Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering en zzp

 • Voorkom financiële problemen voor je nabestaanden bij overlijden
 • Vanaf een paar euro per maand
 • Makkelijk online afsluiten
 • Pas hoogte en looptijd aan op jouw situatie

Berekenen en aanvragen

Waarom een overlijdensrisicoverzekering voor jou als zzp'er?

Als zzp’er heb je veel vrijheid. Je draagt daarbij ook voor een groot deel je eigen risico’s. Denk je wel eens na over wat er gebeurt als je overlijdt? De financiële gevolgen kunnen groot zijn voor de nabestaanden. Er valt een volledig inkomen weg. Daarom wil je zorgen voor voldoende financiële middelen voor je partner of gezin. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je hiervoor zorgen.

Verschil tussen loondienst en zzp

Wanneer je in loondienst bent, bouw je in Nederland meestal pensioen op bij je werkgever. Het gaat dan om ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. Ga je uit dienst om verder te gaan als zzp’er? Check dan goed je pensioenregeling. Vaak is het nabestaandenpensioen op risicobasis. Dat betekent dat je hiervoor alleen verzekerd bent als je in dienst bent. Overlijd je nadat je uit dienst bent gegaan? Dan keert het nabestaandenpensioen niet meer uit of krijgen de nabestaanden een lagere uitkering.

Heb je een hypotheek? Dan heb je daarvoor waarschijnlijk een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Wil je ook andere financiële kosten verzekeren naast de kosten van de hypotheek? Dan is het voor zzp’ers verstandig ook daarvoor een overlijdensrisicoverzekering te sluiten.

Waar moet je aan denken als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit?

 • Heb je in loondienst gewerkt? Check dan goed of er nog een nabestaandenpensioen verzekerd is.
 • Heb je een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek afgesloten? Bekijk dan of deze nog naar wens is.
 • Hoe hoog moet de uitkering zijn voor je partner en kinderen om de vaste lasten te betalen? Bekijk welke kosten je wel en niet af wilt dekken. Je bepaalt zelf de hoogte van het verzekerde bedrag.

De voordelen van een overlijdensrisicoverzekering voor een zzp'er

 • Vaste lasten afdekken voor partner en gezin als je komt te overlijden
 • De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf
 • Kies de looptijd die bij je situatie past
 • Ook bij overlijden financiële zekerheid voor je nabestaanden

Bereken je premie

Vraag en antwoord

Wij zijn partners en beiden zzp’er. Hoe sluiten we dan een overlijdensrisicoverzekering af?

Je wilt ervoor zorgen dat als een van jullie overlijdt, de ander altijd de uitkering van de verzekering ontvangt. Dat kan op twee manieren.

Eén verzekering
Je kunt ervoor kiezen om jullie beiden als verzekerden op een verzekering op te nemen. Overlijdt een van jullie? Dan krijgt de ander direct het afgesproken bedrag. We betalen het bedrag in een keer. Daarna stopt de verzekering. De overgebleven persoon is dan niet meer verzekerd. Overlijden jullie tegelijk? Dan keren we maar een keer uit. Dit doen we aan de persoon die jullie hebben aangegeven bij het afsluiten van de verzekering.

Twee verzekeringen
Je kunt ook kiezen voor twee verzekeringen. Bij de ene verzekering ben je verzekeringnemer en is je partner verzekerde. Bij de andere verzekering is dat precies andersom. Overlijdt een van jullie? Dan keren we het afgesproken bedrag uit. De verzekering van de ander loopt gewoon door. Overlijden jullie allebei? Dan keren beide verzekeringen uit. Je kiest hier bijvoorbeeld voor als jullie verschillende bedragen willen verzekeren. De premie is wel hoger.

Moet ik erfbelasting betalen over de uitkering bij overlijden?

Je betaalt over de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering erfbelasting. Er zijn situaties waarin je dit kunt voorkomen.

Meer over erfbelasting bij een overlijdensrisicoverzekering

Wie zijn de verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde?

De verzekerde is de persoon die verzekerd is. Overlijdt deze persoon? Dan keren we uit. De polis staat op naam van de verzekeringnemer. De verzekeringnemer is meestal ook de persoon die de premie betaalt. De verzekerde en de verzekeringnemer kunnen dezelfde persoon zijn, zoals het geval is als je voor je eigen overlijden een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor het geval je partner overlijdt? Dan is je partner de verzekerde en ben je zelf de verzekeringnemer. De persoon die het geld ontvangt is de begunstigde. Dit is bijvoorbeeld je partner of de kinderen. Er kunnen ook meerdere begunstigden zijn.

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering aanpassen als er iets aan onze situatie verandert?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af voor een lange periode. In die periode kan er van alles veranderen. Bijvoorbeeld dat je uit elkaar gaat. Of dat het bedrag dat je nodig hebt lager of hoger wordt. Je kunt dan je verzekering wijzigen. Je kunt het verzekerde bedrag verlagen of verhogen. Daarvoor gelden wel regels. Ook kun je de ORV stopzetten.

Overlijdensrisicoverzekering wijzigen

Waarom is een medische vragenlijst of medische keuring nodig?

Om de hoogte van je premie te kunnen bepalen, hebben we als verzekeraar meer informatie nodig over je gezondheid.

Meer over de medische beoordeling

Bekijk alle veelgestelde vragen over de overlijdensrisicoverzekering

Rekenvoorbeeld

Anna (30) en Joeri (27) wonen samen. Ze hebben twee dochters. Anna en Joeri zijn beiden zzp’er. Hun inkomens zijn ongeveer hetzelfde. Ze hebben gekozen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering van € 150.000,- met een looptijd van 20 jaar en twee verzekerden op een verzekering. Overlijdt een van de twee? Dan keren wij direct de € 150.000,- uit. De ander kan daarmee de woonlasten, boodschappen, studiekosten, vakanties en extra kinderopvang betalen. Ze betalen hiervoor € 7,77 per maand (dit is inclusief niet-rokerskorting).

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

ORV berekenen en aanvragen

Gerelateerde informatie

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand. Met korting als je niet rookt.

De kosten

Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Gezondheidsverklaring

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts.

Over de gezondheidsverklaring