Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Sinds 1 januari 2018 hoef je geen overlijdensrisicoverzekering meer te sluiten bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vanaf 1 januari 2020 hoeft ook een lopende overlijdensrisicoverzekering niet meer gekoppeld te blijven aan een NHG-hypotheek. Dat betekent dat de verpanding van je verzekering kan vervallen. Daar moet de geldverstrekker wel akkoord mee gaan. Het is dan niet meer verplicht om de uitkering te gebruiken voor de aflossing van de hypotheeklening.

Dit betekent dat je een aantal mogelijkheden hebt:

 • de verzekering houden
 • de verzekering aanpassen of een nieuwe sluiten
 • de verzekering stopzetten

Wat voor jou verstandig is hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen.

Is een overlijdensrisicoverzekering nog nodig?

Eist jouw hypotheekverstrekker geen overlijdensrisicoverzekering? Dan kan het nog steeds een goed idee zijn om deze te houden. Redt je partner of je gezin het financieel als jij er niet meer bent? Verpand je je overlijdensrisicoverzekering niet aan de hypotheek? Dan krijgen jouw nabestaanden het verzekerd bedrag. Ze kunnen zelf bepalen wat ze met het geld doen.

Waarom kan een overlijdensrisicoverzekering verstandig zijn?

Natuurlijk willen we allemaal oud worden. Maar dit heb je niet altijd in de hand. Wat als jij of jouw partner overlijdt? Moeten de nabestaanden dan dingen laten omdat ze het niet meer kunnen betalen? Kunnen ze blijven wonen waar ze nu wonen? Met een overlijdensrisicoverzekering blijven de nabestaanden financieel verzorgd achter.

Hoe ziet een overlijdensrisicoverzekering eruit?

 • keert uit als de verzekerde voor de einddatum van de verzekering overlijdt
 • de hoogte van het verzekerde bedrag bepaal je zelf
 • je kiest zelf de looptijd
 • je kiest of het verzekerd bedrag tijdens de looptijd gelijk blijft of verandert

De nabestaanden kunnen het geld gebruiken om een wegvallend inkomen op te vangen.

Hoe weet je welk bedrag je moet verzekeren?

Je hebt jouw overlijdensrisicoverzekering misschien al wat langer geleden gesloten. In de tussentijd zijn jouw persoonlijke situatie en wensen misschien ook veranderd. Het is dan verstandig na te gaan of je overlijdensrisicoverzekering nog bij je past.
Een belangrijke vraag is: welk bedrag hebben de nabestaanden nodig? Het inkomen dat wegvalt, moet misschien opgevangen worden. Denk bij het bepalen van het verzekerd bedrag aan het volgende:

 • hoe hoog zijn de vaste lasten? Bijvoorbeeld de huur of hypotheek
 • zijn er nog andere leningen?
 • wat kosten energie, water, telefoon, verzekeringen, auto of studiekosten
 • hoe hoog zijn je variabele lasten? Denk daarbij aan boodschappen, onderhoud aan de woning, kleding, uitgaan en vakanties

Je wil natuurlijk graag dat jouw nabestaanden de rekeningen kunnen blijven betalen. Daarom is het verstandig om na te gaan waaruit het inkomen van jouw nabestaanden dan bestaat. En wat het betekent voor jouw inkomen als jouw partner overlijdt. Hier vind je een overzicht van de mogelijke inkomsten voor nabestaanden:

 • inkomen of uitkering
 • nabestaandenpensioen
 • uitkering levensverzekering
 • Algemene Nabestaande Wet uitkering (ANW)
 • toeslagen en tegemoetkomingen

Voorbeeld:
bij een bruto inkomen van € 40.000,- is een hypotheek van € 165.000,- betaalbaar. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van € 200.000,- Dan kun je ervoor kiezen een bedrag van € 35.000,- te verzekeren. Maar dat hoeft misschien niet als je voldoende spaargeld hebt om dit verschil af te dekken. Natuurlijk kun je een hoger bedrag kiezen voor extra financiële ruimte.

