je hoeveel er nog over is van jouw eigen risico? 
In Mijn NN Zorgverzekering regel je online al jouw verzekeringszaken. Daar zie je ook de stand van jouw eigen risico.

Waar kun je terecht?

Je kiest zelf jouw zorgverlener bij jou in de buurt. Je kunt jouw selectie verfijnen op: ziekenhuis.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kies je voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Voordelen voor jou als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat:

  • Wij hebben voor jou afspraken gemaakt over de kwaliteit van de zorg en over de garantie.
  • Je hebt één aanspreekpunt: de eindverantwoordelijke zorgverlener.
  • Je krijgt duidelijke uitleg over de hele behandeling.
  • Aan het einde van de behandeling wordt jouw mening gevraagd. 
    Je kunt jouw selectie verfijnen op: prenatale screening.

Kies je voor een zorgverlener waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde zorgverlener), dan heeft dit geen gevolgen voor wat je vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Zwanger? Zo zorg je dat je zorgverzekering up-to-date is

Met de komst van een kleintje is het goed om je zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen. Want naast het aanschaffen van luiers en het interieur van de babykamer maak je ook extra zorgkosten voor jezelf en je baby. Daarvoor is een goede zorgverzekering natuurlijk wel zo handig. We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij,

Zorg dat je zorgverzekering up-to-date is

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij je helpen?