Ga direct naar inhoud

Gouden Handdrukkapitaal bij overlijden

Welke mogelijkheden heeft u?

U bent begunstigde van een Gouden Handdrukkapitaal bij overlijden. De verzekeraar heeft u gevraagd om een keuze te maken hoe u het kapitaal wilt laten uitkeren.

Uw keuzes

Periodiek uitkeren

U kunt het Gouden Handdrukkapitaal in termijnen laten uitkeren. Dit kan bij ons of bij een andere bank of verzekeraar. U opent dan een bankspaarrekening of u sluit een nieuwe verzekering af. Bij ons kunt u kiezen voor een bankspaarrekening: de Aanvullende PensioenUitkering. We maken het Gouden Handdrukkapitaal bij overlijden over naar deze rekening. U ontvangt vanaf deze rekening een vaste uitkering per maand, kwartaal of jaar. Er gelden wel voorgeschreven duren. U kunt een Aanvullende PensioenUitkering voor het laten uitkeren van een Gouden Handdrukkapitaal alleen openen via een adviseur of telefonisch.

Aanvullende PensioenUitkering

In één keer laten uitkeren

U kunt uw saldolijfrentekapitaal ook in één keer laten uitkeren (afkoop). U betaalt dan belasting over het verschil tussen het saldolijfrentekapitaal en de totaal betaalde premies of koopsom.

Gouden Handdrukkapitaal bij overlijden in één keer laten uitkeren

Uiterste datum om keuze door te geven

De Belastingdienst geeft u een redelijke beslistermijn. Binnen deze termijn heeft u de ruimte om een keuze te maken. Uw beslistermijn loopt tot 12 maanden na de overlijdensdatum van de verzekerde. Maakt u binnen de bedenktijd geen keuze? Dan moet de begunstigde het vrijgekomen Gouden Handdrukkapitaal opgeven in Box I. Zonder dat hij een uitkering heeft gekregen. Wanneer u na de redelijke beslistermijn het kapitaal alsnog periodiek wilt laten uitkeren, moet u goedkeuring vragen bij de Belastingdienst. Wilt u het kapitaal ineens laten uitkeren? Dat kan alleen als u ons bewijst dat u belasting heeft betaald over de waarde van de uitkering.

Erfbelasting

U hoeft geen erfbelasting te betalen over de een uitkering uit een Gouden Handdrukverzekering. Wel komt de helft van de waarde in mindering op de vrijstelling die geldt tussen partners voor de erfbelasting. Meer informatie over erfbelasting leest u op www.belastingdienst.nl.

Bank- of verzekeringsproduct?

Kiest u voor periodiek uitkeren? U vraagt dan eerst onze bankspaarrekening aan. Ook kunt u een bank- of verzekeringsproduct aanvragen bij een andere bank of verzekeraar. Welk product het beste bij u past hangt af van uw wensen, situatie en het soort lijfrenteproduct. Heeft u daarover vragen? Dan raden we u aan om hierover contact op te nemen met een verzekeringsadviseur.


Uw situatie verandert door een overlijden