Ga direct naar: inhoud

Pruik of haarwerk

U heeft recht op een vergoeding voor haarwerk of pruik bij langdurige, gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling. Als het haarwerk of de pruik duurder is dan de maximale vergoeding, moet u de rest zelf betalen. Dit heet een eigen bijdrage.

Klassieke mannelijke kaalheid is geen medische aandoening zoals hier bedoeld. Als deze vorm van kaalhoofdigheid voorkomt bij vrouwen, dan is het wel een medische aandoening. Een pruik of haarwerk komt dan wel voor een (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking.

Wat krijgt u vergoed in 2019?

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering - € 436,-, bij een gecontracteerde leverancier;
- € 436,-, bij een niet-gecontracteerde leverancier
Aanvullende verzekering:
Start Geen vergoeding
Extra € 500,-*
Compleet € 1.000,-*
Comfort € 1.250,-*
Top € 1.500,-*
Zilver Geen vergoeding

* Let op: deze vergoeding geldt voor de eigen bijdrage van alle hulpmiddelen samen. Nationale-Nederlanden vergoedt € 75,- in de aanvullende verzekeringen Extra t/m Top voor hoofdbedekking anders dan een haarwerk.

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Als het haarwerk duurder is dan de wettelijke vergoeding kunt u wel voor extra kosten komen te staan.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2019 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van uw zorg of van uw hulpmiddel betaalt u eerst zelf via uw verplicht eigen risico. Heeft u in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoeft u het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Uw basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Heeft u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? 
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. U betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat u bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet u hoeveel er nog over is van uw eigen risico? 
In Mijn NN Zorgverzekering regelt u online al uw verzekeringszaken. Daar ziet u ook de stand van uw eigen risico.

Waar kunt u terecht?

U kiest zelf uw leverancier bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: haar en pruik. Wilt u de vergoeding uit de aanvullende verzekering gebruiken voor een andere vorm van hoofdbedekking, dan kunt u daarvoor zelf een winkel uitkiezen.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kiest u voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Voordelen voor u:

  • U heeft recht op één haarstuk of andere hoofdbedekking per jaar.
  • De leveranciers van haarwerken en pruiken hebben een diploma van de kappersopleiding;
  • De leveranciers kunnen alle soorten haarwerken leveren in verschillende merken en modellen;
  • U kunt binnen 5 werkdagen bij een leverancier terecht voor een intake gesprek;
  • Confectie haarwerken worden binnen 2 werkdagen na bestelling bij u aangemeten. Maatwerk wordt binnen 12 weken na bestelling bij u aangemeten;
  • U heeft een garantie van 12 maanden op een haarwerk van echt haar of cyberhaar bij dagelijks gebruik.

Kiest u voor een leverancier waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde leverancier), dan heeft dit geen gevolgen voor wat u vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wat u verder moet weten

  • Als u gebruikmaakt van een leverancier waarmee Nationale-Nederlanden afspraken heeft hoeft u geen contact op te nemen met Nationale-Nederlanden. U kunt direct contact opnemen met de leverancier. Daarbij heeft u een voorschrift nodig van de medisch-specialist, waarin staat welke voorziening u nodig heeft.
  • Gaat u naar een leverancier waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft? Dan moet u vooraf toestemming (een akkoordverklaring) aanvragen bij Nationale-Nederlanden.
  • Dit hulpmiddel wordt uw eigendom. Heeft u geen goed hulpmiddel meer? Neem dan contact op met een leverancier waar Nationale-Nederlanden afspraken mee heeft gemaakt. De leverancier beoordeelt dan of u in aanmerking komt voor een nieuw hulpmiddel. Bij dagelijks gebruik gaat een haarwerk of pruik minimaal één jaar mee, als u deze natuurlijk goed verzorgt.
  • Een haarwerkspecialist waarmee Nationale-Nederlanden afspraken heeft gemaakt, brengt de totale kosten van het haarwerk in rekening bij Nationale-Nederlanden. Nationale-Nederlanden brengt het bedrag dat buiten de dekking van de basis- en aanvullende verzekering valt in rekening bij u.

Wat moet u regelen?

Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet u altijd toestemming (een akkoordverklaring) vragen aan Nationale-Nederlanden. U doet dit door de medische diagnose van uw specialist samen met een offerte van de leverancier in te sturen naar:

Nationale-Nederlanden 
t.a.v. Medische Beoordelingen 
postbus 4016 
5004 JA Tilburg

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij u helpen?