Wat moet ik doen als ik mijn overlijdensrisicoverzekering wil houden, aanpassen of stopzetten?

Houden

Natuurlijk kun je de overlijdensrisicoverzekering houden. De verzekering keert dan het verzekerd bedrag uit aan de begunstigde als de verzekerde overlijdt voor de einddatum. Kies je ervoor de huidige overlijdensrisicoverzekering te houden? Dan hoef je niets te doen.
Let op: de begunstigde kan ook de geldverstrekker zijn. Wie de begunstigde is kun je zien op het polisblad of opvragen bij de verzekeraar.
Is de geldverstrekker de begunstigde? En wil je het geld gebruiken om een deel van uw hypotheek af te lossen? Dan hoef je niets aan te passen.
Is de geldverstrekker de begunstigde? En wil je het geld vrij naar eigen inzicht kunnen besteden? Dan moet je de begunstigde aanpassen. Dit kan via ons. Hier vind je meer informatie over wijzigen begunstiging . De geldverstrekker moet hier wel eerst toestemming voor geven.

Aanpassen of een nieuwe verzekering sluiten

Om een goede keuze te maken is het verstandig je financiële situatie en wensen in kaart te brengen. Laat je daarom goed informeren.
Je kunt de bestaande overlijdensrisicoverzekering via ons of via je eigen verzekeringsadviseur aanpassen.
De afgelopen jaren is de overlijdensrisicoverzekering veranderd en over het algemeen goedkoper geworden. Het kan daardoor zijn dat het voordeliger is om je huidige verzekering op te zeggen. En een nieuwe overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
Er zijn meerdere zaken die van invloed zijn op de premie. De hoogte van de premie hangt onder andere af van de volgende factoren:

 • de leeftijd op het moment van het sluiten van de verzekering
 • de looptijd van de verzekering
 • de hoogte van het bedrag dat je verzekert
 • of het bedrag dat je verzekert tijdens de looptijd gelijk blijft, lager of juist hoger wordt
 • keert de verzekering uit als er één persoon overlijdt of zijn er twee personen verzekerd
 • er kan sprake zijn van een verhoogd risico. Bijvoorbeeld door je gezondheidssituatie, of je wel of niet rookt. Meestal moet je hierover een vragenlijst invullen.

Zeg nooit je oude verzekering op, voordat je de nieuwe verzekering hebt.

Het invullen van een medische vragenlijst of een medische keuring is onderdeel van het aanvraagproces. Blijkt op basis van jouw antwoorden of de keuring dat jij een verhoogd gezondheidsrisico hebt ten opzichte van leeftijdsgenoten? Dan kan het zijn dat we je alleen kunnen verzekeren tegen een hogere premie. Dit gebeurt bij ons gemiddeld bij zes op de honderd aanvragen. In dat geval kan het zijn dat jouw huidige verzekering toch voordeliger is. Zeg dus je oude verzekering pas op als je nieuwe verzekering is afgesloten.

Meer informatie

Stopzetten

Overweeg je jouw overlijdensrisicoverzekering op te zeggen omdat deze niet meer bij jouw persoonlijke situatie past? Je regelt dit via ons of via jouw eigen verzekeringsadviseur.

Meer informatie

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

Vind je het niet prettig om alles zelf uit te zoeken? Wil je zeker weten dat u het goed doet of wil je advies? Neem dan contact op met je adviseur, zoek een onafhankelijk adviseur of adviseur van ons.
Voor vragen over uw lopende overlijdensrisicoverzekering kun je ook contact opnemen met onze klantenservice. Onze medewerkers helpen je graag op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.30 uur.


Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen

Kunnen wij u helpen?

  NN Levensverzekering
  OHRA Overlijdensrisicoverzekering
  RVS Levensverzekering
  RVS Overlijdensrisicoverzekering (afgesloten voor 2017)

 • 088 663 00 00
 • Contactformulier