Ga direct naar inhoud

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

  • Het verzekerd bedrag neemt gelijkmatig af
  • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd
  • De maandelijkse premie blijft gelijk

Berekenen en aanvragen

Wat is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering?

De dekking van een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt gedurende de looptijd gelijkmatig. Van het gekozen dekkingsbedrag bij de start tot € 0,- aan het eind van de looptijd. Elke jaar neemt het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd af met een vast bedrag.

De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is over het algemeen de goedkoopste ORV. De maandelijkse premie blijft gedurende de looptijd gelijk.

Bereken je premie

Wanneer kies je voor een lineair dalende ORV?

Deze verzekering gaat ervan uit dat als je op korte termijn komt te overlijden, jouw nabestaanden meer financiële ondersteuning nodig hebben dan wanneer je aan het eind van de looptijd overlijdt. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen, dan hebben zij in het begin meer financiële middelen nodig dan wanneer zij 30 jaar oud zijn.

Deze verzekering wordt ook vaak afgesloten bij een lineaire hypotheek. In het begin zijn de hypotheeklasten namelijk hoger, dan aan het eind van de looptijd.

Is het de bedoeling dat bij overlijden een vast bedrag wordt uitgekeerd? Dan is een gelijkblijvende verzekering misschien een betere keuze.

Rekenvoorbeeld

Lieke en Frits hebben een ORV afgesloten voor een verzekerd bedrag van € 200.000,-, en een looptijd van 20 jaar. De uitkering neemt over de 20 jaar gelijkmatig af van € 200.000,- tot € 0,-. Per jaar neemt de uitkering dus af met € 200.000,- : 20 = € 10.000,-.

Komt een van de twee na 10 jaar te overlijden? Dan is de uitkering met 10 x € 10.000,- = € 100.000,- afgenomen en krijgt de ander € 100.000,- uitgekeerd. Overlijdt een van de twee op de laatste dag van de looptijd? Dan is de uitkering € 10.000,-.

Verkorte premieduur

Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering betaal je slechts een deel van de looptijd premie. Kies je voor een looptijd tot en met 12 jaar, dan betaal je de laatste 4 jaar van de looptijd geen premie meer, maar ben je wel nog verzekerd. Kies je voor een looptijd van 13 jaar of langer? Dan betaal je de laatste 5 jaar geen premie meer.

Looptijd van de verzekering Aantal jaar waarmee de premieduur verkort wordt
t/m 12 jaar 4 jaar
13 jaar of langer 5 jaar

Rekenvoorbeeld:

Inge kiest voor een lineair dalende ORV met een looptijd van 30 jaar. Door de verkorte premieduur die we hanteren, hoeft zij alleen over de eerste 25 jaar van haar verzekering premie te betalen. De laatste 5 jaar van de looptijd is Inge nog wel verzekerd, maar betaalt zij geen premie meer.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

ORV berekenen en aanvragen

Gelijkblijvende ORV

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is het verzekerde bedrag bij overlijden over de hele looptijd gelijk

Naar gelijkblijvende ORV

Annuïtair dalende ORV

Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt de dekking in het begin langzaam en eind het eind hard.

Annuïtair dalende ORV

ORV bij je hypotheek

Een ORV is niet het leukste om over na te denken bij het kopen van je droomhuis. Maar het kan je nabestaanden veel financiële zorgen besparen.

ORV bij kopen van een huis