Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering en samenwonen

  • Voorkom financiële problemen bij overlijden partner
  • Vanaf een paar euro per maand
  • Makkelijk online afsluiten
  • Pas hoogte en looptijd aan op jullie situatie

Berekenen en aanvragen

Waarom een overlijdensrisicoverzekering wanneer je gaat samenwonen?

Je gaat samenwonen. Een grote stap! Vanaf nu regelen jullie bepaalde geldzaken samen. Naast de inkomsten deel je ook de kosten met je partner. Werken jullie allebei? Dan ga je uit van het inkomen dat je samen hebt. De totale kosten zijn vaak hoger dan als je alleen woont. Want van twee salarissen kun je deze uitgaven makkelijker opbrengen.

Maar wat als één van de twee komt te overlijden? Misschien heeft de achterblijvende partner recht op een nabestaandenpensioen of ANW-uitkering. Of ontvangt hij of zij de erfenis. Maar wat gebeurt er als voor de partner die achterblijft de financiële lasten aan de hoge kant zijn. Je bent dan misschien ineens van twee salarissen naar één salaris gegaan. Voor de taken die je partner normaal deed, maak je misschien extra onkosten. Je moet bijvoorbeeld betalen voor een huishoudelijke hulp of kinderopvang. De financiële gevolgen hiervan kun je verzekeren met een overlijdensrisicoverzekering.

Hebben jullie samen een hypotheek? Dan heb je daarvoor misschien al een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Of huren jullie een woning en wil je zorgen voor een extra financieel vangnet? Dan kun je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

De voordelen van een overlijdensrisicoverzekering bij samenwonen

  • Keert uit als één van jullie komt te overlijden
  • De hoogte van het verzekerd bedrag bepalen jullie zelf
  • Jullie kiezen zelf de looptijd die bij jullie past
  • Zekerheid bij wegvallen inkomen door overlijden

Vraag nu aan

Vraag en antwoord

Hoe sluit ik een overlijdensrisicoverzekering af voor beide partners?

Je wilt ervoor zorgen dat als één van jullie iets overkomt, de ander altijd de uitkering van de verzekering ontvangt. Dat kan op twee manieren.

Eén verzekering
Je kunt ervoor kiezen om jullie beiden als verzekerden op een verzekering op te nemen. Overlijdt een van jullie? Dan krijgt de ander direct het afgesproken bedrag. We betalen het bedrag in een keer. Daarna stopt de verzekering. De overgebleven persoon is dan niet meer verzekerd. Overlijden jullie tegelijk? Dan keren we maar een keer een bedrag uit. Dit doen we aan de persoon die jullie hebben aangegeven bij het afsluiten van de verzekering.

Twee verzekeringen
Je kunt ook kiezen voor twee verzekeringen. Bij de ene verzekering ben je verzekeringnemer en is je partner verzekerde. Bij de andere verzekering is dat precies andersom. Overlijdt een van jullie, dan wordt het afgesproken bedrag uitgekeerd en blijft de verzekering van de ander doorlopen. Overlijden jullie beiden? Dan keert de verzekering twee keer uit. Deze manier van afsluiten kan een uitkomst zijn als jullie voor verschillende bedragen verzekerd willen zijn. De premie is wel hoger.

Moet ik erfbelasting betalen over de uitkering bij overlijden?

Je betaalt over de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering erfbelasting. Er zijn situaties waarin je dit kunt voorkomen.

Meer over erfbelasting bij een overlijdensrisicoverzekering

Wie zijn de verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde?

De verzekerde is degene na wiens overlijden er wordt uitgekeerd. De polis staat op naam van de verzekeringnemer. De verzekeringnemer is meestal de persoon die de premie betaalt. De verzekerde en de verzekeringnemer kunnen dezelfde persoon zijn, bijvoorbeeld als je voor jezelf een verzekering afsluit.

Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor het geval je partner overlijdt, dan is je partner de verzekerde en ben je zelf de verzekeringnemer. Degene die het geld ontvangt na overlijden is de begunstigde. Dit is bijvoorbeeld je partner of de kinderen. Er kunnen ook meerdere begunstigden zijn.

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering aanpassen als er iets aan onze situatie verandert?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af voor een lange periode. In die periode kan er van alles veranderen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je uit elkaar gaat. Of dat het benodigde bedrag na overlijden lager of hoger wordt. Bij de overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden kun je tussentijds wijzigingen doorvoeren. Je kunt het verzekerde bedrag verlagen of verhogen. Daarvoor gelden wel regels. Ook kun je de verzekering stopzetten.

ORV wijzigen

Waarom is een medische vragenlijst of medische keuring nodig?

Om de hoogte van je premie te kunnen bepalen, hebben we als verzekeraar meer informatie nodig over je gezondheid.

Meer over de medische beoordeling

Bekijk alle veelgestelde vragen over de overlijdensrisicoverzekering

Rekenvoorbeeld

Jari (47) en Yvo (44) gaan samenwonen. Ze zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevingscontract. Jari verdient € 3.000,- per maand en Yvo € 2.500,-. De vaste lasten zijn ten opzichte van alleen wonen gestegen met ongeveer € 500 per maand. Dat is € 6.000,- per jaar, voor zaken als de huur of hypotheek, energie, water en verzekeringen. Ze willen dat de achterblijvende partner in ieder geval 10 jaar deze kosten kan betalen. Er is dus € 60.000,- nodig om de extra kosten voor die periode te betalen. Jari en Yvo besluiten daarom een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten van € 60.000,-. Daarbij kiezen ze voor een gelijkblijvende verzekering met een looptijd van 10 jaar. Per maand betalen ze € 11,86 premie.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

ORV berekenen en aanvragen

Gerelateerde informatie

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand. Met korting als je niet rookt.

De kosten

Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Gezondheidsverklaring

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts.

Over de gezondheidsverklaring