Ga direct naar inhoud

Lijfrentekapitaal bij overlijden

Welke mogelijkheden heb je?

Je ben begunstigde van een lijfrentekapitaal. We hebben je gevraagd om een keuze te maken hoe je het kapitaal wil laten uitkeren.

Je uitkering periodiek ontvangen

Je kunt het lijfrentekapitaal in termijnen laten uitkeren. Dit kan bij ons of bij een andere bank of verzekeraar. Je opent dan een bankspaarrekening of je sluit een nieuwe verzekering af. Bij ons kun je kiezen voor een bankspaarrekening: de Aanvullende PensioenUitkering. We maken het lijfrentekapitaal over naar deze rekening. Je ontvangt vanaf deze rekening een vaste uitkering per maand, drie maanden of jaar.

Aanvullende PensioenUitkering

Je uitkering uitstellen

Je mag de uitkering uitstellen. Daarvoor gelden wel regels. Je opent een bankspaarrekening of je sluit een nieuwe verzekering af. Dit kan niet bij ons. Je kunt daarvoor terecht bij een andere verzekeraar of bank.

Bekijk hieronder de regels voor uitstellen.

Je uitkering in één keer laten uitkeren

Je kunt het lijfrentekapitaal ook in één keer laten uitkeren. Je koopt de verzekering dan af. Je betaalt dan misschien veel belasting. De Belastingdienst kan je bovendien een boete (revisierente) tot 20% van het uit te keren bedrag in rekening brengen. Wil je weten wat voor jou geldt? Neem dan contact op met je verzekeringsadviseur of ons.

Lijfrentekapitaal in één keer laten uitkeren

Regels voor uitstellen van je uitkering

Valt het lijfrentekapitaal onder de belastingregels uit de Wet Inkomstenbelasting 2001 Dan mag je de uitkering van het lijfrentekapitaal alleen uitstellen als je een uitkering volgens de Algemene nabestaandenwet (Anw) ontvangt. Hierbij gelden de volgende regels:

  • heb je een of meer kinderen onder de achttien jaar? Dan mag je de startdatum van de periodieke uitkeringen uitstellen. Dit mag tot de datum waarop het jongste kind achttien jaar wordt.
  • Krijg je een wezenuitkering volgens de Anw? Dan mag je de startdatum van de periodieke uitkeringen uitstellen. Dit mag tot de datum waarop de wezenuitkering stopt.

Valt het lijfrentekapitaal onder het oude fiscaal regime? Dan mag je de uitkering van het lijfrentekapitaal uitstellen. Kies je hiervoor? Je verliest de de voordelen van het oude fiscaal regime. Laat je goed informeren over de gevolgen.

Wanneer moet je je keuze maken?

De Belastingdienst geeft je bedenktijd om je keuze te maken. Je bedenktijd loopt tot 31 december van het tweede kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin de verzekerde overleed. Maak je geen keuze voor die datum? Dan informeren we de Belastingdienst hierover. De Belastingdienst doet dan alsof je het lijfrentekapitaal in een keer hebt gekregen. Je betaalt dan in een keer belasting over het lijfrentekapitaal. En je moet misschien extra rente aan de Belastingdienst betalen. De Belastingdienst noemt deze rente 'revisierente'. De revisierente is maximaal 20% van het lijfrentekapitaal. De belasting en de revisierente kunnen samen erg hoog zijn. Maak daarom zo snel mogelijk je keuze.

Erfbelasting

Je hoeft geen erfbelasting te betalen over de uitkering als de belastingregels uit de Wet inkomstenbelasting 2001 (nieuw regime) gelden. Wel komt de helft van de waarde in mindering op de vrijstelling die geldt tussen partners voor de erfbelasting.

Valt het lijfrentekapitaal onder het oude fiscaal regime? Dan betaal je erfbelasting. Meer informatie over erfbelasting lees je op www.belastingdienst.nl.

Bank- of verzekeringsproduct?

Kiest je voor periodiek uitkeren? Je vraagt dan eerst onze bankspaarrekening aan. Ook kun je een bank- of verzekeringsproduct aanvragen bij een andere bank of verzekeraar. Welk product het beste bij je past hangt af van je wensen, situatie en het soort lijfrenteproduct. Heb je daarover vragen? Neem contact op met een verzekeringsadviseur.

Oud en nieuw regime

Niet alle lijfrenteverzekeringen zijn hetzelfde. De belastingregels zijn in de loop van de tijd aangepast. Voor oude lijfrenteverzekeringen gelden andere regels dan voor nieuwere verzekeringen of bankspaarrekeningen. Hiervoor worden de termen oud regime en nieuw regime gebruikt. Wat voor jou mogelijk is, hangt af van het regime waar je lijfrente onder valt.