Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering voor je gezin

 • Al vanaf een paar euro per maand, extra korting als je niet rookt
 • Makkelijk online af te sluiten
 • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Waarom een overlijdensrisicoverzekering voor je gezin?

Je kinderen wil je het beste geven. Als ouders werken jullie hard om ze een fijne jeugd en goede start in het leven te geven. Maar wat als een van jullie er door ziekte of een ongeval ineens niet meer is? Je wilt er eigenlijk niet aan denken, maar het is goed om iets geregeld te hebben voor het geval het noodlot toeslaat.

Kan je gezin bijvoorbeeld blijven wonen waar jullie nu wonen als een van jullie overlijdt en daarmee een inkomen wegvalt? Kan je partner alleen de kosten van de opgroeiende kinderen dragen? Is er genoeg geld voor de woonlasten, de kinderopvang, sportclub, studie, vakanties of om bijvoorbeeld extra hulp in te huren?

Rekenvoorbeelden

Rekenvoorbeeld 1

Frans (30) en Lotte (27) hebben twee kinderen van 1 en 3 jaar. Na de geboorte van hun kinderen zijn ze allebei minder gaan werken. Bij de aankoop van hun huis hadden ze al een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, maar met de komst van hun kinderen zijn hun behoeften veranderd.

Daarom hebben ze een tweede overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Ze hebben gekozen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering van € 150.000,- met een looptijd van 20 jaar. Als een van de twee overlijdt, kan de ander daarmee de boodschappen, studiekosten, vakanties en extra kinderopvang betalen. Ze betalen hiervoor € 7,77 per maand (dit is inclusief niet-rokerskorting).


Rekenvoorbeeld 2

Kees (47) en Anja (44) hebben twee kinderen van 17 en 15 jaar en wonen in een koophuis. Bij het afsluiten van hun hypotheek hebben ze al een ORV afgesloten. Mocht een van de twee wegvallen, dan willen ze nog wel de studiekosten van de kinderen kunnen blijven betalen.

Ze verwachten dat de studiekosten per kind uitkomen op € 30.000,-. Daarom besluiten ze om een extra overlijdensrisicoverzekering af te sluiten van € 60.000,-. Daarbij kiezen ze voor een gelijkblijvende dekking met een looptijd van 10 jaar. Per maand betalen ze € 11,86 premie.

Kenmerken van een overlijdensrisicoverzekering

 • Keert uit als je binnen de looptijd overlijdt
 • De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf
 • Je kiest zelf het soort verzekering en de looptijd
 • Is bedoeld om een wegvallend inkomen op te vangen
 • Is niet hetzelfde als een uitvaartverzekering

Bereken je premie

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering aanpassen?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af voor een lange periode. In die jaren kan er van alles veranderen in je gezinssituatie. Dan is het handig als je je overlijdensrisicoverzekering ook kunt aanpassen.

De overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden kun je tussentijds wijzigen. Aanpassingen die je kunt doen in je lopende overlijdensrisicoverzekering zijn:

 • de begunstigde(n) veranderen
 • verlagen of verhogen van het verzekerde bedrag
 • stopzetten

ORV wijzigen

Wie zijn de verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde?

Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt er gesproken over de verzekerde, de verzekeringnemer en de begunstigde. De verzekerde is degene na wiens overlijden er wordt uitgekeerd. De verzekeringnemer is degene die de premie betaalt. De polis staat op naam van de verzekeringnemer. De verzekerde en de verzekeringnemer kunnen dezelfde persoon zijn, bijvoorbeeld als je voor je eigen overlijden een verzekering afsluit. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor het geval je partner overlijdt, dan is je partner de verzekerde en ben je zelf de verzekeringnemer. Degene die het geld ontvangt na overlijden is de begunstigde. Dit is bijvoorbeeld je partner of de kinderen. Er kunnen meerdere begunstigden zijn.  

Op wie sluit ik een ORV af?

Je kunt de verzekering afsluiten voor je eigen overlijden. Of voor het overlijden van iemand anders, zoals je partner. Sluit je de verzekering af voor jezelf en je partner samen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.  

Twee verzekerden op één polis 

Je kunt ervoor kiezen om jullie beiden als verzekerden op één polis op te nemen. Overlijdt een van jullie? Dan krijgt de ander direct het afgesproken bedrag. We betalen het bedrag in een keer. Daarna stopt de verzekering. De overgebleven persoon is dan niet meer verzekerd. Overlijden jullie tegelijkertijd, dan wordt er maar één keer een bedrag uitgekeerd.  

 Twee losse polissen 

Je kunt ook kiezen voor twee losse polissen waarop jullie wisselend als verzekeringnemer en verzekerde staan. Overlijdt één van jullie, dan wordt het afgesproken bedrag uitgekeerd en blijft de verzekering van de ander doorlopen. Overlijden jullie beiden? Dan keert de verzekering twee keer uit. Deze manier van afsluiten kan een uitkomst zijn als jullie voor verschillende bedragen verzekerd willen zijn. Ook is het nalatenschap groter, mochten jullie beiden komen te overlijden. De premie is wel hoger.  

 Op wie je de polis afsluit, heeft ook invloed op het mogelijk verschuldigd zijn van erfbelasting.

Waarom is een medische vragenlijst of medische keuring nodig?

Om de hoogte van je premie te kunnen bepalen, hebben we als verzekeraar meer informatie nodig over je gezondheid.

Meer over de medische beoordeling

Bekijk alle veelgestelde vragen

Welke vorm kies ik voor mijn gezin?

Gelijkblijvende ORV

Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering keert altijd hetzelfde bedrag uit, ongeacht of je nu op de eerste dag van de looptijd of de laatste dag van de looptijd overlijdt.

Altijd dezelfde dekking

Lineaire dalende ORV

Het verzekerde bedrag daalt ieder jaar met een vast bedrag tot nul. Gezinnen kiezen deze vorm vaak, omdat er tegen het eind van de looptijd er minder financiële ondersteuning nodig is.

Als je later minder nodig hebt

Annuïtair dalende ORV

Deze vorm wordt vaak gekozen bij een annuïteitenhypotheek. Het bedrag daalt procentueel op dezelfde manier als de hypotheekschuld.

Bij een annuïteitenhypotheek

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

ORV berekenen en aanvragen

Handige documenten

Brochure overlijdensrisicoverzekering

In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden lees je wat je van ons kunt verwachten en wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we
uitkeren en wanneer niet.

Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden lees je in welke gevallen je recht hebt op een uitkering als de verzekerde overlijdt vóórdat de verzekering ingaat.

Dienstverleningsdocument

In het dienstverleningsdocument staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Verzekeringskaart

De Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars helpt je de Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Gerelateerde informatie

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand. Met korting als je niet rookt.

De kosten

Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Gezondheidsverklaring

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts.

Over de gezondheidsverklaring